Reklama

ANTIK zvažuje prechod na H.265/HEVC

Ako sme vás už na našom portáli SatelitnáTV.sk informovali, najmladší satelitný operátor na našom trhu – Flix TV plánuje už v blízkej dobe začať so šírením programov v novom kompresnom formáte H.265/HEVC. Nemusí to byť ale jediný operátor. Prechod na nový kodek zvažuje už aj ANTIK Telecom a to nielen v prípade satelitnej služby ANTIK Sat ale aj IPTV.
Pokračovanie nižšie:


Prechod na kodek H.265/HEVC zvažujeme vo viacerých našich platformách najmä z hľadiska rozšírenia ponuky kanálov na satelite, sprostredkovania vyššieho podielu HD vysielania klientom so slabším pripojením na internet či štartu vysielania v UHD/4K. Klientov budeme včas informovať, “ povedal pre náš portál SatelitnáTV.sk Vlastimil Lakatoš, šéf produktového manažmentu v oblasti TV služieb spoločnosti ANTIK Telecom.

TIP: ANTIK Sat už nebude párovať dekódovacie karty so zariadením

ANTIK ale narozdiel od konkurenčného satelitného operátora Flix TV zatiaľ neponúka zákazníkom prijímače s podporou kodeku H.265. Ako teda bude po prípadnom prechode riešiť súčasných zákazníkov, ktorí nevlastnia ešte boxy s podporou nového kodeku, nie je známe. „O všetkých týchto informáciách či postupoch budeme informovať našich zákazníkov v dostatočnom predstihu,“ dodal Lakatoš.

Spomeňme, že nový kodek H.265/HEVC v porovnaní s doterajším H.264 znižuje dátový tok televízneho programu takmer o polovicu a to pri zachovaní porovnateľnej obrazovej kvality. Na jednom satelitnom transpondéri tak môžu operátori šíriť viac kanálov, prípadne SD stanice nahradiť HD verziami. Pre zákazníkov to ale okrem rozšírenia ponuky bude znamenať výmenu zariadenia, vzhľadom na to, že väčšina doterajších set-top-boxov nový kodek nepodporuje.

Mohlo by vás ešte zaujímať

Komentáre

  1. Takže odpoveď na otázku, ktorú som položil v súvislosti s komprimáciou obrazu pri článku o párovaní karty s prijímacím zariadením som dostal pomerne rýchlo. Prvotné nadšenie opadlo. Nie nebola to dobrá správa pre majiteľov Technisatov. Vôbec im nepomôže, že Antik prestane párovať karty, pretože keď prejde tento operátor na H.265, súčasné prijímače nebudú schopné spracovať signál. Nerozumiem tejto obchodnej stratégií. Chápem, že do budúcnosti je kompresný formát H.265/HEVC perspektívny,ale týmto si začínajúci operátor významne zmenšuje potenciálny okruh zákazníkov. Veď nie je tak dávno, čo sa veľká väčšina divákov vybavila súčasnými prijímačmi. Zmena na Antik teda znamená nielen otočenie paraboly, ale aj potrebu zakúpenia nového prijímača a asi aj CI modulu. Reálne som o tom uvažoval, ale za týchto podmienok do toho nejdem. Antiku prajem veľa šťastia.

    1. Je nesprávne to zužovať len na Technisaty. Antik má na Slovnesku obrovské množstvo potenciálnych zákazníkov s HD prijímačmi s Conax (univerzálnymi) čítačkami. Zrušenie párovania kariet a sústavné nasie*anie zákazníkov Skylinkom im dáva jedinečnú príležitosť pre ich získanie. Príjmy z množstva zákazníkov by určite predčili výhody H.265/HEVC. Ja len dúfam, že si to dobre „zvážia“ a od tohto nezmyselného experimentovania ustúpia. Čas na H.265 ešte nenastal.

    2. Áno, to je samozrejme pravda, že väčšina univerzálnych čítačiek rozkóduje CONAX, ale v Technisatoch je integrovaná originál čítačka CONAX, takže príjem by mal byť garantovaný dlhodobo. Čo sa týka komprimácie, tak si spomínam, že ČT začala vysielať na satelite v komprimácii MPEG 2 približne od roku 1999 a vypla tento systém minulý rok, takže program sa dal prijímať rovnakým prijímačom cca 17 rokov. Neviem presne kedy bolo spustené HD vysielanie v MPG4 – ale myslím, že to mohlo byť okolo roku 2012. Takže aktuálne sa v HD vysiela možno siedmy rok. Aktuálne je pravdepodobne 100% divákov, ktorí majú nainštalovaný satelitný príjem schopných prijímať program komprimovaný v MPEG4 a možno existuje 5% (podľa mňa skôr menej) divákov, ktorí sú ešte k tomu schopní prijímať obraz komprimovaný v H.265/HEVC. Takže v prípade, že operátor prejde na H.265, dokáže osloviť cca 5% všetkých potenciálnych záujemcov. Zmysel by možno malo, keby Antik ponechal základnú ponuku v MPG4 a rozšírený balíček ponúkol v H.265 za lepšiu cenu ako má konkurencia. Pokiaľ bude všetko komprimované v H.265, tak to podľa mňa bude mať podľa mňa Antik veľmi ťažké pri získavaní nových zákazníkov.

Komentáre už nie sú povolené.