Reklama

Už čoskoro začne u nás šíriť jeden satelitný operátor programy v kodeku H.265

Nový kodek H.265/HEVC sa postupne bude dostávať v najbližších mesiacoch a rokoch do popredia u všetkých operátorov. Ten totiž v porovnaní s doterajším kodekom H.264 znižuje dátový tok televízneho programu takmer o polovicu a to pri zachovaní porovnateľnej obrazovej kvality. Vďaka tomu môže vysielať na jednom satelitnom transpondéri či v DVB-T multiplexe viac televíznych kanálov. Operátori tak po nasadení nového kodeku budú môcť využiť súčasnú kapacitu ešte výhodnejšie, predplatitelia získajú naopak viac programov. Samozrejme musia už vlastniť prijímacie zariadenie s podporou H.265/HEVC.
Pokračovanie nižšie:


Podľa neoficiálnych informácií, ktoré sa nášmu portálu SatelitnáTV.sk podarilo získať, sa už minimálne jeden satelitný operátor pôsobiaci u nás pripravuje na začatie šírenia prvých kanálov s kodekom H.265/HEVC. Má isť o nováčika na našom trhu – Flix TV, ktorý využíva pre šírenie svojich programov kapacitu spoločnosti TAG (Telekom Austria Group). Z toho dôvodu prebieha aj optimalizácia satelitnej kapacity. Pre zákazníkov to znamená veľké prelaďovanie. Celkovo zmení parametre až 28 televíznych kanálov.

Flix TV už slovenským zákazníkom dodáva od začiatku HDTV prijímače s podporou nového kodeku H.265/HEVC. V susednej Českej republike pôsobí dlhšie, prvé dodávané prijímače preto neboli ešte s podporou H.265/HEVC, operátor ale všetkým takýmto českým zákazníkom, ktorí si zakúpili dodávaný box spolu s kartou, ponúka bezplatnú výmenu prijímačov za nové Flix boxy.

TIP: Vyskúšali sme Flix TV s dodávaným prijímačom

Kedy začne šíriť Flix TV prvé programy s novým kodekom H.265/HEVC nie je aktuálne známe, môžno však predpokladať, že to bude už v najbližších týždňoch, po optimalizácii kapacity na družici Eutelsat 16A (16°E). Do úvahy pripadá rozširovanie ponuky, ako aj prechod vybraných staníc z SD na HD rozlíšenie. Pribudnúť majú navyše pre slovenských predplatiteľov aj ďalšie balíky, vrátane maďarského.

Flix TV je nový poskytovateľ satelitnej televízie, ktorý odštartoval v marci 2016 v susednej Českej republike. Od decembra 2016 vstúpil oficiálne aj na Slovensko. Všetky programy sú distribuované z družice Eutelsat 16A (16°E) a kódované systémom Conax (0B00). Zákazníci majú na výber ako satelitný set (Flix box + karta), tak aj samostatnú dekódovaciu kartu.

Flix box s podporou H.265

Mohlo by vás ešte zaujímať

Komentáre

  1. FLIX e3te ani nezverejnil, koľko bude stáť jeho služba po uplynutí polročného predplatného, ktoré ponúka ako jediný produkt – buď so set-top boxom alebo bez a už ide meniť systém komprimácie obrazu? Nuž podľa mňa zlý začiatok. A to asi dotkne aj Antiku. Uvažoval som o ňom, ale po tejto správe radšej ešte počkám, ako sa to vyvinie. Niet sa kam ponáhľať.

    1. A v čem je to špatný začátek? Že díky přechodu na HEVC se jim uvolní místo a přidají nové programy? To se teda i Skylink vydal špatným směrem, že přešel z MPEG-2 na MPEG-4? 🙂

  2. 1. Núti to zákazníka investovať do nového prijímača, hoci ten súčasný (MPEG4) je stále dobrý (aj technicky aj morálne)
    2. Rozšírením počtu programov sa tlačia do segmentu trhu, kde je plno a je tam tvrdá konkurencia za ceny cca 9-12 EUR za balíček programov (ponuka Antiku za 0,99 EUR je v tejto chvíli jediná na trhu a vyhovela by pomerne veľkému počtu divákov na Slovensku)
    3. Otázne je, či zmena komprimácie prinesie vyššiu kvalitu obrazu (napríklad zachovaním dátového toku) – obávam sa, že nie
    Takže spočítané a podčiarknuté – zatiaľ nevidím pridanú hodnotu pre zákazníka. Keby však táto zmena mala priniesť mierne navýšenie programov, zároveň zlepšenie technickej kvality a pokles ceny, potom by som investíciu do HEVC set top boxu pravdepodobne realizoval, ale pri firme, ktorá nedokáže zverejniť ani platný cenník za horizontom 6 mesiacov som opatrný (hovorím o SR).

    1. 1. Pravda. Ale aspon tu cast zakaznikov, ktori si kupia prijimac od Flixu, to trapit nemusi – dodavany prijimac uz podporuje h.265/HEVC.
      2. Ale ved nikde nie je napisane, ze aj ked zvysia pocet programov, nemozu zachovat najnizsi balik taky, aky je. Alebo ponuknut uplny zaklad za este lepsiu cenu na sposob Antiku, pripadne nieco medzi tym.
      3. Zachovavat rovnaky datovy tok po prechode na efektivnejsi kodek nema velky zmysel, kvalita obrazu od urcitej hodnoty uz stupa s bitrate len nepatrne. Teda pri zachovani rozlisenia, framerate, riadkovania (interlaced vs. progressive) atd. Pri h.265 uplne staci takych 55% v porovnani s h.264/AVC. Ak zvysit bitrate, tak len v suvislosti so zvysenim rozlisenia na FHD, pripadne 720p.
      A ano, Flix si podkopava nohy tym, ze drzi (potencialnych) zakaznikov v neistote. Vyzera to potom cele dost supacky.

    2. Áno so všetkým, čo si napísal sa dá súhlasiť. Nechajme sa prekvapiť.

Komentáre už nie sú povolené.