Reklama

AVIS spustil nový miestny DVB-T vysielač v Lučenci, šíri päť programov

Obyvatelia ďalšieho okresného mesta môžu prijímať signál z miestneho DVB-T multiplexu. Telekomunikačný operátor AVIS spustil v Lučenci svoj nový vysielač, ktorý šíri aktuálne na 26. kanáli (514 MHz) až päť televíznych programov z toho jeden v HD kvalite.
Pokračovanie nižšie:


Obyvatelia Lučenca a okolia si tak môžu na anténu naladiť už aj programy Šlágr TV, TV Noe, TV Hronka, TV Locall a 213 HD. Všetky okrem lokálnych TV Hronka a TV Locall vysielajú už v kompresnom formáte MPEG-4. Spomenúť ešte môžeme, že športová televízia 213 je zaradená do vybraných multiplexov AVISu len dočasne v rámci testov. Tie by mali byť ukončené začiatkom februára 2017.

Podľa platného povolenia je miestny DVB-T vysielač umiestnený priamo v meste Lučenec na adrese Rúbanisko II/60. Vysielať môže s maximálnym povoleným výkonom 1 kW.

Mohlo by vás ešte zaujímať

Komentáre

  1. Halič od Lučenca kameňom dohodíš, ani ťuk po signále.Sķúšané na sito zo zosilovačom a iskru a nič.

    1. pretože sú tam dve sektorky otočené len na Lučenec a Halič je opačným smerom mimo pokrytia..

    2. pre skratek: A to sa nedal skoordinovať kanál so všesmerovým vyžarovaním a aspoň s 2 kW, aby bolo pokryté aj okolie Lučenca???

    3. Je to takto, pretože iné miesto kde nám dokázali odovzdať stream sa nenašlo, na streche sme to mohli dať len na stenu, nesmie sa prevyšovať kamrlík na streche, pretože orange tam má bázovky a nepovolí to. Uvidíme čo bude v budúcnosti, či sa to nebude riešiť inak.

    4. pre Skratek: Mohol by si sa pozrieť, či by nejaký kanál neprešiel na kótu Lučenec – Detvianska Huta – kóta Táňovo 929 + 30 m (pokrytie by bolo perfektné aj smerom na juh aj na sever)

      A vysielač v Lučenci by si mohol premiestniť aj niektorú z týchto kót, kde sú alebo boli v minulosti FM vysielače:

      Lučenec – Kohársky vrch, 270 m – WGS-84: 19E3818, 48N1851 (Na Kohárskom vrchu by mal byť asi vodojem…)

      Lučenec – Mikušovce, 200 m – WGS-84: 19E3932, 48N2133

      Lučenec – Vidiná – Exnárova ulica, 220 m – WGS-84: 19E3928, 48N2132

  2. A 213 HD bude kedy konečne na VŠETKÝCH DVB-T VYSIELAČOCH AVISu ? ? ?

    1. Je to napísané v článku vyššie, čiže tuším 8.2. to budú 3 mesiace a vypne sa..

  3. Ja som tiež z LC a dokonca z Rúbaniska a skúšal aj vonka behať anténov a chytím leda tak prt.

  4. Ja bývam v LC a ešte aj na Rúbanisku a skúšal som to z anténov aj vonku a nechytil som ani prt,pochybujem že má výkon 1KW

  5. Tiez nechytim ani tuk, 5 km vzdusnou ciarou, ziadna prekazka, skusim ale vyrobit antenu na 514 000 khz. Mozno ho este ani nepustili -.-

  6. A isto spustil Avis v Lučenci vysielač,nepomýlil si mesto ???

  7. Ja som tiež Lučenca a bývam na haličskej ceste,čiže uplne blízko a točím akokoľvek z anténov a po signále ani stopa,kto to vlastne chytá v Lučenci ?

  8. .Pred hodinou som skúšala na prenosný Tv v aute pri umývačke pri starom mieri (nábytok)smer z.štadion a 26vôbec nejaký náznak signálu RTVS a Jojky Barandov všetko išlo.Tak je to asi nie spustené.

  9. Pravdepodobne sa tam niečo udialo, možno s elektrikou, bude sa to riešiť po víkende.

  10. Takže vysielač vypli miestni obyvatelia z určitých im nevyhovujúcich dôvodov, keď sa to prerobí a zapne tak sem napíšem.

    1. Skratek, Ty si to nezapojil na vypínač do nejakej komory ako vo filme Vianočné prázdniny, kde Clark zapojil všetky vianočné svetlá na fasáde domu na vypínač v komore, preto to nefungovalo, resp len ak niekto zasvietil v komore…: csfd.cz/film/17459-vanocni-prazdniny/galerie/?type=1

      img.topky.sk/900px/1477887.jpg/Vianocne-prazdniny-Griswoldovci-foto–Warner-Bros-Pistures-profimedia-sk-a-facebook.jpg

    2. :)))) áno pamätám si tú scénku.. tu ale nejde o elektriku ale vraj o hluk..

    3. No tak šup-šup vyhodiť oventilátorované šunky a namontovať niečo s pasívnym chladením, alebo ak treba výkon , tak aj water-cooling od R&S … samozrejme srandujem, ale bol som už na xy vysielačoch a pripadá mi to tak, že zrovna TV vysielače sú v tomto pozadu, ako keby sa výrobcovia hlukom vôbec nezaoberali. To mobilný operátori keď chcú, alebo keď inak nemôžu, namontujú aj nehlučné zariadenie.

    4. no budú si musieť zvyknúť, tak ako si museli zvyknúť ľudia, ktorý majú na strechách BTS-ky mobilných operátorov a počas mrazov sa zapína hlučné vyhrievanie a počas horúčav hlučné chladenie, tak asi tak… Ale skús to preložiť na stožiar Vidiná odkiaľ vysiela Rádio One alebo na Blatný vrch, ale nie na Towertroll, ale na vedľajší stožiar Expres Net odkiaľ vysiela Rádia Expres.

  11. Tak prečo ten vysielač nedali na silo,kde pred tým bol analogový vysielač Jojky a Localu a tam može hučať koľko chce ???

    1. Pretože tam nie je stream a kvôli finančným záležitostiam..

  12. Ako to vyzerá časovo s opätovným spustením vysielača?

  13. Podľa mňa pravda je taká,že káblovky v LC najskôr musia presunúť z kanála 26 čo majú dvb-c na iný kanál,aby sa mohol tento regionálny vysielač spustiť na 26 kanále.

    1. :))) to nemá nič s káblovkami, proste sa musel dat vysielač von na strechu aby nehučal vo výťahovej šachte, takže žiadne konšpirácie

    1. Však ja tomu rozumiem,ale ak si máte silný signál napríklad 26 kanál ,ako je aj tento regiónálny z avisu,nemáte šancu mať kvalitný signál 26 kanál dvb-c na na káblovke nápríklad na rúbanisku,kde máte aj káblovku aj kde je vysielač na tomto kanále, na tomto kanále, však sa to bude navzájom rušiť ?

    2. Avis nemá nič spoločné s káblovkami, nie je to problém Avisu..

    3. Je problem kabelovky ze vysila na kanale, ktery je pouzity silny v okoli a ze ji to tam leze je jen o nekvalite rozvodu a kabelu kabelovky. Takze at si vysila co kde chce v kabelu, ale kvalita site je problem jeji, ne AVISu.

  14. Lučenčania už to niekto chytáte?Ja som skúšala v Lehôtke a nič teraz večer.Zajtrá idem do Tomášoviec tak tam vyskúšam pri bývalej hydinárni.

    1. A máš vertikálne anténu? a nie horizontálne ako na Maďarov.A máš aj predzosilňovač? Vyskúšaj na anténu STO vertikálne ak máš…

    2. však to chytím aj keď z problémami,že mi seká a som len 4 km od LC,nedá sa zvýšiť výkon prosím ???

  15. ja sa k tomu signálu nebudem už ani vyjadrovať,lebo ten signál je o ničom už len v Lučenci v meste a vraj má signál 1kw ???

  16. Signál je o ničom,ešte ak ste v Lučenci,čiže žijete v meste,tak ok,ale ináč,ak žijete čo i len km,od mesta,tak signál nemáte žiaden a keď tak tak vám signál seká,kedy zvýšite výkon vysielača ?

  17. pre Skratek: A nemôžeš ten vysielač preložiť na vedľajší rovnako vysoký panelák? Keď na Rúbanisku II / 60 sú vysielače mobilného operátora a nemôžeš anténu umiestniť na strojovňu kvôli BTS-ke, tak to prelož na vedľajší panelák na Rúbanisko II / 62, kde sú FM vysielače Rádio Jemné + Rádio Anténa Rock. Alebo na ďalšie vedľajšie výškové bloky, je ich tam plno, tak to daj na niektorý a anténu daj na stožiar na strojovňu, aby vyžarovala všesmerovo, aby signál chytili aj v okolí Lučenca.

  18. Miki,podľa mňa oni už nepreložia nič,sú radi že to ide,aj keď je otázne,kto to vôbec chytí ako,aj ja to chytím a môžem krútiť anténou,ako chcem,aj tak mi to seká,bud viac alebo menej ale seká a to bývam v opatovej

  19. Vysielač má vyžiarený výkon 1 kW (nič sa zvyšovať nebude lebo nie je treba), to neznamená že to budete chytať doma na kus drôtu, treba mať poriadnu anténu vonku so správnou polarizáciou. Potvrdený je príjem v Mikušovciach, niekde vo Fiľakove a mne to išlo aj na tičkovú anténku (taká ako je na autách) so zosilňovačom aj vo Vidinej. V podstate všetko od Vidinej a Mikušoviec smerom doľava nie je pokryté, pretože tam nie je všesmerová anténa ale len dve sektorky za stenou. Primárne plánované pokrytie je mesto Lučenec. Ak to niekomu seká, tak pravdepodobne nemá priamy výhľad na vysielač alebo má niečo zle.

    1. Koľko máte povolený výkon vysielača a neplánujete niekedy v budúcnosti zvýšiť výkon vysielača ?

    2. Povolený výkon je 1 kW, zvyšovať sa nebude, pretože pre Lučenec je dostačujúci.

  20. No pekne,keď má víkon 1 KW ,pred tím čo mala Locall analogový vysielač,tak mal len víkon 200 wattou a dal sa chytiť ešte aj v Oždanoch aj keď zo zosilovačom ale dal sa a tento nemá šancu ani na kratšie vzdialenosti od mesta,tak sa pýtam kde bližšie napríklad vo Fiľakove nespustíte vysielač avis,alebo niekto iný ???

    1. 1kW je maximálny povolený výkon, akým výkonom sa v skutočnosti vysiela, záleží od mnohých faktorov napr. peniaze na prvom mieste (obstarávacia cena vysielača, spotreba energie)

    2. Nepleťme tu dve rozdielne veci… Akým výkonom vyžarovali v skutočnosti, akým smerom žiarila anténa, bola sektorová alebo všesmerová, akú moduláciu mal vysielač, kolko programov vysielal čiže aký bol dátový tok, kde bol umiestnený, majú Ožďany priamu viditelnosť ??? atď atď…

    3. Však bola nasmerovaná na Lučenec a aj teraz a z adaptérom síce inenzita signálu nad 90 %,ale kvalita signálu je 0 max 2% a môžem točit anténov,ako chcem,do akej naväčšej vzdialenosti od Lučenca sa dá chytiť kvalitný signál,aby nesekal ?

    4. Intenzita nad 90 a kvalita nula svedci o jedinem: zesilovac je prebuzeny!

    5. A poraď, čo je potrebné urobiť ak je prebudený predzosilňovač, je potrebné použiť slabší predzosilňovač alebo čo robiť ? ? ?

  21. Ide to v pohode, signal 100 kvalita 90, 4 – 5km od vysielaca – a to mam este aj zlu antenu (zly rozmer), horizontalne, antena je vonku. Zosilovac netreba, vlastne ziadne napajanie – ani 5V s TV. Mozno prave to robi galibu, alebo zla krabicka/tv, treba mpeg4.

    1. V Opatovej v pravej casti.
      Ale to je podla mna fuk. Treba dobru antenu, spravny smer, mpeg4 prijimac a musi to ist.

      Osobne si myslim ze ludia to nechytaju preto lebo maju smerove anteny, aj stare polske sito to musi chytit, ale ked chces mat aj Blatny vrch a aj Salgotarian Karancs ku tomu treba zhodit to sito.

      90 kanalov na kus drotu (pocitane na K60), komedia, a tie hlupe anteny nevedia chytit anilen avis.

  22. Kúpte si poriadne antény. Poľské sitá s adaptérom treba hodiť do zberu.

    1. ujo asi ten vysielač v Lučenci je poľský,som vzdialený od Salgotarjánu vyše 50km a regionálny vysielač VTV Salgotarjan chýtím na 29 kanáli a z LC čo som vzdialený 10 km nechytím len sekanie.

    2. Potom je ale jasné, že más anténu v horizontálne polarizácii a preto ti to seká.

    3. Nemyslím si že ti je niečo jasné,dával som aj do vertikálu,aj tak to nepomohlo,proste slabé pokrytie má ten vysielač

  23. Na Zemplíne je vysielač v Michalovciach a program TV Zemplín naladím až v Užhorode – 40 km. Tak čo Lučenec je iná krajina ???

    1. Nedivím sa vôbec že na Ukrajine niečo chytíš,však tam je dobrá radiácia,tam je potom aj dobrý signál .

  24. Ja by som sa chcel opýtať,kedy dáte na tie programy EPG ?

    1. EPG sa zatiaľ neplánuje nikde.. a aj tak skoro všetky telky nám odovzdávajú stream bez epg.

  25. chlapi, skúste príjem MMDS z Poľany ( 2,25 – 2,3GHz ) , údajne to „dosvieti“ až na hranice s Maďarskom 🙂 …

    treba však MMDS konvertor s komôrkovými filtrami a pre Lučenec a okolie aspoň 60cm reflektor …

    1. O tom dosť pochybujem,že je signál až po maďarské hranice,veď ani my Slováci v Poltári nechytíme ten vysielač nikdo,neviem či v Kalinove chytia niečo,ale tu v Poltári to nikdo nechytá !!!

  26. Tak hádam vysielač z Lučenca a aj o Lučenci je článok nemyslíš mmc,tak čo tu pletieš Poľanu ?

  27. Neviem načo to aj spustili ten vysielač,keď je to len pre mesto a popritom v meste ľudia majú poväčšine káblovky,ja bývam skoro 20 km od mesta a nechytím nič.

    1. Pretože vysielač sa momentálne neoplatí z finančných dôvodov dávať inam, ak by pribudli ďalšie platiace TV, tak by sa presťahoval na lepšie miesto.

Komentáre už nie sú povolené.