Reklama

Towercom spustil miestny DVB-T2 multiplex z Kamzíka na 6. kanáli

Towercom dnes zahájil testovacie vysielanie nového miestneho DVB-T2 multiplexu z bratislavského vysielača Kamzík s vyžiareným výkonom 5 kW, vo vertikálnej polarizácii. Multiplex vysiela na 6. kanáli (184,5 MHz) vo VHF pásme. Podľa našich zistení signál doletí aj do vzdialenejších miest od Bratislavy. Nestabilný signál sa nám dokonca podarilo zachytiť až v Zlatých Moravciach.
Pokračovanie nižšie:


Podľa našich zistení sú aktuálne v DVB-T2 multiplexe šírené tri testovacie kanály TEST1, TEST2 a TEST3. Obsah multiplexu sa samozrejme ešte môže meniť. O zmenách Vás budeme informovať.

Ako sme už uviedli, v novom DVB-T2 MUXe bude Towercom testovať vysielanie v najnovšom kodeku H.265. V spolupráci s RTVS by sa tu mohol objaviť aj stream v UHD kvalite z letných olympijských hier v Rio de Janeiro, ktoré štartujú už v piatok 5. augusta 2016. Pripomíname, že pre príjem bude potrebné prijímacie zariadenie s podporou DVB-T2 a kodekom H.265/HEVC.

Mohlo by vás ešte zaujímať

Komentáre

    1. Záleží odkiaľ si. Pozri si silu a kvalitu signálu na K6. Ešte poobede tam boli testy bez video a audio.

  1. Aký je asi dosah signálu z vysielača Kamzík pre kanál K6 ( v km alebo podľa miest, obcí)? Ďakujem.

    1. Čiste teoreticky, kde ide v pohode DAB z Kamzika moze ist aj tento mux. Tipujem tak do 100 km by to mohlo šlapať. Otazka je koľko ľudí má už telku s H.265. Veľa ich nebude.

  2. Caute. A vysiela sa tam aj dnes nieco? Skusam naladit ale nic mi tam nechyta. Byvam vo vajnoroch na izbovu antenu chytam vsetky dvb-t stanice z Kamzika ale tuto na kanali 6 nic. Signal 0 aj kavlita aj sila. Mam uhd tv s dvbt2 aj hevc. Treba na to inu antenu?

    1. No neviem či niečo chytíš na izbovú anténu. III pásmo má predsa len inú vlnovú dĺžku a vlastnosti šírenia ako kanály v UHF.

    2. Zatiaľ je to bez obsahu. Signál by si ale mal vidieť. Čo to máš za anténu?

    3. antena je taka 15cm magnetka ktora bola pribalena k usb dvbt prijimacu Evolveo. Uhf na tom ide na 100%. skusim asi na test urobit antenu na 6K ked najdem ako

    4. Tak to sa nečuduj, že ti to nejde. Už len taka malička ISKRA P-20 FZ H/V bez zosiku je lepšia aj keď na UHF. Prípadne ISKRA P-20 DTT/G so zosikom. Mal by ti ísť potom aj lokálny MUX z k37. Ak chceš origoš na VHF kúp si ISKRA VF 12 LOG F za pár eur a maš to bez starostí. Ja som si ju tiež kúpil. Daj potom vedieť ako si dopadol.

  3. Na ďiaľkový príjem rovno zabudnite! Používajú vysokú moduláciu 256QAM.

  4. Aktuálne je na Test3 už Dvojka HD v H.265 (HEVC), na Test2 je Jednotka HD tiež v H.265 (HEVC).

  5. Haha, ze to pojde ako DAB+? DAB+ je QPSK a DVB-T2 256 QAM. Navyse celkom iny system.

  6. Mne to funguje, vyskúšal som ale viaceré antény a ich natočenia okolo oboch osí (vertikálnej aj horizontálnej). Televízor mám asi 4 ročný Sharp. Robil som pokusy s 5 anténami. Zaujímavé výsledky sú SOLID HN50 (vonkajšia DVB-T anténa). Ale pozor! Nešli na nej kódované programy Plustelka, (vysielajú sa pravdepodobne vo formáte Mpeg-4?), hoci všetky voľné programy na nej išli v 100% kvalite dokonca bez zapojenia zosilovača do zásuvky.
    Ušetrili by ľuďom kopu nervov a lozenia po streche, keby to niekde jasne napísali, že je potrebné mať na platené programy iné antény.
    Paradoxne kódované – platené programy s odskúšaných antén išli len na malú anténou HAMA 44192, ktorá musela byť úplne nelogicky otočená hranou!, nie plochou k vysielaču Kamzík, ktorý vidím voľným okom.
    Tieto záhady mi nevie nik vysvetliť.

Komentáre už nie sú povolené.