Reklama

RTVS Ultra HD kanál už vysiela aj z DVB-T2 multiplexu

Diváci, ktorí sú v dosahu signálu miestneho DVB-T2 multiplexu z vysielača Bratislava – Kamzík a vlastnia televízor s podporou 4K (HEVC), môžu už konečne sledovať prenosy z olympijských hier v Ultra HD kvalite. K neskoršiemu pridaniu programu do multiplexu došlo z dôvodu chýbajúceho UHD streamu od RTVS na Kamzíku. Aktuálne je už všetko technicky zabezpečené, preto Towercom mohol dnes pridať program v 4K rozlíšení do DVB-T2 multiplexu.
Pokračovanie nižšie:


V multiplexe, ktorý vysiela na 6. kanáli v III. TV pásme (184,500 MHz) z Kamzíka, je aktuálne šírený iba jeden test kanál s názvom TEST1. Zvyšné dva programy TEST2 a TEST3, na ktorých bolo možné sledovať programy Jednotka a Dvojka v HD kvalite, boli z multiplexu už odstránené.

Kvôli časovému posunu bude premiérový obsah na RTVS Ultra HD kanáli k dispozícii divákom pravidelne vždy o 14:00 v nasledujúci deň. Vzhľadom na rozdielne technické parametre HD a Ultra HD vysielania je 4K vysielanie bez slovenského komentátora, iba s pôvodnou ruchovou stopou.

TIP: RTVS bude 4K obsah z olympiády vysielať na špeciálnom kanáli až do konca roka

Okrem terestriálneho vysielania môžu sledovať špeciálny program RTVS Ultra HD aj majitelia vybraných Smart televízorov Samsung vďaka špeciálnej aplikácii s názvom 4K Telekom. Aplikácia je dostupná pre 4K televízory Samsung s OS Tizen 2015 alebo 2016 zadarmo. Stiahnuť si ju môžu všetci bez ohľadu na to, či sú zákazníkmi Telekomu, alebo nie. Na sledovanie v UHD kvalite je tiež potrebné internetové pripojenie s rýchlosťou minimálne 10 Mbps.

Ultra HD ponúka divákom rozlíšenie obrazu 3840 × 2160, teda asi 8,3 milióna pixelov, čo je štyrikrát vyššie rozlíšenie ako súčasné Full HD.

Technické parametre DVB-T2 multiplexu
Bratislava – Kamzík (6. kanál), povolený výkon 5,000 kW
Polarizácia: Vertikálna
Modulácia: 256 QAM
Kódový pomer 2/3
Počet nosných 32k
Ochranný interval 1/8

rtvs_uhd
Ukážka kanálu RTVS Ultra HD z DVB-T2 multiplexu.

Mohlo by vás ešte zaujímať

Komentáre

  1. U mna to seka, signal OK. Ultra HD jak sa patri. Datovy tok priemer: 2,5 MB.

  2. Uvidíme pri tenise. Včera (Kvitova-Makarova) pri zábere na celý kurt na STV2HD ani na ČT2HD nebolo vidieť sieť. Ako keby tam mali namiesto siete natiahnutý igelit. Pritom pri nedávnych prenosoch z French Open bolo pri podobných záberoch jasne rozoznať jednotlivé oká siete. Ktovie, čo vlastne z toho Ria púšťajú 🙁

  3. Práve je vysielaný otvárací ceremoniál LOH s SK komentárom.

    1. A kto by to platil???? V DVB-T2 to financuje Towercom, aby si otestoval technológiu (vlastní totiž vysielače, na ktoré tú technológiu bude musieť skôr či neskôr aplikovať). Na satelite to testovať nepotrebuje, tam si to testujú samotní majitelia satelitov – a to Towercom nie je….

Komentáre už nie sú povolené.