Reklama

Poliaci spustili sedem DVB-T vysielačov nového multiplexu 8

V pondelok 1. augusta 2016 spustil poľský operátor EmiTel prvé terestriálne DVB-T vysielače ôsmeho multiplexu (MUX8). Jedná sa o prvú etapu v ktorej bolo aktivovaných zatiaľ iba sedem DVB-T vysielačov, nasledovať bude druhá a tretia etapa. Všetky plánované vysielače majú byť v prevádzke do polovice roku 2017.
Pokračovanie nižšie:


Multiplex je aktuálne v testovacom režime. Až do začiatku vysielania televíznych programov v ňom budú iba test kanály (farebné pruhy), ktoré umožnia nastavenie anténnych systémov ako aj overenie príjmu signálu u divákov. V multiplexe je od spustenia osem test kanálov s označením Test1 až Test7 a jeden pod názvom Test (iba čierna obrazovka). Všetky vysielajú nekódovane a v kompresnom formáte MPEG-4.

Ako nás už informovalo niekoľko našich čitateľov, signál doletí aj na Slovensko. Zaujímavé sú hlavne vysielače RTCN Kraków / Chorągwica a RTCN Rzeszów / Sucha Góra. Ak máte akékoľvek skúsenosti s príjmom nového poľského multiplexu, budeme radi keď nám ich napíšete do komentárov pod správu.

MUX 8 bude šírený netradične v pásme VHF (kanály 5-12, 174-230 MHz), ktorý sa používa hlavne pre DAB+. Presná programová ponuka ešte nie je známa. Vysielať v ňom bude pravdepodobne sedem programov v štandardnom rozlíšení z toho tri budú od verejnoprávneho a štyri od komerčných vysielateľov, alebo iba šesť programov z toho jeden bude však vo vysokom rozlíšení.

Aktuálny zoznam aktívnych vysielačov MUX8

RTCN Rzeszów / Sucha Góra
Výkon: 18 kW
Polarizácia: V
Kanál: 6
Frekvencia: 184,5 MHz

RTCN Kraków / Chorągwica
Výkon: 10 kW ERP
Polarizácia: V
Kanál: 7
Frekvencia: 191,5 MHz
Šírka kanálu: 7 MHz

RTCN Gdańsk / Chwaszczyno
Výkon: 20 kW ERP
Polarizácia: V
Kanál: 6
Frekvencia: 184,5 MHz

RTCN Łódź / Zygry
Výkon: 25 kW EPR
Polarizácia: H
Kanál: 9
Frekvencia: 205,5 MHz

RTCN Katowice / Kosztowy
Výkon: 20 kW ERP
Polarizácia: H
Kanál: 6
Frekvencia: 184,5 MHz

RTCN Warszawa – PKiN
Výkon: 2 kW ERP
Polarizácia: H
Kanál: 7
Frekvencia: 191,5 MHz
Šírka kanálu: 7 MHz

RTCN Wrocław / Ślęża
Výkon: 16 kW ERP
Polarizácia: V
Kanál: 6
Frekvencia: 184,5 MHz
Šírka kanálu: 7 MHz

Mohlo by vás ešte zaujímať

Komentáre

  1. na rzesow suchu goru mozme zabudnut,chytam dab zo suchej gory z minimalnou chybovostou,niekedy ziadnou a myslel som,ze ked ide dab,tak pojde teoreticky aj mux 8,ale nie je to tak,signal ani tuk,hoci to ide o 6 kanalov nizsie ako dab a vyssim vykonom,je pouzita ovela vyssia modulacia oproti dab a tiez vyska antenneho systemu,to su v tomto pripade bohuzial pre nas rozhodujuce parametre a vysledok je nulovy

  2. Je to o 5 kanalov menej ako DAB+.
    Mne sa na tom nieco nezda. Kvalita lieta hore dole aj pri vybornej sile. V Porubke, okres Humenne chytam odstojny DAB+ 11A z tohto vysielaca. 6 ani naznak. Vybral son sa preto do Polska s antenou pasivne sito, ktora ma v popise prijmu kanaly 6 – 69. Na trase Medzilaborce – Lesko bol 6. kanal pozeratelny len v Czaszynie pri kostole, kde kanaly 29, 32, 52 vykazovali pomaly 100 % hodnoty. Problemy s prijmom su aj v samotnom Rzeszowe. Silno pochybujem o vykone 18 kW a chcel by som vidiel cloveka, ktory to chyta na Slovensku stabilne.

    1. V Rzeszowe by Quidovi musel stacit aj kus drotu. Jedine vysvetlenie je, ze to zatial ide s minimalnym ERP, ani zdaleka nie deklarovanych 18 kW.

Komentáre už nie sú povolené.