Reklama

TV TIP: Môj plávajúci dom, už dnes večer na Viasat Explore

Na kanáli Viasat Explore budeme môcť zhliadnuť v najbližších mesiacoch príbehy elitných pracovných skupín stavebníkov, ktorí v Kanade, v Spojených štátoch aj v Európe budujú unikátne „plávajúce domy“ pre rodiny, ktoré sa rozhodli, že svoj život strávia na vode v nádherných prírodných scenériách. Nejedná sa však o klasické hausbóty, ako ich poznáme z našich priehrad, ale o plnohodnotné, veľké rodinné domy, ktoré ponúkajú všetok komfort bývania.
Pokračovanie nižšie:


Seriál sleduje prácu staviteľov, ktorí pre svojich klientov budujú domy po celom svete – v kanadskom Vancouveri, v americkom Seattli a San Franciscu aj v Holandsku alebo britskom Londýne. Štáb v každom diele sleduje prácu jedného z tímov, ktorých členov sa pod rukami zhmotňujú sny ich klientov. Sny o tom, že budú mať svoje vlastné, „vodné sídlo.“
A slovo sídlo v mnohých prípadoch vôbec nie je nadnesené. Kým najlacnejšie plávajúce bývanie pre jednu až dve osoby kúpite už za 50 tisíc dolárov (asi 45,522 tisíc €), môžete si nechať postaviť aj „zámok“, za ktorý zaplatíte 40x toľko.

Vybudovanie domu na vode je veľkou technologickou výzvou. Je to úplne iné, ako vybudovať klasický, konvenčný dom na zemi. Základy sú vytvorené z vodeodolného betónu, ktorý je naplnený kockami polystyrénu, aby sa dom nepotopil. Stavebníci musia presne navrhnúť tvar a umiestnenie múrov, okien aj strechy, ako aj dispozíciu domu.

Všetko vrátane osobných vecí majiteľov musí byť v dome presne vyvážené, aby sa eliminovalo riziko, že by dom mohol ísť ku dnu. Ako vidno, život na vode, akokoľvek krásny, prináša aj kompromisy. Aby totiž každý dom plával rovno, je nutné presne rozvrhnúť, kde sa bude nachádzať práčka, postele alebo napríklad piano. Bývanie na hausbóte teda nie je pre každého.

Môj plávajúci domov, seriál o tom, ako si ľudia plnia sny o vodnom bývaní, môžete sledovať na kanáli Viasat Explore od pondelka 25. júla do pondelka 17. októbra o 21:45 hod.

Mohlo by vás ešte zaujímať