Reklama

AVIS: Šlágr TV vysiela v lokálnych DVB-T multiplexoch už v MPEG-4

Český hudobný televízny kanál Šlágr TV je šírený z lokálnych DVB-T vysielačov, ktoré prevádzkuje slovenský operátor AVIS, už v novšom kompresnom formáte MPEG-4. K zmene došlo, podľa našich informácií, u všetkých DVB-T multiplexov po celom Slovensku, výnimkou sú len Piešťany – Červená veža 42. kanál (642 MHz), Žilina – Veľké Hradisko 28. kanál (530 MHz) a Čadca – TVP Čadca II. 25. kanál (506 MHz), kde je zatiaľ aj naďalej dostupný Šlágr v staršom kompresnom formáte MPEG-2. U týchto troch multiplexov dôjde k zmene kompresného formátu z MPEG-2 na MPEG-4 o niečo neskôr.
Pokračovanie nižšie:


Všetci diváci, ktorí prijímajú Šlágr TV z lokálnych DVB-T vysielačov AVISu tak musia preladiť svoje televízory, prípadne set-top-boxy. Inak im program nebude fungovať. Treba však pripomenúť, že po zmene na MPEG-4 bude fungovať Šlágr už len na zariadeniach ktoré podporujú tento kompresný formát. Na starších zariadeniach, ktoré umožňujú iba príjem programov v MPEG-2 bude fungovať iba zvuk. Takýmto divákom odporúčame zakúpiť si nový set-top-box, prípadne televízor. Najideálnejšie už s podporou DVB-T2/HEVC.

Šlágr TV nie je prvým programom, ktorý je šírený z miestnych vysielačov od AVISu v SD/MPEG-4. Pripomeňme, že začiatkom júla 2016 došlo k zmene kompresného formátu u českej kresťanskej televízie Noe.

Zoznam celoplošných ako aj miestnych DVB-T vysielačov nájdete na tejto stránke: satelitnatv.sk/vysielace/dvb-t/

Mohlo by vás ešte zaujímať

Komentáre

  1. Môžem potvrdiť:Bojnice-Prievidza k .41 Šlágr v mpeg-4.

  2. Kedy začne vysielať vysielač Avis v Dolnom Kubíne?

  3. Avis, bolo by fajn, nezabudat na to, ze nie vsetci maju TV s podporou MPEG-4. Prve TV s podporou DVB-T (okolo roku 2007) mali len MPEG-2 a o inom kodovani sa vtedy nechyrovalo, nehovoriac o skupine technicky neznalych ludi, ktori si kupili set-top-boxy s nalepkou „vhodne pre slovenske DVB-T“, ktore mali tiez len MPEG-2. Sam so majitelom TV s podporou DVB-T2/MPEG-4 z roku 2012, ale viem o mnohych ludoch, ktori maju len zariadenia s DVB-T/MPEG-2 a to, co nechytia, jednoducho odignoruju.

    Do MPEG-4 by sa mali prioritne davat len HD kanaly, inak zbytocne stracate cast divakov. Tak to ma aj sam velky Towercom, s jedinou vynimkou Senzi (a kodovanou Plustelkou). Aj podla aktualne zverejnenych planov Towercomu bude MPEG-2 podrzane az do uplneho prechodu na DVBT2/HEVC okolo roku 2020.

    Bolo by lepsie zamerat sa radsej na ziadane EPG a zabezpecit vyssiu programovu stabilitu MUXov, lebo chybajuce programove informacie a caste preladovanie tomu naozaj velmi nepomahaju. Vitana by bola oficialna stranka, kde by boli prehladne a aktualne informacie o ponuke jednotlivych MUXov. Co sa Nitry tyka, vsetci dufaju, ze ked sa na Zobor podarilo umiestnit vysielac DAB+, onedlho tam bude prestahovany aj ten DVB-T.

    Este prajem prijemne leto a vela zdaru v napredovani!

    1. na takú vysokú kótu ako je Zobor-Lanovka neprejde koordinácia miestneho muxu, kvôli HU, AU, CZ a možno aj PL.

    2. Potom je zvlastne, ze miestny MUX z Kamzika s tym problem nema. Kamzik nie je zasa az taky nizky kopec.

  4. Miestny mux z Kamzíka „okupuje“ dočasne plánovaný kánál 37 pre DVB T2.
    Nemiešajte DVB T s DAB+.
    DAB+ časom nahradí FM a koordinácie kopírujú kóty ,kde sú teraz FM vysielače.

  5. PN už tiež prepnutý … keby to pustili s pôvodným SID, tak by mnoho ľudí ani nepostrehlo zmenu, takto musia nanovo naladiť

  6. Muxy Levonetu siria Slagr a Noe nadalej v Mpeg2. 32 SN a 31 LE.

Komentáre už nie sú povolené.