Reklama

Prieskum: Televízni operátori sa sťažujú na nerovný boj s internetom

Dve tretiny českých a slovenských televíznych operátorov nie sú spokojné s nerovným prístupom štátu v porovnaní s internetovou konkurenciou. Vyplýva to z exkluzívneho prieskumu mediálnej spoločnosti AXOCOM, ktorá sa špecializuje na televízny trh, vizuálny obsah a mobilné aplikácie. Ďalšími zásadnými problémami sú pre operátorov zodpovednosť za obsah vysielania a nejednoznačná definícia cezhraničného presahu nielen českých a slovenských kanálov, ale tiež programov z Nemecka a Poľska. Pre 34 percent operátorov majú tieto otázky za následok citeľné dopady na ich hospodárenie.
Pokračovanie nižšie:


Operátori poukazujú na skutočnosť, že weboví prevádzkovatelia čelia významne nižšej regulácii a platený televízny obsah je na internete často voľne dostupný. „Týka sa to ako spoločností zo zahraničia, tak aj českých webov ako Ulož.to a ďalších obdobných služieb,“ hovorí riaditeľka spoločnosti AXOCOM Erika Luzsicza. „Kým aktivity televíznych operátorov podliehajú ako Českému telekomunikačnému úradu, tak aj Rade pre rozhlasové a televízne vysielanie, weby je ťažké prinútiť aspoň k rešpektovaniu základných autorských práv.“ Pre operátorov nie je táto situácia z trhového hľadiska dlhodobo udržateľná.

Ďalšou otvorenou otázkou je nedostačujúce riešenie problematiky cezhraničného presahu vysielania, výsledkom čoho státisíce obyvateľov pohraničných regiónov môžu bez väčšej námahy sledovať programy chránené v Českej republike či na Slovensku autorskými právami. Operátori tak prichádzajú o potenciálne výnosy. Viac ako štvrtinu respondentov trápi tiež zákonná úprava, podľa ktorej majú zodpovednosť za obsah vysielania. „Nie je možné, aby štát penalizoval operátorov za obsah programov, do ktorých zároveň nemôžu kvôli právam jednotlivých staníc nijako zasahovať,“ vysvetľuje Luzsicza.

Prieskum bol uskutočnený v priebehu februára a marca 2016 na vzorke 21 českých a 26 slovenských operátorov prostredníctvom internetového zberu dát.

Mohlo by vás ešte zaujímať

Komentáre

  1. Na jednej strane je pravda, ze regulacia medii u nas aj v CR je zbytocne prisna a zakonna uprava zodpovednosti za obsah v niektorych bodoch absurdna, ale ako by sa podla operatorov mal riesit cezhranicny presah? Rusickami, ako pred ’89? A kvoli comu vlastne? Aby bolo o par desattisicov divakov navyse nutenych sledovat hluposti prespikovane tonami reklam na nasich TV a nemalo na vyber? Ved aj tak ma ovela viac ludi zahranicne telky zo satelitu, nez z DVB-T presahu… A boj s online streamingom, filesharingom a P2P sietami sa neda vyhrat uz vobec. Takze bud si telky vybojuju zmiernenie regulacie od statu, pridu s lepsim programom z vlastnej produkcie (zopar lastoviciek sa uz objavilo, napr. show „Tvoja tvar znie povedome“ mala velky uspech …), zavedu inovacie (cojaviem, spolupraca so studentmi filmovych skol, mladymi neokukanymi stand-up komikmi, amatermi – napr. youtubermi …? To len taky nastrel od boku, ked uz teenageri visia najma na yt…), alebo budu dalej vysielat prihluple Zoo, Burlive vina, Modre z neba, zlte z ucha a podobne mydlove opery, zostane im prestarnute publikum, ktore postupne vymrie a s nim vymru aj taketo televizie. Alebo zakoduju a spoplatnia vysielanie a vykapu este skor, lebo dochodcovia sa do platenia nehrnu a ti solventnejsi, ked uz musia platit, vyberu si nieco lepsie. Alebo sa definitivne presunu na net, tam je nespoplatnenych zdrojov habadej.

  2. Podobná absurdita:
    Internetová televízia , bez licencie , bez známeho majiteľa môže robiť politickú reklamu , vysielať spoty na alkohol non-stop , všetko to , čo má riadne fungujúca regionálna televízia zakázané. Aká potom rovnosť ?????
    Podobne aj bilbordy , celý rok robia politickú kampaň , no televízie je treba zodrať z kože pre moratória a všetky obmedzenia.

    Slovensko je banánová republika , taktiež policajná- sedem hliadok za deň , v zahraničí tak max. po jedne na deň.

  3. Páni dr.B.Nutty aj brumty vystihli ste to presne.
    Zamrzí iba fakt, že niekto si dá na objednávku spraviť prieskum ako trpí jeho sfušovaný biznis 🙂

    Ako už bolo spomenuté vyššie, ja ako racionálny človek odmietam sledovať nalinajkované kraviny čo nám tu tlačia do hláv v jojke, markíze alebo ta3. Tvária sa, že je demokracia, ale pritom z produkcie tohto tria sa produkuje odpad ktorí zakrýva v skutočnosti závažné problémy spoločnosti a tvária sa, že nič také neexistuje! Ako im ma tá druhá polovica národa veriť? Nájde si v 21. storočí alternativny zdroj dôveryhodných informácií.

    Posledné roky veľký boom v pridávaní športových programov, lenže môže ich byť koľko chce, keď všade je futbal, a ostatné športy sú v útlaku, takže siahneme podaktorí po inej možnosti. Ja sám chcem pozerať baseball, tak pomocou Apple tv, kde je platená MLB.tv za sumu 120€ na celú sezónu môžem vidieť každý jeden zápas nielen naživo, ale zo záznamu koľko krát chcem ja! A nebudem platiť v mágiu športový balík kde žiadny baseball nieje.

    Toto je tá kratkozrakosť poskytovateľov a vysieľateľov, poskytujú to, o čo nieje záujem a dúfajú, že za to bude ešte niekto aj platiť?!

Komentáre už nie sú povolené.