Reklama

Dvojka HD už v DVB-T, odpojené však boli všetky rozhlasové stanice RTVS

Do tretieho celoplošného DVB-T multiplexu, ktorý prevádzkuje Towercom, známeho aj pod názvom Verejnoprávny multiplex (VP MUX), pribudol dnes nový televízny program Dvojka HD. Po jeho pridaní však už v tejto celoplošnej sieti nebudú ďalej dostupné rozhlasové stanice RTVS (Devín, Junior, Litera, PatriaFM, PatriaRD, Pyramída, Rádio_FM, ReginaBA, ReginaBB, ReginaKE, Slovakia a Slovensko). Dôvodom je obmedzená kapacita.
Pokračovanie nižšie:


Aktuálne sú tak v multiplexe šírené už iba televízne programy Jendotka HD (MPEG-4), Dvojka HD (MPEG-4) a ich verzie v štandardnom rozlíšení (SD/MPEG-2).

Najskôr krátko po 11. hodine sa premenovali všetky šírené televízne kanály v multiplexe. STV1 zmenil názov na Jednotka, STV2 na Dvojka a STV HD na Jednotka HD. O približne 14:40 došlo k odpojeniu všetkých rozhlasových staníc a krátko po 15:30 bol pridaný do multiplexu kanál Dvojka HD. Ešte pred jeho pridaním však bola odpojená AC3 audio stopa u stanice Jednotka HD.

Z dôvodu vyššie uvedených zmien odporúčame všetkým divákom aby spustili na svojom set-top-boxe či TV s DVB-T tunerom automatické ladenie.

Mohlo by vás ešte zaujímať

Komentáre

  1. Nemáte pocit, že Dvojka SD má trošku horšiu kvalitu obrazu? Nemá nižší bitrate? A neviete niekto, prípadne redakcia, či tá Dvojka HD a vyradenie rozhlasových staníc je nastálo alebo len počas hokejových majstrovstiev??? Napíšte ak niekto viete…

    1. Je to na stálo. Načo ti je Dvojka SD keď máš HD. 🙂

    2. http://www.satelitnatv.sk/2016/05/do-dvb-t-pribudne-aj-dvojka-hd-kvalite/

  2. Mohli tam ponechať aspoň rádio Slovensko, jedno rádio by tú kapacitu “nezabilo”.

    1. Neviem načo by mali šíriť niektoré rádiá vicerými spôsomi (analóg, DVB-T, DAB, internet,…). DVB-T jw určené pre TV vysielanie, nie pre rádiá.

  3. Ja len dúfam že pridajú aspoň teraz tie rádia do DAB.

  4. Skončenie vysielania rozhlasu na DVBT. Patrilo by sa aspoň to oznámiť na oficiálnej stránke RTVS a TOWERCOM-u. Už som chcel kupovať nový prijímač a zbytočne.

  5. dostal som mailom odpoveď z Towercom:
    „… ale rozhodnutie RTVS zaradiť do verejnoprávneho multiplexu Dvojku HD. Rozhlasové služby RTVS od včera už nie sú v ponuke DVB-T.“

    Vypnúť všetky slovenské rozhlasové stanice na úkor Dvojka HD ,tak to od RTVS bol zlý nápad.

  6. Vysvetlite mi, načo vám všetkým sú v DVB-T rádiá? Nejak tomu nechápem. Ja mám na rádio FM/DAB tuner. Podľa mňa je to jedna z najlepších vecí, ktoré mohli spraviť. Nadávajú určite len tí, ktorí nemajú HD box. Inak si to vysvetliť neviem. Veď je rozdiel keď pozerám HD a SD mazanice.

    1. Najskôr mal Towercom vybudovať sieť DAB vysielačov(min. 90% pokrytie) v ktorých budú aj Rozhlasové služby RTVS
      a až potom ich vypnúť v DVB-T , alebo SD vysielanie nahradiť HD a zostala by kapacita aj pre rádiá. Teraz to urobil bez náhrady.

    2. Lebo určité územia nwemám pokryté kvalitným signálom všetkých okruhov SRo. Napr. v krajskom meste Nitra nechytíš momentálne rádio _FM. Prípadne na celom južnom Slovensku cez deň tiež lebo „požičiava“ svoje frekvencie rádiu Patria.
      Najskôr sa malo spustiť celoplošné DAB + a potom mohli kľudne vypnúť rádia SRo z DVB-T.

    3. V NR ti nejde Radio_FM zo Ziliny na 94,5 Mhz? Ak nie, tak potom mas este dalsiu moznost DAB+ z BA.

  7. Páni len pre objasnenie. Za obsah verejnoprávneho multiplexu zodpovedá RTVS a prednostne je urceny pre TV. Je to koniec koncov aj v zákone č. 220/2007 Z.z Towercom je čisto len ako prevádzkovateľ multiplexu teda vysielačov.

    (2) Poskytovateľ multiplexu s terestriálnym prevádzkovým povolením na poskytovanie verejnoprávneho terestriálneho multiplexu obsadí verejnoprávny terestriálny multiplex na základe žiadosti verejnoprávneho vysielateľa prednostne vysielaním televíznych programových služieb a inými obsahovými službami tohto verejnoprávneho vysielateľa; o rozsahu potrebnej verejnej kapacity multiplexu a o spôsobe jej využívania verejnoprávnym vysielateľom vrátane kompresie dátového toku a kódovania signálu rozhoduje tento verejnoprávny vysielateľ.

    (3) Ak verejná kapacita multiplexu nie je úplne obsadená podľa odseku 2, poskytovateľ multiplexu písomne oznámi verejnoprávnemu vysielateľovi voľnú verejnú kapacitu multiplexu a na základe žiadosti verejnoprávneho vysielateľa obsadí voľnú verejnú kapacitu multiplexu vysielaním rozhlasových programových služieb tohto verejnoprávneho vysielateľa.

  8. 8.5.2016-Po stv1 aj stv2 ani naznak signálu.To je denne už zopár dni.Časté a dlhodobé vypadnutie signálu.
    Je 8.23h ráno.Škoda že je ukončené vysielanie rozhlasových staníc !!
    Oblasť S.L.nieje moc zaľudnená a chýbajú aj DVA-MUXY !
    Že tak zbabraná DVB-t funguje na našom územi -može neviem kto.
    V podstate tam skoro nič nieje.
    Za šláger či lux nik nestojí.
    Horlivosť koli športu nieje prvoradá ! Každý má rozdielný záujem.

  9. Ahojky, je to super, že sa rozrastá počet HD programov RTVS. Si myslím, že časom dôjde k vypnutiu SD programov RTVS, ktoré nahradia rádiá. Inak fandím RTVS, programovo sa veľmi zlepšili, filmy bez reklamy a pomerne objektívne správy. Len tak ďalej.

Komentáre už nie sú povolené.