Reklama

Miestny multiplex v Nových Zámkoch na k40 bol dnes vypnutý, poznáme dôvod

Obyvatelia okresného mesta Nové Zámky a jeho blízkeho okolia nemôžu od dnes prijímať miestny DVB-T multiplex, ktorý vysielal na 40. kanáli (626 MHz). Dôvodom je nepredĺženie platnosti vysielacieho povolenia. Prevádzkovateľ multiplexu, spoločnosť AVIS, tak musel dnes doobeda vysielač vypnúť.
Pokračovanie nižšie:


Je nám ľúto, ale Úrad pre reguláciu elektronických komunikácií a poštových služieb nepredĺžil platnosť povolenia lebo maďarská administrácia neskoordinovala tento vysielač,“ uviedol pre náš portál SatelitnáTV.sk Roman Vavro, tlačový hovorca Úradu pre reguláciu elektronických komunikácií a poštových služieb (RÚ).

Slovenský operátor AVIS musí teraz požiadať RÚ o skoordinovanie nového vysielacieho kanálu. O aký konkrétne pôjde, aktuálne nie je známe. Do tej doby však nebude lokálny DVB-T vysielač, ktorý je umiestnený podľa doterajšieho povolenia na budove FNsP, aktívny. Multiplex šíril štyri televízne programy Šlágr TV, TV Noe, TV Nitrička a IN TV. Všetky vysielali nekódovane a v kompresnom formáte MPEG-2.

Ako prebieha koordinácia

Záujemca o frekvenciu pre miestny multiplex si na vlastné náklady vyhľadá vhodnú frekvenciu a pošle žiadosť na skoordinovanie do RÚ. Vydaniu povolenia pre niektoré multiplexy predchádza aj medzinárodná koordinácia, t.j. RÚ vydá povolenie až po súhlasných stanoviskách relevantných administrácií v susedných krajinách. Zahraničné administrácie výpočtami následne posúdia či navrhovaný vysielač nespôsobí rušenie ich vysielačov. Ak vysielač s navrhovanými parametrami nebude rušiť príjem v zahraničí ani v Slovenskej republike, získa následne povolenie.

Mohlo by vás ešte zaujímať

Komentáre

  1. „… lebo maďarská administrácia neskoordinovala tento vysielač,“
    a doteraz čo bolo? Žeby prvý apríl?!?

  2. Bohužial nie je to prvý apríl, vysielač je vypnutý, maďari to zrazu nedovoli, nechápem prečo..

  3. Náročky som to pozeral, na 40. kanáli ide MUX B zo Sopron/Dalos-hegy a aj to prášia s výkonom 81,3 kW.

  4. Koľko ??? 81,3 ??? To , čo majú , vlastnú elektráreň ????

    A kedy vypne TV Naša v Košiciach starý MUX ????

  5. Na vysielaci Gerecse stale chyba MUX E mozno ho chcu spustit.

  6. Ad: „Na vysielači Gerecse stále chýba MUX E možno ho chcú spustiť.“
    Tak nech oni (HU) hľadajú voľnú frekvenciu, a preto má ju SK uvoľniť, čo sú d*** (skôr vyčúraní). A keď sme my im to dovolili teraz a aj predtým (Sitno, Zobor, …), tak sme žiaľ ešte d*** (hlúpi je slabý výraz pre toto).

  7. Sopron, Dalos hegy 40 vysiela uz davno pradavno. Teraz na to prisli, ze sa to bije? Inac, tento kanal je pre Sopron skoordinovany cez GE-06, teda ma prednost oproti lokalnym.

  8. 4.6.2014 bol spusteny lokalny vysielac v N.Zamkoch keby sa bil so Sopronom a presah by ich rusil uz by davno nevysielal…nasi juzni susedia by ho uz davno dali vypnut a on vysielal skoro dva roky. Vypnuty bol 1.4.2016.A vobec by mu nevydali povolenie vysielat maju prisnu administraciu a vysielac 40K v ziadosti Avisu bol medzinarodne skoordinovany.Takze podla mna bude za tym nieco celkom ine…Sopron s tymto vypnutim nespajam.

  9. Ale to vyjadrenie od RU je smiesne: madarska strana neskoordinovala. Neskoordinovala uz raz skoordinovane :).

  10. Podla vsetkeho Avisu skoncila platnost povolenia a teda poziadal o dalsie predlzenie ktore uz nebolo akceptovane madarskym uradom nieco take ako u nas nase Radiokomunikacie.Rakuske a Ceske urady su OK len Madarska strana dala zamietave stanovisko pre K40.Preto sa v tejto dobe davaju povolenie na kratsiu dobu kedze kanali nad K49 v blizkej buducnosti nebudu sluzit pre TVvysielanie toto je asi sposob ako si ich ustrazit…..Avis teda musi najst novy kanal ked chce vysielat a opat ho musia schvalit vsetky administracie susednych statov…My mozeme len verit ze sa noveho kanala pre N.Zamky a okolie skoro dockame.

  11. Aj náš RÚ by mohol na oplátku tiež nepovoliť niektorým „susedom“ využívanie frekvencií, veď čo keď i u nás bude niekto tú frekvenciu potrebovať, nielen „lokálne“ stanice i celoplošné to budú potrebovať niekedy, tak nech si ich dopredu „zarezervujme“.
    A ešte jedna, dve laické otázočky:
    Všetci susedia vysielajú „Horizontálne“ a my „Vertikálne“. Aj keď sú to rôzne polarizácie, ovplyvňujú sa? Ak áno, tak načo máme vertikálnu? Niekde sa hovorilo, že kvôli hornatejšiemu terénu Slovenska (a podľa toho je Rakúsko asi ploché).

Komentáre už nie sú povolené.