Reklama

V Poľsku spustili testovacie vysielanie nového multiplexu 8

Poľský operátor EmiTel spustil dnes prvé technické testy nového celoplošného digitálneho multiplexu MUX-8, ktorý bude vysielať v pásme VHF (kanály 5-12, 174-230 MHz). Testy prebiehajú aktuálne len v poľskom hlavnom meste na siedmom kanáli z vysielača, ktorý je umiestnený na výškovej budove Palácu kultúry a vedy. Výkon vysielača je maximálne 2 kW.
Pokračovanie nižšie:


V multiplexe je šírený test kanál bez zvuku. „Signál bude dostupný do polovice februára. Začatie komerčného vysielania MUX-8 je plánované v polovici súčasného roku,“ informoval dnes o tom EmiTel na svojej webovej stránke.

Vďaka testom môžu predajcovia ako aj montážnici vo Varšave a okolí pripraviť anténne systémy pre príjem nového multiplexu, ktorý bude vysielať netradične v pásme VHF.

Presná programová ponuka nového multiplexu ešte nie je známa. Vysielať v ňom bude pravdepodobne sedem programov v štandardnom rozlíšení z toho tri budú od verejnoprávneho a štyri od komerčných vysielateľov, alebo iba šesť programov z toho jeden bude však vo vysokom rozlíšení.

Mohlo by vás ešte zaujímať

Komentáre

  1. DVB-T vo VHF je zaujímavá vec.
    Podľa vyjadrenia UKE budú v blízkosti Slovenska spustené vysielače:
    7. kanál Chorągwica 10 kW V.
    6. kanál Sucha Góra 18 kW V.

  2. Vertikalna polarizacia? Hm, a dufal som, ze tento MUX8 vo VHF chytim na jednu sirokopasmovu antenu spolu s MUX1-3 (H pol.). Takze ju bude treba zduplovat. Komin bude plny anten ako stazen na krizniku… A este to bude treba cele pozichrovat proti bleskom, chjo…

Komentáre už nie sú povolené.