Reklama

Spustený bol nový miestny DVB-T vysielač v Ružomberku, poznáme podrobnosti

Telekomunikačný operátor AVIS spustil dnes nový miestny DVB-T vysielač v Ružomberku, ktorý pokryje signálom samotné mesto ako aj blízke okolie. Vysielač vysiela na 41. kanáli (634 MHz), umiestnený je v nadmorskej výške 555 m.n.m v časti Ružomberok – Černová (stožiar operátora Orange).
Pokračovanie nižšie:


Povolenie nadobudlo právoplatnosť 18.11.2015 a je platné do 31.12.2020. Základné parametre vysielania: vertikálna polarizácia, maximálny výkon ERP v nulovej rovine 1 000 W. Výška stredu ant. systému nad terénom je 30 m. Hlavné smery žiarenia v stupňoch: 10, 110, 270,“ uviedol pre náš portál SatelitnáTV.sk Roman Vavro, tlačový hovorca Úrad pre reguláciu elektronických komunikácií a poštových služieb (RÚ).

Miestny multiplex šíri hneď od spustenia tri televízne programy v štandardnom rozlíšení: Šlágr TV, TV NOE, a IN TV. Všetky vysielajú nekódovane a v kompresnom formáte MPEG-2. Pre príjem tak postačuje akýkoľvek digitálny set-top-box, prípadne televízor so zabudovaným DVB-T tunerom. Kapacita multiplexu ešte nie je zaplnená, do budúcna tak nie je vylúčené, že sa ponuka programov ešte rozšíri.

Nejedná sa určite o posledný nový miestny DVB-T vysielač AVISu v tomto roku. Tešiť sa môžu napr. diváci v meste Rimavská Sobota, kde plánuje operátor spustiť v blízkej dobe ďalší svoj miestny DVB-T vysielač.

Mohlo by vás ešte zaujímať

Komentáre

  1. Len doplním, je tam len jedna smerová anténa otočená na Ružomberok. V budúcnosti možno pribudne druhá.

  2. Takze u nas ide aj nadalej mux z Martina. Chvalabohu to Cernova nezarusila a ide 41_ka ako predtym kvalita 100 sila 72%. Ak by ste pridali aj nieco nove trebars tv liptov, ktory nie je v martinskom muxe tak by som skrutil antenu aj na vychod ci by isiel aj tento ruzombersky mux.

  3. skratek, a nebolo by to lepšie z Kalvárie ? takto sa mi zdá kus mesta – smer Donovaly za kopcom

  4. Problém rušenia može okrem MT – RK 41 a KE – PO 41 nastať na hraniciach pokrytia – signály sa môžu miešať/rušiť, preto by bolo vhodné v oboch muxoch šíriť rovnaké stanice a aby to bola SFN sieť…

  5. v L. Mikuláši je sídlisko, kde DVB-T ani nie je. a to žijeme v 21. storočí. Mám k dispozícii merania telekomunikačného úradu aj z Úložiska aj z Kráľovej Hole,
    podľa normy su na spodnej hranici no v reále nie je možné DVB-T ani naladiť. 🙁

  6. V Lipt. Hrádku signal Uložisko 26, 44, 59 kanal bez problemov, takisto ide dobre aj mpg4 na 46 kanaly.
    AVIS z Lipt. Mikulaša ide tiez celkom dobre na 23 kanaly.
    Vyskušam aj Ružomberok dám vediet.

  7. @mmc
    Určite je niekedy aj lepšie miesto, ale miesto sa vyberá podla pokrytia, ceny prenájmu, možnosti dodania streamu a jeho ceny atď..

  8. Peter naozaj ? Takže fakt zlé miesto ?

    skratek, ja som sa na RK pozrel z hľadiska pokrytia, ale uznávam, že aj ostatné dôvody sú dôležité a potrebné k celkovej realizácii

  9. pre skratek :

    a nebolo by lacnejšie a výhodnejšie brať moduláciu na DVB-T vysielače AVISu zo satelitu ako z int. streamu? Ja by som to všetko prerobil na sat moduláciu, bolo by to určite ekonomickejšie…

  10. Hajd, zavesenie satelitu na stožiar alebo inam = ďalšie náklady za prenájom, muselo by na dané miesto prísť viac zariadení, takže ďalšie peniaze, všetky tv sú neni na satelite, stream neovplyvňuje počasie.. atď atď.. je toho vela..

  11. Hajd: Rusenie moze nastat nielen na hranici prijmu. Mne v PO neustale ‚trha‘ obraz aj zvuk na vsetkych programoch z MUX-u Avisu (k41) a mam coraz silnejsie podozrenie, ze je to tym, ze chytam aj slaby signal z KE na rovnakom kanali. SFN synchronizacia by to zrejme poriesila, ale to by Avis musel vysielat rovnaky obsah tu aj tam.

  12. pre dr. B. Nutty: No ja to neustále dookola opakujem, aby dali do muxov na rovnakých kanáloch MT + RK a KE + PO … rovnaké programy, aby to bolo SFN, aj som im písal do AVISu, aj ľudia to píšu v diskusiách… Napíš im to – skratkovi aj do AVISu aj Ty…

  13. Tak potom treba zmeniť vyielacie kanály, aby sa to nerušilo na rovnakých“

  14. Aj to je riesenie, ale zdaleka nie optimalne, pretoze sa tym „zahusti“ UHF pasmo, ktore je po WRC15 zas zhruba o 100MHz tesnejsie. SFN by bola elegantnejsia, ale ked sa neda… Alebo by bolo treba aspon upravit vyzarovacie diagramy vysielacov tak, aby sa co najmenej ovplyvnovali.

Komentáre už nie sú povolené.