Reklama

Towercom chce v budúcom roku spustiť digitálny rozhlas minimálne v ďalších dvoch mestách

Digitálne rozhlasové vysielanie T-DAB+ (Terestrial-Digital Audio Broadcast), ktoré bolo spustené v utorok 15. decembra 2015 v Bratislave, chce spoločnosť Towercom spustiť aj v ďalších slovenských mestách. A to už v budúcom roku 2016.

Zatiaľ sme požiadali o prevádzkové povolenie na lokálne muxy v B.Bystrici a Košiciach,“ uviedol pre náš portál SatelitnáTV.sk Michal Šuran, marketingový manažér spoločnosti Towercom.
Pokračovanie nižšie:


Vysielanie digitálneho rozhlasu by tak mohli už v budúcom roku prijímať nielen poslucháči v Bratislave, ale aj na strednom a východnom Slovensku. O aké konkrétne frekvencie požiadala spoločnosť Towercom Úrad pre reguláciu elektronických komunikácií a poštových služieb, nie je aktuálne známe.

TIP: Na Slovensku bol spustený prvý DAB+ vysielač, prinášame podrobnosti a naše skúsenosti s príjmom

Towercom zrejme nebude ale jediným operátorom, ktorý chce prevádzkovať T-DAB+ vysielače. O toto vysielanie prejavil záujem aj operátor AVIS, ktorý je jeden z najväčších prevádzkovateľov miestnych DVB-T multiplexov na Slovensku. Viac sa dočítate v tejto našej správe.

V pilotnom digitálnom rozhlasovom vysielaní sú aktuálne šírené štyri rozhlasové stanice verejnoprávnej RTVS: Rádio Devín, Rádio Slovensko, Rádio FM a Rádio Junior. Všetky vysielajú stereo a s dátovým tokom 128 kpbs. Audio kodek je použitý HE-AAC. Kapacita multiplexu nie je však ešte zaplnená. Do budúcna sa tak môžu v multiplexe objaviť aj ďalšie rozhlasové stanice.

Mohlo by vás ešte zaujímať

Komentáre

  1. Hm, a ten kosicky vysielac ma byt Heringes, alebo Dubnik? Lebo ten druhy by pokryl vacsie uzemie, vratane PO, MI, TV atd., ale v KE by bol urcite o dost lepsi prijem z Heringesa. Inak som tym rozbehnutim DAB+ velmi prijemne prekvapeny, musim vziat spat svoje skepticke a jedovate komentare na adresu Towercomu v suvislosti s DAB 🙂

  2. Vsetko zalezi od vykonov. Ak daju na Dubnik 10 kW tak KE nebudu mat problem, ale ak by dali na Heringes menej ako 1 kW tak by ten problem bol aj v samotnych KE. Zalezi tiez na smeroch vyzarovania.

  3. Quido: Heringes je priamo nad KE a cele mesto je odtial ako na dlani. Trufam si tvrdit, ze s 1kW ERP by boli Kosice pokryte velmi dobre, pokial by teda vyzarovaci diagram nebol prilis bizarny…

Komentáre už nie sú povolené.