Reklama

Na Slovensku bol spustený prvý DAB+ vysielač, prinášame podrobnosti a naše skúsenosti s príjmom

Utorok 15. decembra 2015 sa zapíše do histórie ako prvý deň spustenia skúšobného digitálneho rozhlasového vysielania DAB+ na Slovensku. Redakcii portálu SatelitnáTV.sk sa dnes podarilo v ranných hodinách okolo 8:00 naladiť digitálny rozhlasový multiplex na kanáli 12C (227,360 MHz) v tzv. treťom pásme. Šírené sú v ňom rozhlasové stanice verejnoprávnej RTVS: Rádio Devín, Rádio Slovensko, Rádio FM a Rádio Junior. Všetky štyri rádiá vysielajú stereo a s dátovým tokom 128 kpbs. Audio kodek je použitý HE-AAC.
Pokračovanie nižšie:


T-DAB+ vysielač, ktorý vysiela v treťom pásme (VHF), je umiestnený v Bratislave na vysielacej veži Kamzík a vysiela s výkonom 3,6 kW vo vertikálnej polarizácii. Prevádzkovateľom je spoločnosť Towercom. Kapacita multiplexu je 1,5 Mbits, šírených v ňom tak môže byť až 15 rozhlasových a doplnkových služieb. V prvej etape testov však budú šírené zatiaľ len spomínané štyri stanice. Úrad pre reguláciu elektronických komunikácií a poštových služieb (RÚ) vydal povolenie na T-DAB vysielač 10. decembra 2015. Jeho platnosť je do 31. mája 2016.

Teší nás, že na rozvoji digitálneho rozhlasového vysielania môžeme spolupracovať s RTVS, keďže príklady zo zahraničia naznačujú, že práve verejnoprávni vysielatelia sú ťahúňom v digitalizácii rozhlasového vysielania,“ povedal na úvod Zsolt Nagy, technický riaditeľ spoločnosti Towercom.

Cieľom skúšobnej prevádzky je overiť reálne parametre digitálneho rozhlasového vysielania pre plánovanie celoplošných T-DAB+ sietí tak, aby sme poslucháčom aj vysielateľom sprostredkovali dokonalý zvukový zážitok. Hoci ide aktuálne o skúšobnú prevádzku, máme s digitálnym vysielaním v štandarde T-DAB+ veľké plány. Veríme, že spolu s vysielateľmi budeme ďalej rozširovať počet dostupných rozhlasových staníc a prinesieme sprievodné dátové služby,“ dodal Zsolt Nagy.

TIP: Rakúsky DAB+ multiplex je možné zachytiť nielen v Bratislave

Pre príjem digitálneho rozhlasu je potrebné rádio s podporou štandardu DAB+/T-DAB+ a kompresného formátu HE-AAC. Počas našich testov sa nám signál podarilo naladiť na externú anténu až v Zlatých Moravciach, ktoré sú vzdialené od Bratislavy približne 100 km. Všetky rozhlasové stanice hrali bez chyby. U prenosného rádia s teleskopickou anténou signál občasne našlo, ale len v exteriéri.

V akých miestach sa Vám podarilo naladiť skúšobné vysielanie digitálneho rozhlasu DAB+ v treťom pásme? Podeľte sa o vaše skúsenosti v komentároch pod touto správou.

Rozhlasové stanice šírené v DAB+ multiplexe na kanáli 12C
Devín (dátový tok 128 kbps, Stereo, kodek AAC)
Slovensko (dátový tok 128 kbps, Stereo, kodek AAC)
Rádio FM (dátový tok 128 kbps, Stereo, kodek AAC)
Junior (dátový tok 128 kbps, Stereo, kodek AAC)

dab_slovensko
Rádio Slovensko – screen z DAB+ prijímača.

Mohlo by vás ešte zaujímať

Komentáre

  1. Vertikalna polarizacia je v pripade DAB vyborna volba. Zatial som iba v pokryri polskeho DAB. Ten mi ide stabilne na 11D zo Suchej Gory v Porubke okres Humenne. FM z toho isteho vysielaca, ktore je v H je iba zasumene, niekedy aj bez RDS. DVB-T nic.
    P.S.
    Na niektorych miestach v Poprade ide 12D z Chragwicy.

  2. Gratulujem. Konecneeeee! Ocakavam, ze to nebude len skusobne vysielanie, ale bude to pokracovat aj napriec celym Slovenskom.

  3. S tým výkonom kľudne pokryjú aj celé západné Slovensko.

  4. Konecne,ved bolo nacase 🙂 :-)Dufam,ze to bude pokracovat takto aj dalej.

  5. Prosím Towercom do DAB+ multiplexu doplniť Rádio Litera a Rádio Klasika (obidve SRo).

  6. Kde ste zachytili signál mimo Bratislavy?Typ rádia a podmienky.Skúsme to zmapovat.Vopred dakujem!

    1. Pre kamil:
      Použitá bola 15 prvková – 15RB3 Emme Esse. Aktuálne testujeme 12 prvkovú VF 12 (5-12 k). Na tej to ide tiež. Obe sú bez zosilňovača.

  7. Už viem čo chcem pod stromček. DAB radio. Teoreticky by to malo šlapať všetkým čo chytajú analogove FM z Kamzika napr. na 89.3 (Rádio_FM), 107.6 (Rádio Expres) prípadne aj 104.8 (Europa 2). Čakám aj ja na reporty.

  8. Výkon je len 3,6kW . Analógová Regina na 104,4 má 5kW takže čakám podobné pokrytie smer podunajská nížina.

  9. Digital vo vertikalnej polarizácii sa šíri spravidla lepšie ako analógové FM. Počítam, že to bude lepšie.

  10. Ak som porovnal FM 96,6 z BA a DAB+ tak je digital o nejaké dve az tri sekundy pozadu..

  11. dakujem redakcia za odpoved,tak to je ozaj spickova antena,cital som o nej na forach a je zrovnatelna dokonca s kathrein av multika ,co je top antena dab,ale ja musim brat do uvahy aj nehomogenne pole,neviem ako by sa chovala ta antena v takom poli,v uhf pasme cim dlhsia tym horsia,cim kratsia tym lepsia,najlepsie ide sito v nehomogennom poli a domnievam sa,ze to iste bude platit aj v dab pasme,rozmyslam nad kupou dab anteny,ale musim si to dobre zvazit,okrem dab pasma nas uz o chvilu caka mux 8 vo vhf III pasme

  12. da sa ta dat do tej anteny iskra vf12 aj zosilovac?lebo ja tam na obrazkoch nevidim ziadnu krabicku

  13. Co sa tyka vykonu tak 3,6 kW je ako 30 kW v analogu. Je to podobne ako pri DVB-T a analogovej tv, len tu je rozdiel pasma FM je analog a VHF III digital.

  14. V Leviciach je Kamzík tak isto zachytiteľný, ale len v exteriéri… v budovách signal nie je…

  15. Ak si vyberate prenosny prijimac doporucujem nemecky Dual DAB 4. Mam ho rok a je citlivy a selektivny aj pri FM.

  16. Kamil načo ti je zosik? Ten narobí viac škody ako osohu. Nepíšeš odkiaľ si, ale vyskúšaj najskôr pasívnu anténu.

  17. Od marca budúceho roka by to malo ísť už celoplošne. (zdroj rádio Slovensko)

  18. Kedy to davli? Som pozeral spravy vcera a ani to nespomenuli. Nema to nahodou niekto nahrate?

  19. Ja som pozeral včera večer Správy RTVS, tam to nebolo..ale zachytil som niečo úplne na konci Rádiožurnálu po 22:00 (na SRo 1). Malo by to byť v internetovom archíve.

  20. pre PeterHumax:
    aj ja som to počul v rádiožurnále na SRo po 22 00.Bol som s tej správy príjemne šokovaný 🙂
    btw.počítam že mimo blavy to bude reálne tak o rok a pre tých čo počúvajú rádiá SRo,tak v dvbt muxe sú všetky,nie len 4

  21. Na rádiu z Tesca za 20 euro mi v Petržalke naladí 19 rádií. 15 z Rakúska a 4 zo Slovenska.

  22. som z Michaloviec fajnsmeker a mam moznost prijimat dab zo suchej gory z polska,vyskusane na prutovu antenu s kamaratom quidom,teraz je tu este jedna podstatna vec a to je mux 8 z polska,ktory ma zacat vysielat kazdu chvilu a ma obsahovat 8 kanalov v pasme vhf III to jest ako dab,ale zatial to nevyzera dobre s vykonmi,este nic definitivne neviem,uvidime

  23. Quido: chytas DAB zo Suchej Gory a DVB-T nic? Cudne, ved tie MUX-y maju kazdy po 100kW. Je sice pravda, ze vyssie frekvencie sa siria horsie, nepoznam terenny profil ani vysielacie diagramy, ale aj tak … Prijem zo Soliny-Gora Jawor si neskusal?

  24. mas pravdu,nepoznas terenny profil a ten je katastroficky,je tam mnozstvo vysokych hor a tie ten signal tak zoslabia,ze v michalovciach sa uz neda naladit,ani naznak signalu neukaze napriek vysokym vykonom vysielaca

  25. zabudol som na solinu,u nej to je to iste,sice kratsia vzdialenost,ale hrozny terenny profil,radia idu velmi pekne,ale dvbt nic

  26. fajnsmeker
    Vyslielajú ticho, asi súčasť testovania.
    Dal som scan na rádii a naladil 4 stanice ,len vysielajú ticho.
    Intenzita signálu ukazuje 100%

  27. V Trnave tiez pekne hra. Kvalita zvuku lepsia ako maju Rakusania.

  28. Pre Nuttyho. Zo Suchej Gory mi isla ako tak 29 TVP 2 a analogu. Dvbt mam naznaky, ale nic nenaskenuje. FM ide najlepsie 88 Jedynka – ciste mono s RDS – stereo trochu sumi. Prijmom DAB som bol prekvapeny, ale ta vertikalna vlna asi lepsie preskoci Dukelsky priesmyk ako ostatne horizontalne.

    Inac v ramci svojej cesty som dnes skusal Kamzik v Novom Meste Nad Vahom. Ide pekne stabilne na namesti a na obycajnu teleskopicku antenu.

  29. V Piestanoch hra celkom pekne na pristroji z Lidlu (m.avmania.e15.cz/silvercrest-sird-14-c1-dab-a-internetove-radio-za-pusu-test) na teleskopicku antenu (pokial sa spravne natoci) aj v interieri, signal je na hranici, staci pootocit antenu a je prec. Na ukazovateli intenzity signalu ukazuje chyby prijmu (3-4), ale pri pocuvani ziadne vypadky neregistrujem. Uvidime, co sa stane, ked sa zmeni pocasie :-).

  30. V Muráni pod Kráľovou hoľou nám hrá všetko super / stred slovenska a zároveň koniec sveta/ možno aj tu zahrá niečo nie len na nervy

  31. V tescu maju dajake velke vypredaje DAB radii. Nasiela som tam kusky za 9,9 a 12,9 €.

  32. Quido, kamil: vdaka za info. V Presove na S3 zas chytam naznaky signalu zo Suchej Gory (k32 a k29) na homemade sirokopasmovu antenu bez predzosilnovaca, lepsiu antenu planujem kupit, az sa prestahujem na opacny koniec mesta, tu som dost v tieni kopcov zo severnej strany. V niektorych castiach PO sa udajne daju naladit MUX-y z Choragwice (okrem k25, ten je prehluseny VP MUX-om z Dubnika a Sibenej hory). Teoreticky by este mohlo nieco kvapnut zo Szczawnice-Przehyby.

  33. On mountain Medvednica (1100m) near capital town of Croatia, I received a DAB+ signal on 12 C from Kamzik, Slovakia. Reception is steady, not propagation. Be sure to always take at this location Wien DAB+ signal, as well as signal DAB+ from Italy and Hungary.
    youtube.com/watch?v=W8fGy2eSwRY
    Greetings from Croatia/Chorvátsko, Zagreb

Komentáre už nie sú povolené.