Reklama

Rakúsky DAB+ multiplex je možné zachytiť nielen v Bratislave

Aj keď sa už rádiá s podporou príjmu digitálneho rozhlasu (DAB+) na Slovensku nejaký čas predávajú, bohužiaľ stále sa u nás v tomto štandardne nevysiela a ani netestuje. Všetko nasvedčuje tomu, že sa to v blízkej dobe ani meniť nebude, aj keď sa už našiel aspoň jeden operátor, ktorý o testoch vysielania DAB+ minimálne uvažuje. Tým operátorom je spoločnosť AVIS, ktorá je jedným z najväčších prevádzkovateľov lokálnych DVB-T multiplexov na Slovensku.

V okolitých štátoch je to inak
V susedných krajinách ako Maďarsko, Rakúsko, Česko či Poľsko je možné prijímať digitálny rozhlas a to minimálne v testovacom režime už nejaký čas. Aj keď v Maďarsku a Rakúsku sa testuje len v hlavných mestách, Česi a Poliaci sú ešte o krok ďalej, keďže príjem je možný nielen v metropolách. Ak by sme mali zájsť ešte ďalej, tak v Nórsku plánujú dokonca už úplne vypnúť analógové rozhlasové vysielanie v roku 2017.
Pokračovanie nižšie:

Na Slovensku nám teda zatiaľ neostáva nič iné iba prijímať stále rozhlasové vysielanie v FM pásme, alebo sa pokúsiť zachytiť digitál zo zahraničia. Keďže Bratislava je blízko rakúskej metropole, odkiaľ je šírené DAB+ z dvoch vysielačov Wien-Liesing (10 kW) a Wien-DC Tower (6,3 kW) na kanáli 11D (222.064 MHz), rozhodli sme sa tento viedenský multiplex naladiť vo vybraných miestach práve v našom hlavnom meste.

Naše testy prebiehali s prenosným DAB+ rádiom so vstavanou teleskopickou anténou (model: DR1403B), ktoré je možné bežne zakúpiť v nemenovanom obchodnom reťazci za približne 20 €. Nejednalo sa teda o žiadne merania s profesionálnym meracím prístrojom.

DAB_vieden1

DAB_vieden4DAB_vieden5

Ako prvé sme zvolili na testy časti Karlová Ves (zástavka Kuklovská) a Slavín. V oboch prípadoch sa nám digitálny multiplex podarilo hneď naladiť a rádiá z neho hrali úplne bez akýchkoľvek výpadkov. Jednalo sa však o vyššie položené oblasti hlavného mesta, preto sme sa presunuli na Hodžové námestie pred Prezidentský palác a potom aj do Sadu Janka Kráľa pri Viedenskej ceste. Rádio opäť multiplex aj v týchto častiach naladilo. Neskôr sme naše testy vykonali aj pri hlavnej autobusovej stanici na Mlynských nivách či pri obchodnom centre AVION, opäť to dopadlo úspešne. Keďže všetky naše testy príjmu boli až prekvapivo úspešné, vybrali sme sa otestovať príjem aj mimo hlavného mesta a to cestou autom po D1 smerom na Trnavu. Samozrejme stále s tým istým rádiom. Rozhlasové stanice hrali s menšími/väčšími a niekedy aj niekoľko minútovými výpadkami aj za Bratislavou a to nielen až po Trnavu ale na naše prekvapenie, aj ďalej po R1 pri Seredi. Signál sa vytratil a rádio sa úplne odmlčalo až niekoľko kilometrov pred Nitrou približne pri Veľkom Záluží.

DAB_vieden5

DAB_vieden12

Toľko naše skúsenosti s príjmom rakúskeho DAB+ multiplexu s prenosným rádiom a teleskopickou anténou vo vybraných miestach nielen v Bratislave. Kam až doletí signál digitálneho rozhlasu z Viedne sme boli milo prekvapení. Ak máte aj vy akékoľvek skúsenosti, budeme veľmi radi keď sa s nimi podelíte v komentároch. Nezabudnite uviesť miesto príjmu a prijímacie zariadenie.

Rozhlasové stanice DAB+ – Viedeň:
Radio Allelon
Arabella Rock
ARBÖ – Radio
Energy
ERF Plus
Herold relax
Lounge FM
Mega Radio
Radio Melodie
Now Radio
Radio Maria
radio klassik
Radio SoundTrax
Radio Technikum
Welle 1 Digital

Všetky rádiá vysielajú s dátovým tokom 72kbps.

Mohlo by vás ešte zaujímať

Komentáre

  1. Je nejaká nádej na príjem v Leviciach cca 160 km od Viedne ak použijem externú anténu na DAB?

  2. Na mojom autoradiu som pocas dovolenk v Podhajskej zachytill DAB+ rakuske aj ceske na ceste nad obcou Mana (okr. NZ) a to myslim je uz dost daleko od hranic.

  3. výborne to hrá aj na Martinských holiach pri vysielači Krížava na prenosnom rádiu s teleskopickou anténou

  4. Martin ťažko ti poradiť takto. Môže aj nemusí ti to ísť. Chce to len reálne vyskúšať. V Leviciach by ale mal ísť skôr DAB z Budapešti.

  5. Z podobným modelom DR1501BB-CE hrá na kopci na Kysuciach 11D z Viedne ,10A z Katovíc a 11C z Opola,len na teleskopickú anténu,bolo však nutné držať rádio rukou v miestach tienenia(pod teleskopickou anténou) .V sobotu po úprave z 5 prvkovou anténou+ zosik,už aj na lúkach našlo tentokrát na 11D DAB+Budapešť,večer doma na 11D už hrala Viedeň z 10 prvkovou anténou+ zosik,v sobotu však boli výborné podmienky.

  6. no dnes som bol v tom nemenovanom retazci a to male dab radio stalo myslim 7,9eur a nie 20e ale ak by som mal kupit tak urcite neprenosne so vstupom na antenu

  7. Miro asi si pozeral iný model. Dnes som bol v obchode a DR1403B mali za 19,9.

  8. Za tú cenu v pohode rádio. Problém je ale keď pripojím adaptér, ktorý ho ruší. Radšej ho používam na baterky kedy chytá aj menej silné vysielače v okolí.

  9. Viedensky DAB+ som zachytil bez problemov v Myjave na teleskopicku antenu radia Dual DAB 4, dokonca dnu v aute.
    Video: https://youtu.be/zeRH9V0iDPI

Komentáre už nie sú povolené.