Reklama

WRC-15: Pásmo 700 MHz bude využívané pre mobilný internet

Na Svetovej Rádiokomunikačnej konferencii (WRC-15) v Ženeve, ktorá sa koná od 2. do 27. novembra 2015, padlo v pondelok kľúčové rozhodnutie pre budúce využitie pásma 700 MHz (694-790 MHz), ktoré je dnes využívané pre digitálne terestriálne vysielanie (DVB-T).

Na na konferencii WRC-15 bolo rozhodnuté, že mobilní operátori v Európe, Afrike, na Strednom východe a v Strednej Ázii budú môcť využívať pásmo 700 MHz (49. až 60. kanál) pre mobilné širokopásmové pripojenie.
Pokračovanie nižšie:


Rozhodnutie na WRC-15 predstavuje medzník vo vývoji širokopásmového pripojenia v celosvetovom meradle, bez ohľadu na umiestnenie, sieť alebo používané zariadenie,“ ​​povedal generálny tajomník ITU Houlin Zhao.

Globálna harmonizácia frekvenčného pásma 694-790 MHz, o ktorom bolo rozhodnuté na WRC-15 pripravuje pôdu pre výrobcov mobilných telefónov a operátorov ponúkať širokopásmové pripojenie za prijateľnú cenu v súčastnosti menej využívaných oblastiach,“ povedal François Rancy, riaditeľ ITU.

Aktuálne mobilná sieť LTE využíva už pásma 800 MHz, 1800 MHz a 2600 MHz. Do budúcna tak pre mobilných operátorov pribudne aj pásmo 700 MHz.

Mohlo by vás ešte zaujímať

Komentáre

  1. Kúsok po kúsku odhryzkávajú a nakoniec neostane nič pre DVB-T. Asi je zámerom, aby nič nebolo „bezplatné“ pri televíznom vysielaní (ak sa nerátajú poplatky, ako napr.: „úhrada za služby verejnosti poskytované RTVS“ apod.).

Komentáre už nie sú povolené.