Reklama

Towercom má povolenia na väčšinu multiplexov až do roku 2029, vrátane vysielania v pásme 694-790 MHz

V pondelok 23. novembra 2015 padlo na Svetovej Rádiokomunikačnej konferencii (WRC) v Ženeve rozhodnutie, že televízne pásmo 694-790 MHz (49. až 60. kanál), ktoré je dnes využívané pre digitálne terestriálne vysielanie (DVB-T), bude do budúcna slúžiť pre mobilné internetové služby.
Pokračovanie nižšie:


Z toho dôvodu tak bude šírenie terestriálnych multiplexov obmedzené len do 48. kanála (690 MHz). Kedy však k tejto zmene dôjde, nie je aktuálne známe. Na Slovensku vlastní spoločnosť Towercom povolenie na využívanie terestriálnych multiplexov až do roku 2029. Výnimkou je len prvý multiplex na ktorý má operátor povolenia do roku 2021. Niektoré multiplexy pritom vysielajú práve v pásme pásme 694-790 MHz.

Je teda teda viac ako pravdepodobné, že na Slovensku bude využívané pásmo 694-790 MHz aj naďalej pre digitálne terestriálne vysielanie a to až do roku 2029. K zmene by mohlo dôjsť iba ak by došlo k uvoľneniu frekvencií.

Požiadali sme o vyjadrenie k tejto téme aj Úrad pre reguláciu elektronických komunikácií a poštových služieb, z dôvodu prebiehajúcej konferencie sa však ešte na túto tému nechce vyjadrovať. „WRC ešte stále prebieha, slovenská delegácia sa nachádza na konferencii. RÚ na túto problematiku upozorňoval aj zástupcov EK a BEREC a tlačovou správou aj verejnosť. Bližšie informácie Vám budeme môcť poskytnúť až po návrate našej delegácie z WRC,“ uviedol pre náš portál SatelitnáTV.sk Roman Vavro, tlačový hovorca RÚ.

Spoločnosť Towercom sa k tejto téme zatiaľ tiež nevyjadruje. Iba nám potvrdila, že má povolenia na terestriálne multiplexy až do roku 2029.

Mohlo by vás ešte zaujímať

Komentáre

  1. Povolenie maju do 2029 ale to sa moze skratit. Za nejaku kompenzaciu.

  2. Problem je, ze znizenim poctu dostupnych frekvencii sa zvysi pravdepodobnost kolizii so zahranicnymi vysielacmi a niektore zahr. multiplexy budu takto „prehlusene“ tymi domacimi. No a tym padom zbohom ceske/polske/madarske/rakuske programy v DVB-T.

  3. Presne tohoto sa obávam aj ja. Ako sa vyberú frekvencie aby sa nerušili so susednými štátmi.

  4. s DVB-T2 a HEVC bude stacit menej kanalov aby do nich voslo to co dnes.

  5. xtcxtc: To je pravda, ale to by muselo byt casovo zladene tak, aby k uvolneniu 700MHz pasma doslo az po definitivnom prechode na DVB-T2 a vypnuti DVB-T u nas aj v okolitych statoch. Co teda aspon u nas nie je vobec iste, najma ked sa pozrieme na stav v oblasti DAB/DAB+.

  6. S príchodom DVB-T2 skôr každý očakáva viac programov ako menej multiplexov s rovnakým počtom programov.

Komentáre už nie sú povolené.