Reklama

AVIS spustil nový DVB-T vysielač v Trenčíne, šíri dva české programy

Telekomunikačný operátor AVIS spustil v pondelok 30. novembra 2015 nový DVB-T vysielač z kóty Trenčín – Drietoma, ktorý pokrýva mesto Trenčín a jeho blízke okolie. Jedná sa už o v poradí devätnásty aktívny miestny vysielač operátora. AVIS si tak ešte viac upevnil svoje vedúce postavenie spomedzi prevádzkovateľov lokálnych DVB-T vysielačov na Slovensku. U celoplošných multiplexov je to samozrejme Towercom.
Pokračovanie nižšie:


Lokálny vysielač Trenčín – Drietoma vysiela na 40. kanáli. Podľa platného povolenia je umiestnený na televíznom prevádzači Drietoma v nadmorskej výške 309 m. n. m., výška stredu anténového systému je nad terénom 20 m. Maximálny výkon ERP v nulovej rovine je 1 000 W.

V čase písania tejto správy boli šírené v multiplexe zatiaľ len dva české programy Šlágr TV a TV Noe. Oba vysielajú nekódovane a v kompresnom formáte MPEG-2. Kapacita multiplexu nie je ešte zaplnená, preto nie je vylúčené, že v budúcnosti sa môže ponuka ešte rozšíriť o ďalšie stanice.

Mohlo by vás ešte zaujímať

Komentáre

  1. Na jednom webe vo fóre je téma „rušičky DVB-T“, bye-bye Kojál.

  2. Akej rušičky???? Vysielač a pridelenie frekvencie je PLNE v súlade s MEDZINÁRODNÝMI pravidlami. Kojál má koordináciu pre ČR a slovenský vysielač musí mať nastavené také parametre, aby NERUŠIL príjem Kojálu v ČR. Absolútne nechápem prečo by sa malo SR vzdávať svojho MAJETKU (pretože aj frekvencie sú súčasťou štátneho majetku a štát na nich zarába) v prospech pár ľudí, neschopných si zabezpečiť príjem Českých programov cez platené služby. Za to, že je Kojál dostupný v SR totiž nemá tento štát ANI CENT, ale za to, že na tej frekvencii vysiela slovenský subjekt pár eur štát inkasoval.

  3. buko1 neprskaj. Samozrejme, že máš pravdu. Ale len po „neschopných“. Prečo by to mal každý riešiť cez platené služby ? A tých 6 €, čo štát ZINKASOVAL za povolenie, zaplatilo asi tak papier a poštovné.

  4. buko1 de jure máš pravdu pre čechov to rušička nie je, ale de facto je to pre nás Slovákov áno. Namiesto muxu z kojálu teraz môžme pozerať šlágrc tv a farárov

  5. Dnes som odoslal mail na RÚ, úrad, ktorý vydal povolenie pre vysielanie na K40 Drietoma :

    Dobrý deň, pán Vavro
    včerajším dňom došlo k realizácii Vaším úradom schváleného spustenia vysielania lokálneho DVB-T vysielača spoločnosti AVIS, v Drietome na 40. kanáli.
    Toto vysielanie spôsobilo úplné zrušenie cezhraničného príjmu MUX2 z českého vysielača Brno-Kojál na rovnakom kanáli.
    Vzhľadom na to, že trenčiansky región používal cezhraničný príjem tohto kanála ( spoločné televízne antény aj jednotlivci) , považujem rozhodnutie o povolení vysielania na k40 pre spoločnosť AVIS za necitlivé rozhodnutie . Všetky systémy, ktoré boli vybudované na účel príjmu kanála 40 z Brna, zostali bezpredmetné a nefunkčné. Takisto aj vynaložené investície sú týmto zmarené. Samozrejme ide o cezhraničný príjem, takže je možné namietať, že tento príjem nemožno garantovať.
    Napriek tomu považujem rozhodnutie o pridelení k40 lokálnemu vysielateľovi za nemiestne rozhodnutie.
    Prosím, informujte kompetentné osoby a prosím Vás o vyjadrenie.

  6. mmc: prečo každý? Kto nechce, nech neplatí. Príjem českých programov nie je povinnosť. Ale každý zákazník platenej TV (na rozdiel od občana, ktorý prijíma len FTA vysielanie) je súčasne platiteľom DPH, takže zvyšuje príjem štátneho rozpočtu. Pretože ak firma – poskytovateľ platenej služby dodržiava predpisy EÚ o platbe DPH, tak daň musí odvádzať štátu, kde abonent udáva trvalý pobyt.

  7. buko1 „ty seš nějakej ten politickej“ … hlavne od M7(77,777,…) dostal štát tej dépéháčky, že aj na zdraženie vlakov zadarmo bude.

    Ale k veci, o kanáloch pre Avis sa vedelo už v roku 2011, tak bolo čas sa pripraviť alebo aspoň neinvestovať viac ako bolo treba. Nyvyše to nie je až taká tragédia, v PN to neruší , v TN použijú K49 a v TNjuh sú len paneláky, čo majú aj štyri optiky.

  8. to mmc: máš to preverené že všade to porieši k49? Pripraviť sa dá všeličo aj krytie muxov sk/cz. Len to by musel niekto aj chcieť z tých čo o tom rozhodli. Bez vetra sa ani lístok nepohne.

  9. Ospravedlňujeme sa všetkým, ktorí momentálne nič nenaladia, pokazil sa rádioreléový spoj, zajtra by sa to malo opraviť.

  10. milius: už z princípu to neporieši, Trenčín predsa nie je na placke ako Holandsko
    skratek: pustite aj Piešťany, nech je viacej roboty 🙂

  11. Už len z princípu by mal RÚ premyslieť a zmeniť toto rozhodnutie prípadne dať podnet k zmene frekvencie. Ale veď ako sa vraví načo niečo riešiť keď už sú bubaky v kapse.

  12. ano, buko1 ma svojim sposobom pravdu. skoordinovat akurat kanal 40 by bolo pochopitelne, keby to bol posledny volny kanal v danej lokalite! ale v TN je skoordinovatelnych minimalne dalsich 5 (aj to ked beriem len do 49) kanalov, ktore by nerusili ziadny bez problemov naladitelny slovensky alebo cesky mux (24, 30, 32, 34, 35, 36, 37, 41, ale mozno uz niektore su skoordinovane/pridelene).
    po dalsie, niekedy sa moze stat, ze AVIS to robi naschval, pretoze to nie je prvy pripad. a nech sa na mna tato firma nehneva, ale takymto pristupom si len pohneva potencialnych divakov svojich muxov, lebo predsa len ponuknut Slager a Noe ako alternativku k novam a primam nie je to, po com ludia bazia.

  13. veď sa ozývajte a píšte, v Martine a okolí sa ozývali a písali a zmenili m rovnaký kanál, ktorý im rušil český K54 z Lysej hory. A tiež na RÚ by mali mať trocha viac citlivosti pri koordinovaní, aby potom sa nenarobili zbytočné problémy divákom aj antenárskym firmám!

  14. Takze zasa cenzura prispevkov … asi je zbytocne cokolvek sem dalej pisat. A vlastne aj citat.

  15. este stasti ze v okoli PD sa neda chytit vela ceskych muxov. inak by uz rusicka od Avisu davno stala na Regii. takto nema kto ani stoziar pozvarat , nie to este vysielac spojazdnit.

  16. pre Berca : čítaj diskusiu hore od skratek…….majú tam poruchu momentálne

  17. Jedna novinka z BA

    Znova vysiela lokal MUX k.55 Kamzík
    Noe,Šlager TV,TV Osem a ZSTV

  18. Ten mux v BA na k55 mal povolenie podla stranok RU do 30.11. Zeby im to predplzili? Som myslel ale ze uz nad 50. kanal povolenia nedavaju.

  19. Vysielač by už mal byť v poriadku, pridané TV Považie.

  20. Zaujímalo by ma keď už je spoločnosť Avis takýto väčší lokálny vysielateľ, kde má nejakú oficiálnu web stránku? Ja osobne som ju nikde nenašiel

  21. Ďakujem. Už len zo samotnej stránky a jej obsahu vidno že to je fakt len ako keby robené na kolene. Žiadne bližšie informácie O frekvenciách , pokrytí atď. Čo viac dodať.

  22. K tým cezhraničným „rušeniam“ alebo dokonca blokovaniu, len pripomeniem ako nám dlho Maďari blokovali zvýšenie výkony našich vysielačov. Na území ktoréhokoľvek štátu majú mať prednosť vysielače vysielajúce z jeho územia, nie cudzie.

  23. fzj: Problem je, ze elmag. vlny sa nezastavia na statnych hraniciach, preto sa koordinacia frekvencii deje na medzinarodnej urovni (pozri si weby RU alebo ITU, ak Ta zaujimaju podrobnosti). No a kedze Madari mali povolenie vysielat analogovo na niektorych frekvenciach skor, ako sa u nas zacalo na tychto frekvenciach DVB-T vysielanie, museli nase vysielace znizit vykon, aby nerusili madarsky analog. Vykon bol zvyseny hned po vypnuti mad. analogu (tusim v 2013). Taketo ustupky sa robia bezne a nie len u nas, najma v prechodnych obdobiach, ked sa zavadza nova technologia a stara este nie je vypnuta.

  24. ja v tom vidim nic ine len zamer postupne obsadzovat kanaly kde je prijem Cz. Tie slovenske stanice nikto nepozera (uz len kvoli milonu reklam a uplne zvratenemu vysielaciemu casu). pochybujem ze niekto bude ficat na prepadakoch ako slager a pozerat omse nonstop tak u nemoze byt ani rec o komercnom nasadeni..

  25. je to jasne blokovanie alebo lepsie povedane obsadenie kanala ktory je zrejme nasledovanejsi pre pohranicnych. mohli si vybrat akykolvek iny kanal ale najlepsie je ten cesky ktory niekto sleduje a navyse berie sledovanost slovenskym staniciam..

  26. dufam ze dana firma coskoro skrachuje a vsetko budev poriadku.

  27. jaro: Proti Tvojmu tvrdeniu stoji fakt, ze ked sa nieco podobne stalo v Martine, ludia sa ozvali a Avis zmenil frekvenciu tak, aby nerusil cezhranicny prijem. A tusim to nebolo prvykrat, ked tento vysielatel menil z rovnakeho dovodu vysielacie frekvencie. Takze netreba hned podliehat paranoji, radsej treba poslat Avisu staznost. Na druhej strane nechapem, preco v Avise nemyslia na tieto veci predtym, ako poziadaju o vysielacie povolenie. Zbytocne potom irituju ludi a kazia si image.

  28. @pre redakciu:
    Od 9.12.2015 nový vysielač AVISu v Žiari nad Hronom
    Programy: Šlagr TV, TV Noe a TV Hronka.
    Jedna anténa smeruje na Žiar a druhá na Starú Kremničku.
    Výkon vysielača a ostatné parametre zatiaľ neznáme

  29. Expert dostal 1.12.2015 túto odpoveď: Dobrý deň,
    neradi by sme boli, aby vzniklo nedorozumenie, preto stručne vysvetlíme proces povoľovania miestnych multiplexov. Úrad pre reguláciu elektronických komunikácií a poštových služieb (RÚ) nevyberá frekvencie (televízne kanály) pre miestne multiplexy. Záujemca o frekvenciu pre miestny multiplex si, podobne ako pri analógovom rozhlasovom vysielaní, na vlastné náklady vyhľadá vhodnú frekvenciu. Vydaniu povolenia pre miestny multiplex Trenčín predchádzala medzinárodná koordinácia, t.j. RÚ vydal povolenie až po súhlasných stanoviskách Poľska a Českej republiky. Uvedené zahraničné administrácie výpočtami posúdili, či navrhovaný vysielač nespôsobí rušenie ich vysielačov. Každý štát chráni nerušený príjem vysielačov umiestnených na svojom území. Vysielač s navrhovanými parametrami nespôsobí škodlivé rušenie iných v Slovenskej republike povolených vysielačov. Je nám ľúto, ale aj keď by sme radi vyhoveli požiadavkám televíznych divákov, nemáme zákonnú možnosť nepovoliť vysielač, ktorý by mohol spôsobiť rušenie cezhraničného príjmu. Vzhľadom na to, že neexistoval zákonný dôvod na zamietnutie žiadosti o povolenie, tak RÚ vyhovel žiadosti a vydal povolenie spoločnosti AVIS s.r.o. Povolenie je právoplatné. Ďakujeme za porozumenie.

  30. A teraz pred sviatkami sa pozeme aj pos…t.Uboziaci si pustili svoje ubohe programy a my sa mozeme pozerat akurat z okna. Decka okrem chodenia von,mozu zabudnut na ceske rozpravky.Su nejake legalne a rychle paky na taketo zebracke firmy,co nemaju character a vidia iba svoje JA?

  31. Písal som do AVIS-u, dostal som takúto odpoveď :
    Zdravim,
    Uz som odpovedal stejne vsetkym,preverovali sme moznosti kanalov v danej lokalite, pred viac rokmi, nedarilo sa najst nic ine.
    Skusim preskumat celu vec zaciatkom buduceho roka, ale moja skusenost, ze to bude len horsie.
    Raz nesuhlasia madari, inokedy cesi, poliaci, niektore kanaly su blokovane pre dalsie celostatne multiplexi,kanaly nad 49 nedavaju kvoli 2. dividende, zopar kmitoctov je na okoli pridelenych, ale nevysielaju, a moj nazor, ani nebudu, ale su tym obsadene. Skusim, uvidim, ak sa bude dat, rad to spravim, nerad robim ludom zle. V Martine sa mi to podarilo, skusim aj v Trencine.
    Ked ho aj zmenime, a opustime 40 tku, moze tam za nejaku dobu zacat svietit iny vysielac, a to sa aj pravdepodone stane. Dalsi vysielac co je v Trencine, tomu konci frekvencny pridel, sucasny uz nedostane. Osekali polovicku pasma na ukor telefonnych spolocnosti, to sa musi nejak prejavit.
    Skusim, ale je to beh na dlhe trate.

  32. Rušenie cezhraničných vysielačov sa začalo dávno pred osekaním frekvenčného spektra.
    digitalnatelevizia.sk/forum/digitalne-vysielanie-dvb-t-pokrytie-piestany/rusicky-dvb-t-v-eu-141116/?stranka_oblast=

  33. Poviem to tak ako to je. Ak na antene nebude mux 2 z česka Tak si ju nechajte. Dal sam za ňu 40€ ale dobre. Už len preto nebudem pozerať cez antenu. Samozrejme že zasa Slováci idú ** zo Slovákmy. No hanba. A kto si myslí že budem používať anténu na svk kanály tak sa asi zbláznil. .

Komentáre už nie sú povolené.