Reklama

Pred 22 rokmi odštartovala česká Premiéra TV, predchodkyňa TV Prima. Vysielala aj na satelite

Dnes je presne 22 rokov, keď začala vysielať prvá česká komerčná televízia Premiéra TV, predchodkyňa dnešnej TV Prima. Skúšobné vysielanie bolo spustené 15. mája 1993, do ostrej prevádzky potom prešlo 20. júna. Najprv vysielanie naladili iba diváci v Prahe, o rok neskôr sa z regionálnej stanice stala celoplošná. Prvé štúdio bolo umiestnené v Paláci kultúry na pražskom Vyšehrade, na začiatku zaisťovalo vysielanie približne 30 zamestnancov a 15 stálych externých spolupracovníkov.

V prvých mesiacoch vysielala Premiéra TV od 8 hodiny ráno do polnoci. Historicky prvým filmom, ktorý Premiéra TV odvysielala, bola snímka Traja mušketieri.
Pokračovanie nižšie:


Na prvé minúty vysielania spomína s úsmevom služobne najstarší zamestnanec Primy Antonín Černý, ktorý podstatnú časť svojej kariéry strávil na odbavovacom pracovisku. „Spomínam si, že to bolo veľmi pionierske vysielanie. Veľa vecí sa riešilo za pochodu, ale vďaka spoločnému nadšeniu a nasadeniu sa nič zásadné nepokazilo a Premiéra sa postupne začala rozbiehať a byť u divákov obľúbená,“ opisuje Černý.

Medzi vôbec prvými reláciami vtedajšej Premiéry TV patril spravodajský program „Deník“, dnešné „Zprávy FTV Prima“, a „Svet 95“, ktorý sa vysiela dodnes ako „Prima ZOOM svět“. Postupne sa do schémy pridalo aj živé vysielanie relácií Premiéra klub, Premiéra Magazín a diskusného Jasanu, hudobný program S.O.S., neskôr „Sosákova pětka“ či „Tókšou Mirky Všetečkové“.

Zo zahraničnej tvorby najviac utkvela v pamäti divákom romantická telenovela Manuela alebo seriál Edera. Vo vysielaní nechýbal ani šport, a to ako pravidelné športové spravodajstvo, tak aj týždenný magazín Gillette World Sport Special. Súčasťou programu bola aj dokumentárna a umelecká tvorba, napríklad záznamy koncertov z veronskej arény (opery Aida, Nabucco, balet Grék Zorba, Mozartovo Requiem a ďalšie) alebo cyklus Hviezdy rocku a popu.

Tiež filmoví fanúšikovia si vo vysielaní Premiéry TV prišli na svoje. V prvom roku ich bolo odvysielaných približne 300, a to ako slávne zahraničné tituly tak aj slávnej českej filmy.

Vysielanie televízie si môžu pamätať aj satelitní fanúšikovia a to nielen v Česku ale aj na Slovensku. Premiéra TV totiž ešte za analógového vysielania šírila svoj program aj prostredníctvom satelitu DFS-Kopernikus 2. Vysielanie bolo len čiastočne kódované. Nekódovaná bola predovšetkým vlastná tvorba a prevažne české filmy. Na rovnakom satelite vysielal aj platený filmový kanál Kabelu Plus Film.

Mohlo by vás ešte zaujímať

Komentáre

  1. Analóg to boli časi. U nás VTV a DCTV. 🙂 Zo zahranicia taky Sky One nekodovane

    youtube.com/watch?v=AFplcvLwV_Q

  2. Niečo o DCTV

    http://www.satelitnatv.sk/2012/03/dctv-prva-slovenska-sukromna-televizia-ktora-vysielala-prostrednictvom-satelitu/

Komentáre už nie sú povolené.