Reklama

ČRa spustia pilotné vysielanie DAB s Českým rozhlasom zo Žižkova

České Rádiokomunikácie (ČRa) spustia do niekoľkých týždňov experimentálne vysielanie digitálneho rozhlasu (DAB) z vysielača Praha – Žižkov s výkonom 20 kW, ktorý pokryje ako hlavné mesto tak aj Stredné Čechy. Celkovo bude mať možnosť ho naladiť takmer pätina obyvateľov Česka (17%). Operátor bude pri testoch spolupracovať s Českým rozhlasom, ktorého programovú ponuku bude nový DAB multiplex obsahovať.
Pokračovanie nižšie:


Cieľom experimentu je podľa ČRa overenie reálnych parametrov digitálneho vysielania pre plánovanú celoplošnú sieť. Vysielanie bude realizované v III. pásme, ktoré je pre šírenie digitálneho rozhlasu optimálne a používa sa aj v ostatných európskych štátoch.

Digitálne vysielanie umožní prinášať poslucháčom počúvanie vo vynikajúcej kvalite a nové služby. Ako ukazujú aj príklady zo zahraničia, jeho rozvoj by mal byť v rukách verejnoprávneho média a mať k dispozícii kvalitnú infraštruktúru. Preto vítame iniciatívny prístup Českého rozhlasu a poskytujeme našu plnú technologickú podporu,“ hovorí Martin Gebauer, generálny riaditeľ ČRa. „Oceňujem tiež postup Českého telekomunikačného úradu, ktorý podporuje rozvoj nových technológií a testovanie umožňuje,“ dodáva.

Digitálne rozhlasové vysielanie je možné prijímať prostredníctvom rozhlasových prijímačov podporujúcich štandard DAB+. Predpoklad spustenia experimentálneho vysielania z vysielača Praha – Žižkov je v júli tohto roku. Povolenie ČTÚ je platné do 31. 5. 2016.

Technické parametre experimentálneho vysielania:
Typ kódovania: DAB+
Kanál: 12C (227.36 MHz)
Výkon ERP: 20 kW
Polarizácia: Vertikálna

dab_cr1
Orientačná mapa pokrytia

Mohlo by vás ešte zaujímať

Komentár

  1. No a čo u nás? Zase si o 10 rokov budeme pochvaľovať, že sme konečne kde zvyšok EU?

Komentáre už nie sú povolené.