Reklama

Plustelka: Všetky audio stopy vysielajú už v úspornejšom formáte AAC HE

Spoločnosť Towerhome, ktorá prevádzkuje digitálnu terestriálnu platformu Plustelka, zmenila s pridaním športového kanálu Sport2 aj audio kodeky u všetkých audio stôp na televíznych programoch, zo staršieho MPEG-2 na úspornejší AAC HE (MPEG4 zvuk), ktoré sú šírené v rámci štvrtého multiplexu (MUX4). Dôvodom zmeny bola úspora kapacity.
Pokračovanie nižšie:


V súčasnosti v tzv. Plustelkovom multiplexe (MUX4) vysiela 11 televíznych programov v kompresnom formáte MPEG-4 a jeden (TV LUX) v MPEG-2. Katolícka televízia vysiela navyše dočasne nekódovane už od Veľkej noci. Ako dlho bude vysielanie televízie šírene voľne, nie je známe.

S vysielateľom TV LUX aktuálne prebiehajú rokovania o zabezpečení vysielania v celoplošnom multiplexe,” uviedol ešte v apríli pre náš portál SatelitnáTV.sk Michal Šuran, marketingový manažér Towercomu. “Predpokladáme, že v krátkom čase dôjde k uzatvoreniu nového zmluvného vzťahu, preto sme predĺžili promo vysielanie TV LUX v kompresnom formáte MPEG-2 počas veľkonočných sviatkov aj na ďalšie obdobie,” dodal.

Zoznam programov Plustelky a ich audio stôp + obrazové rozlíšenie:
ČT1 – CZ (AAC-HE), qaa (AAC-HE), obrazové rozlíšenie: 704 x 576
ČT2 – CZ (AAC-HE), qaa (AAC-HE), obrazové rozlíšenie: 704 x 576
TV LUX – SK (MPEG), obrazové rozlíšenie: 704 x 576
Eurosport – CZ (AAC-HE), HU (AAC-HE), obrazové rozlíšenie: 704 x 576
Eurosport2 – CZ (AAC-HE), HU (AAC-HE), obrazové rozlíšenie: 704 x 576
Sport2 – CZ (AAC-HE), obrazové rozlíšenie: 704 x 576
VH1 – EN (AAC-HE), obrazové rozlíšenie: 704 x 576
Nickelodeon – CZ (AAC-HE), HU (AAC-HE), obrazové rozlíšenie: 704 x 576
Viasat Explore/SPICE – CZ (AAC-HE), HU (AAC-HE), obrazové rozlíšenie: 704 x 576
Viasat History – CZ (AAC-HE). HU (AAC-HE), obrazové rozlíšenie: 704 x 576
Viasat Nature – CZ (AAC-HE), HU (AAC-HE), obrazové rozlíšenie: 704 x 576
Film+ – CZ (AAC-HE), obrazové rozlíšenie: 704 x 576

Pripomeňme, že v rámci promo akcie sú aktuálne dostupné všetky programy zákazníkom, s akýmkoľvek zariadením Plustelky, až do 11. mája 2015 úplne zadarmo.

Mohlo by vás ešte zaujímať

Komentáre

  1. Dobrý deň.
    Po pridaní kanálu Sport2 sa zhoršila aj kvalita ostatných programov. To, že šetria na zvuku to ešte pochopím, aj keď znížiť so 190 kbps na 65 kbps je trochu moc, ale znižovať kvalitu obrazu, tomu nerozumiem. Ak majú malý dátovy tok v 4 Muxe tak nech presunú TV Lux do 1 Muxu je tam pre neho miesto a zvyšné dáta posunúť na Eurošporty. Mám STB Zircon 3000 HD, má s tým zvukom a obrazom niekto podobný problém?

  2. Aj keď znížili bitrate zvuku tak kvalita zostala lebo bol použitý novší kodovací systém. Na obraze som nezaregistroval žiadne zmeny.

  3. Sport2 má viditeľne najhorší obraz,zvuk ide všade v pohode-nepostrehol som zmenu.Ja by som očakával od Towercomu obnovenie rokovaní o opätovnom zaradení DAJTO do DVB-T. Markíza+Doma platia riadny cash € € -jednoducho nech im to dajú do jedného balíka…

  4. Mam tiez Zircon 3OOO HDa ziadny problem vsetko ide ok.Ale najprv som vsetko vymazal.Malo by to slapat aj u Teba, Vsetky Zircony v nasej bytovke idu v pohode bez problemov.Susedom a aj mne vadi ze uz nemame Dajto tuto stanicu nam nemali zobrat……Mohli by ho dat do Plustelky k CT 1 a Ct 2.Dajto patri do Dvbt jeho vypnutie je obycajny podraz na divakoch Dvbt.

  5. Jano kodovaci system sa nemenil 🙂 iba audio kodek.

  6. @Peter BJ

    Zvuk je ten istý, veď k zmene došlo len u druhej stope, prvá je už davnejšie v AAC. Dnes som pozeral Viasaty a Sport2, obraz celkom v poho az dokedy nepridu rychle sceny. Potom je to rozkockovane.

  7. Súhlasím,pri rýchlych scénach je videiť kocky, ale to je spôsobené nízkym dátovym tokom pri jednotlivých programoch. Kým nebol Sport2 problém s tým nebol. Tých 12 programov v jednom Muxe je veľa. A zvuk je nekvalitnejší, keď bol Mpeg kodek tak bol taký čistejší, teraz je to také tlmené. Zvuk prežijem, len ten obraz. Súhlas, Dajto chýba, čo už.

  8. Ja mám tiež box Zircon T300HD a mám to napojené na izbovú anténu Hama Planar 24. Obraz aj na Sport2 mám čistý aj zvuk je čistý. Žiadne kocky. Box mám napojený na TV, ale káblom HDMI nie cez scart. Asi tam bude u niektorých háčik – to je. len tip. Dajto mi nechýba – mám ho v analógovej káblovke, ale nepozerám to – samé reklamy. Markíza a JOJ by mala platiť operátorom, že ich vôbec šíria aj to ich HD. Keby mal byť Dajto v platenej Plustelke musel by byť bez reklám, alebo s minimom reklám ako Film+. Plustelku mám hlavne kvôli VH1 a Viasatom. Musel by som platiť druhú digitálnu káblovku, kde to vychádza viac ako na Plustelke. Zaujímavé je, že v analógovej káblovke UPC má Eurosport teletext a na Plustelke nie. 🙂

  9. Lubo nemyslím tie kocky ktoré sú pri zlom signále. Tu ide o rýchle scény. Ono záleží aj na akom TV to pozeraš, ja mam iba 32 palcovy LCD ale je to niekedy otras, nechcem vidieť čo majú väčšiu telku.

  10. Ja mám tiež Zircon T300HD pripojený cez hdmi a zvuk je zahuhlaný. Ako zo suda takže nič moc. VH1 sa nedá pozerať.

  11. Zvuk v HE AAC ide už možno rok. Divné že ste si to všimli až teraz keď zmenili zvyšné audio stopy do tohto formátu. 🙂

  12. SatExpert: Autosugescia. Ako ked si hypochonder precita o novej chorobe a hned zacne pocitovat priznaky. 😉

  13. @SatExpert
    Nemáš pravdu, keď tvrdíš, že zvuk v AAC ide rok;
    http://www.satelitnatv.sk/2015/04/plustelka-testuje-uspornejsi-audio-kodek-volnu-kapacitu-moze-vyuzit-na-rozsirovanie-ponuky/
    kodeky nech si menia za úspornejšie, ale nech neznížuju bitrate tak rapídne.

    @martin
    súhlasim, zvuk je čudný, tiež mám Zircon T3000HD prepojený cez HDMI, o obraze som písal už minule, ide hlavne o dynamické scény pri športe, uhlopriečka 81cm.

  14. Máš pravdu, som si to splietol. Prvé boli doteraz v MPEG a druhé sú už dlhšie v HE-AAC.

Komentáre už nie sú povolené.