Reklama

AVIS spustil nový lokálny vysielač v Martine na 54. kanáli, niektorým divákom sa to však nepáči

Spoločnosť AVIS spustila koncom minulého týždňa svoj v poradí už šestnásty lokálny DVB-T vysielač na území Slovenska. Ten môžu naladiť obyvatelia mesta Martin a jeho blízkeho okolia. Vysielač je podľa platného povolenia umiestnený na budove Slovenskej národnej knižnici, vysiela na 54. kanáli (738 MHz) s vertikálnou polarizáciou a s výkonom 2 kW. Povolenie je platné do 30. septembra 2015.
Pokračovanie nižšie:


Podľa informácií portálu SatelitnáTV.sk vysiela v multiplexe aktuálne päť televízny kanálov TV Severka, Šlágr TV, Country no.1, TV Noe a TV Z. Všetky vysielajú nekódovane (FTA) a v kompresnom formáte MPEG-2.

Niekoľko dní po spustení vysielača do našej redakcie však prišlo hneď niekoľko mailov od našich čitateľov, ktorí sa sťažujú, že im práve tento nový multiplex, ktorý vysiela na 54. kanáli zarušil český verejnoprávny multiplex (ČT 1, ČT 2, ČT sport, ČT 24) z kóty Lysá hora, ktorý vysiela na rovnakom kanáli.

Spoločnosť AVIS táto skutočnosť mrzí a zvažuje zmeniť kmitočet, no nebude to určite v blízkej dobe. „Niečo s tým spravíme, ale zmeniť kmitočet nieje lacný špás a určite to nebude tohoto roku,“ uviedol pre náš portál SatelitnáTV.sk technický riaditeľ spoločnosti AVIS Branislav Kašuba.

Aby nedošlo k nedorozumeniam a ku kritike na Úrad pre reguláciu elektronických komunikácií a poštových služieb (RÚ), ktorý dané kmitočty schvaľuje sme požiadali o stanovisko aj samotný RÚ. „Úrad pre reguláciu elektronických komunikácií a poštových služieb (RÚ) nevyberá frekvencie (televízne kanály) pre miestne multiplexy. Záujemca o frekvenciu pre miestny multiplex si, podobne ako pri analógovom rozhlasovom vysielaní, na vlastné náklady vyhľadá vhodnú frekvenciu. Vydaniu povolenia pre miestny multiplex Martin predchádzala medzinárodná koordinácia, t.j. RÚ vydal povolenie až po súhlasných stanoviskách relevantných administrácií vrátane Českej republiky. Zahraničné administrácie výpočtami posúdili, či navrhovaný vysielač nespôsobí rušenie ich vysielačov. Každý štát chráni nerušený príjem vysielačov umiestnených na svojom území. Vysielač s navrhovanými parametrami nespôsobí škodlivé rušenie v zahraničí ani v Slovenskej republike povolených vysielačov,“ uviedol pre náš portál SatelitnáTV.sk Roman Vavro, tlačový hovorca RÚ. Ako ďalej dodáva: „Je nám ľúto, ale aj keď by sme radi vyhoveli požiadavkám televíznych divákov, nemáme zákonnú možnosť nepovoliť vysielač, ktorý by mohol spôsobiť rušenie cezhraničného príjmu. Vzhľadom na to, že neexistoval zákonný dôvod na zamietnutie žiadosti o povolenie, tak RÚ vyhovel žiadosti a vydal povolenie spoločnosti AVIS s.r.o.

Mohlo by vás ešte zaujímať

Komentáre

  1. V diskusiách som čítal, že v Martine a okolí niektorí prijímajú aj Zlín – Tlustá hor, Ostrava – Hošťálkovice, Jeseník – Praděd. Tak skúšajte aj Brnos – Kojál skúste…

  2. Pripomína mi to Trenčín,tam sa tiež plánuje spustiť vysielač na 40k a ten zase odpíše 2 mux.Brno kojál. Žeby náhoda – neverím.

  3. Tak Avisu sa podaril husarsky kusok, lebo zarusili nielen cezhranicny prijem ale aj prijem v ramci slovenska. Ako som uz tu pisal pri inom clanku, v Stankovanoch bol mozny prijem na 54 kanali aj Vp mux z Kralovej holi, teraz vsak nejde ani jedno ani druhe, ale z Kralovej nadalej hraju ostatne muxy. Som zvedavy aky kanal zvolia do buducnosti dufam, ze nejaky rozumny V minulosti som niekde cital o koordinaciach v Martine na 36 a 43 kanal, to tiez nie je stastne riesenie, pretoze niekomu moze rusim zase polske stanice z Rabky. U mna je signal tesne na prahu prijmu, mam sito, ale na smerovu by sa mozno dalo chytat aj poliakov. A vlastne malo by byt aj v zaujme Avisu aby nerusili, vsak sa sami oberaju o znacne pokrytie a aj atraktivnost terestrialneho prijmu takto prudko klesa co v konecnom dosledku tiez ma na nich vplyv. Ak to pojde aj dalej takto, tak aj ti posledni prejdu radsej na satelit.

  4. Porucha na vysielači Tatranká Lomnica Štart 28k vysielač vysiela ale zo štyroch nájdených programov píše žiadna služba na dvb t tunery žiaden program. Takto to už funguje asi cca 3 dni. Preto by trebalo nahlásiť na Avis, poskytovateľa lokálneho multiplexu o nápravu.

  5. Vďaka za info.. Vyskúšaj či ti tá Tatranská Lomnica ide, malo by to byť v poriadku.

  6. V Levickom MUxe všetko pixelizuje okrem Levickej TV….hodilo by sa na to mrknut

  7. Dik za info, vie sa o tom, riesi sa to.. Dodavatel streamu to bude musiet vyriesit..

  8. moje videjko ako sa ruší kráľova hoľa s avis martin https://www.youtube.com/watch?v=tlxCO4XUWe4

  9. Nitra, kanal 54, ulica Na Horke (len kusok od vysielaca) – vsetko okrem Nitricky a CETV nepekne pixelizuje.

Komentáre už nie sú povolené.