Reklama

ČRa spustili prvé testovacie vysielanie DVB-T2 s kodekom HEVC v strednej Európe

České Rádiokomunikácie (ČRa) spustili testovacie vysielanie Ultra HDTV (4K) s novým komprimačným kodekom HEVC ako prvé v celej strednej Európe. Informovala dnes o tom samotná spoločnosť. HEVC (High Efficiency Video Coding) je nástupcom kodekov MPEG-2 a MPEG-4. DVB-T2 s kodekom HEVC sa podľa popredných výrobcov televíznych prijímačov a set-top-boxov čoskoro stane štandardnou súčasťou novo uvádzaných modelov. Nová technológia umožní v blízkej budúcnosti zvýšiť prenosovú kapacitu vysielacích sietí nielen pre Ultra HDTV, ale aj pre HDTV či SD a zásadným spôsobom tak zvýši kvalitu a počet vysielaných TV kanálov v multiplexoch.

Testy Ultra HDTV (4K) sú v štandarde DVB-T2 dostupné z pražského vysielača Žižkov. Podľa ČRa experiment dokazuje, že pri využití nového kodeku HEVC je už dnes možné dosiahnuť 60 % úspory bitového toku a v budúcnosti to môže byť až 75 % oproti teraz používanému MPEG-2. „To znamená, že v budúcnosti budeme môcť vysielať až tri TV programy v Ultra HDTV alebo desať HDTV programov v jednom DVB-T2 multiplexe. V prípade štandardného rozlíšenia by sme mohli vysielať až 40 TV programov v porovnaní s 8 programami, ktoré dnes vysielame v jednej DVB-T sieti s kodekom MPEG-2,“ uviedol Michal Bureš, ktorý v ČRa vedie skupinu pre testovanie Ultra HDTV.
Pokračovanie nižšie:

Budúca migrácia na nový vysielací štandard DVB-T2 s HEVC umožní rozvoj úplne nových typov služieb pre televíznych divákov. Okrem zvýšenia počtu vysielaných TV kanálov a vyššej kvality bude tiež možné realizovať mobilný TV príjem a prepojenie TV vysielania s internetovými službami. Predpokladáme, že existujúce DVB-T siete budú niekoľko rokov vysielať paralelne s novou DVB-T2 technológiou, takže bude zaistený TV príjem aj na existujúcich prijímačoch, ktoré nový vysielací štandard nepodporujú. O termíne začatia vysielania v DVB-T2 teraz rokujeme s Českým telekomunikačným úradom, ktorý nám testovanie nových technológií umožnil,“ uviedol Marcel Procházka, riaditeľ pre reguláciu a stratégiu ČRa.

Na testoch sa podieľa aj spoločnosť Sony, ktorá zapožičala nový model 4K televízie. „Spoločnosť Sony kladie veľký dôraz na vývoj Ultra HD televízorov, ktoré sú v súčasnej dobe zárukou najvyššej možnej kvality obrazu a prísľubom do budúcnosti. Nejde len o samotné vyššie rozlíšenie obrazu (3840 x 2160), ale aj o zobrazenie väčšieho množstva farieb ako na bežných Full HD televízoroch. Modely televízorov Ultra HD pre rok 2014 sú preto vybavené nielen DVB-T2 tunerom, ale aj novým kodekom HEVC, „uvádza Martin Huba, Trade Marketing Manager Sony pre ČR a SR.

HEVC (prípadne H.265) je štandard videoformátu schválený Medzinárodnou telekomunikačnou úniou (ITU) v januári 2013. Formát znižuje dátový tok pri zachovaní porovnateľnej obrazovej kvalite v porovnaní so svojim predchodcom H.264. Predpokladá sa jeho nasadenie do UHDV / UHDTV, kde sa počíta s rozlíšením až 8K (7680 x 4320). Za vývojom HEVC stoja spoločnosti ISO / IEC Moving Picture Experts Group (MPEG) a ITU-T Video Coding Experts Group (VCEG). Kodek podporuje Ultra HD rozlíšenie na najnovších televíznych prijímačoch, tabletoch a mobilných telefónoch.

Mohlo by vás ešte zaujímať

Komentáre

  1. Takze novy televizor s DVB-T2 tunerom bez HEVC mi bude na nic.

  2. No prví asi nie sú, keď v Paríži už testuje hudobná NRJ HITS 🙁 NRJ išla svojho času FTA na Astre a vymenil by som všetky hudobné stanice od UPC za túto jednu.

  3. …sorry nevšimol som si že sa píše o strednej Európe…

  4. …..a my skáčeme od radosti , lebo po štyroch rokoch sú skoordinované DVB-T frekvencie pre SD vysielanie regionálok.

  5. …..ale potvrdzujem , že vysielač pred montážou už bol z fabriky nastavený na DVB-T2 , softwer už bol tam.

  6. DVB-T2 zo Zizkova je na 50. kanali. Volakedy bol myslim vykon 4kW, teraz ako je to neviem.

Komentáre už nie sú povolené.