Reklama

Skúsenosti s príjmom a programová ponuka MinDig TV a MinDig TV Extra

Cezhraničný digitálny terestriálny (DVB-T) príjem maďarských programov je možné prijímať na veľkej časti južného Slovenska. Keďže mám tu možnosť zachytiť signál z vysielača Gerecse aj u nás v okolí Zlatých Moraviec, rozhodol som sa že Vám predstavím kompletnú ponuku maďarských programov, ktorú je možné prijímať prostredníctvom klasickej antény. Okrem toho pridám ešte aj skúsenosti s platenou ponukou MinDig TV Extra.

Ako som už spomínal k dispozícii mám signál z vysielača Gerecse a to konkrétne kanály 63 (Multiplex A) a 64 (Multiplex C) s výkonom 97,7 kW. Z vysielača je ešte dostupný aj Multiplex B (29k), ten má však pomerne malý výkon (16,20 kW) a pri mojej vzdialenosti cca 90 km od vysielača ho nezachytím. K dispozícii mám v súčasnosti dve terestriálne antény a to IKUSI FLASHD a ISKRA DTX-92F. Aktuálne na príjem maďarských programov využívam anténu od výrobcu IKUSI a 30db nízkošumový zosilňovač.
Pokračovanie nižšie:

Programová ponuka:
Ponuka maďarských multiplexov je rozdelená do troch balíčkov. V ponuke MinDig TV je základná ponuka programov ktorá je zadarmo pre všetkých. Obsahuje programy ako M1 HD, M2 HD, RTL Klub, TV2, Duna HD, Duna World, Info-csatorna a rádia: Kosút, Petofi, Bartók a Neo. V rámci testov je ešte dostupný aj televízny spravodajský kanál Euronews. Posledne menovaný je k dispozícii s anglickou, francúzskou a nemeckou audio stopou.

Ďalšie dva programové balíčky sú v platenej ponuke MinDig TV Extra. Všetky programy sú kódované v systéme podmieneného prístupu Conax a preto na ich príjem je potrebná dekódovacia karta. Kompletná ponuka MinDig TV Extra obsahuje až 23 televíznych kanálov (National Geographic, AXN, Film+, Cool, FEM3, Sport klub, Disney, HírTV, ATV, Private Spice, Viasat 3, Comedy Central, Universal Channel, Spektrum, History, Sport 1, Sport 2, Minimax, Cartoon Network, PRO4, Prizma TV, Muzsika TV a Dorcel TV) + jeden prémiový (HBO).

Info csatorna
Info csatorna

Skúsenosti:
V Maďarsku sa vysiela v norme MPEG-4. Znamená to, že pre príjem je potrebný set-top-box či televízor, ktorý podporuje tento formát. Pokiaľ by niekto chcel prijímať okrem neplatenej ponuky aj tu platenú je potrený set-top-box so zabudovanou čítačkou kariet Conax či CAM modul a samozrejme dekódovacia karta MinDig TV Extra. Osobne ale skôr preferujem externý set-top-box ako zabudované tunery v televízoroch a to či už terestriálne (DVB-T) alebo satelitné (DVB-S2).

Po vložení dekódovacej karty do modulu mi karta nabehla veľmi rýchlo, myslím že to nebolo ani 5 sekúnd. Samozrejme som ju mal vloženú v certifikovanom module Conax. Po prvotnom načítaní karty som mal k dispozícii celú ponuku programov aj vrátane prémiového kanálu HBO na sedem dní. Do jedného týždňa je nutné dekódovaciu kartu zaregistrovať. Registráciu je možné vykonať buď telefonicky, alebo prostredníctvom oficiálnej webovej stránky (www.mindigtvextra.hu), kde sa vyžaduje registrácia na maďarského občana. Po registrácii je sprístupnená v cene karty ponuka desiatich programov (National Geographic, AXN, Film+, Cool, FEM3, Sport klub, Disney, HírTV, ATV, Private Spice) na dvanásť mesiacov. Navyše je možné si doobjednať ešte aj Rodinný balíček ďalších 13 programov (Viasat 3, Comedy Central, Universal Channel, Spektrum, History, Sport 1, Sport 2, Minimax, Cartoon Network, PRO4, Prizma TV, Muzsika TV a Dorcel TV) + jeden prémiový program (HBO). U vybraných kanálov ako napr. Disney Channel, AXN či HBO je k dispozícii aj originálna (anglická) audio stopa.

Čo sa týka obrazovej kvality, tak u kanálov M1 HD a M2 HD je podľa môjho názoru obrazová kvalita veľmi dobrá. U platených programov je to priemerná kvalita.

Dekódovacie karty pre príjem MinDig TV Extra sa predávajú samozrejme v Maďarsku, ale je ich možné zakúpiť aj u niektorých predajcov na Slovensku. V prípade kúpy u našich predajcov sú ceny o niečo vyššie. Len pre orientáciu môžem spomenúť, že 12 mesačné predplatné 10 televíznych programov spolu s kartou u nás predávajú predajcovia za cca 40 eur.

Mohlo by vás ešte zaujímať

Komentáre

  1. – aj u nás by sa zišiel jeden celoeurópsky infokanál v DVB-T, povedzme ten EuroNews od Európskej Únie
    – platená ponuka MindigTV Extra je naozaj famózna, i keď v tom multiplexe je dosť programov a kvalita obrazu by mohla byť ešte lepšia, ale naozaj tam je v každom žánri niečo, klobúk dolu
    – pre atraktivitu pozemnej ponuky je MindigTV celkom obľúbené v Maďarsku, u nás to minimalistické slovenské DVB-T zatiaľ žiadnou lukratívnou alternatívou nie je pre príjem digitálneho televízneho signálu
    – dúfam, že aspoň ten 4. slovenský multiplex vytunujú s obdobnými programami ako v Maďarsku
    – skvelý sumár skúseností v článku

  2. tibor – kartu zoženieš v dobrom obchode so satelitnou technikou. Popripade google napovie. Podmienkou je samozrejme registrácia na maďarského občana a dobrý signál. Najskôr by som si asi overil ten signál.

  3. zdravim mna by zaujimalo ake udaje potrebuju od toho madarskeho obcana na ktoreho budem registrovat

  4. Netreba žiadne extra údaje. Stačí meno, adresa a myslím že aj dátum narodenia.

  5. Už dva roky riešim koordináciu DVB-T pre miestnú MUX , žiaľ všetko stojí zablokované u maďarov, nateraz tých 6 programov v DVB-T je nazaujímavých, možno pri miestnom muxe by pribúdli ešte 4-5 a to by už bolo lepšie a zadarmo.

Komentáre už nie sú povolené.