Reklama

Nebíčko v papuľke: Žídek na pravej polovačke!

Aj tento štvrtok na vás na Jednotke STV o 21:45 čaká Nebíčko v papuľke. Jeho hlavný protagonista sa tento raz vyberie na pravú poľovačku, na Topoľčiansky zámok a na chatu Štátnych lesov.
Pokračovanie nižšie:


A takto chutí piata epizóda:

Divina na muške

Poľovnícka sezóna sa pomaly končí, a tak využijeme jej posledné dni a predstavíme vám jeden z najzdravších mäsových produktov – divinu.

Jaroslav Žídek je milovníkom diviny. Už dlhší čas sa snaží naučiť Slovákov jesť divinu, ktorá je považovaná za veľmi zdravé mäso. Skoro ráno sa teda s poľovníkmi vyberú na posiedku, aby vám ukázali, ako prebieha pravá poľovačka. „Za obeť“ padol srnec, ktorého si poľovníci najskôr uctili svojim rituálom. A potom, priamo na lúke na zapálenom pníku, vám Jardo Žídek ukáže, ako si pripravíte vynikajúci recept zo srnca. Ďalšie dve lahôdky navarí na Topoľčianskom zámku a na chate Štátnych lesov SR.
Viac o divine, skvelých receptoch a poľovačkách sa dozviete, ak si zapnete Nebíčko v papuľke vo štvrtok na Jednotke STV! (8. 12. 2011)

Nebíčko v papuľke
Televízny kulinársky bedeker pod vedením známeho šéfkuchára Jaroslava Žídeka. Prvú časť Nebíčka v papuľke uviedla Jednotka STV 10. novembra.

S týždennou periodicitou budeme navštevovať rôzne regióny Slovenska a cez osobnosť šarmantného šéfkuchára spoznáme výnimočné miesta, suroviny a recepty vo vybranej lokalite. Divák bude mať “po vareche” vysvetlené, prečo existujú názvy jedál ako je Liptovská bryndza, Moravské koláče, Segedínsky guláš, či Maďarská saláma. Pátranie po pôvode kuchynského žargónu nás často zavedie aj do zahraničia, kde jednotlivé pojmy vznikli.

Ďalším motívom relácie Nebíčko v papuľke budú suroviny. Pre každý región sú typické produkty, ktoré sa v ňom vyrábajú, alebo ktoré sa používajú na prípravu tradičných receptov. Ukážeme vám, kde sa dá zohnať kvalitná ryba, zemiaky, pečivo, syr, múka, masť, bryndza, mlieko, slanina. Navštívime pritom salaš, pozrieme sa na miesta, kde sa vyrábajú syry, chovajú ryby, či dokonca pštrosy.

Spolumoderátorom, resp. sprievodcom po danom regióne bude vždy zaujímavá osoba, domáci obyvateľ, prostredníctvom ktorého divák spozná miestne špeciality a kulinárske obyčaje. Náš šéfkuchár sa zapojí aj do ľudového kuchárskeho umenia a zmeria si sily s ostatnými počas “majstrovstiev” vo varení gulášu, slivkových knedlí, či bryndzových halušiek.

Základnou líniou relácie bude vždy recept na rýchly obed, ďalší recept bude s využitím suroviny z daného regiónu a na záver jeden zložitejší recept pre náročných kuchárov. Cestovanie šéfkuchára po Slovensku ponúkne nový pohľad na varenie a predstaví špecifiká tradičnej kuchyne regiónov. Cez “kuchynské okno“ nazrieme do okolia vybranej lokality, čím máme ambíciu vzbudiť záujem divákov nielen o kulinárske špeciality, ale aj o návštevu jednotlivých regiónov.

Vieme, že nájdeme toľko zaujímavých lokalít, že dvakrát na tom istom sporáku variť nebudeme!

(RTVS)

Mohlo by vás ešte zaujímať