Reklama

Signál DAB+ sa zlepšil v Bojniciach, Prievidzi a ich okolí, v pláne je ďalšie rozširovanie pokrytia

Telekomunikačný operátor Towercom, v spolupráci s RTVS, vylepšil pokrytie digitálneho rozhlasového vysielania v štandarde DAB+ na hornej Nitre. Konkrétne bol v oficiálne uvedený do prevádzky DAB+ vysielač, ktorý sa nachádza v Bojniciach (TVP Prievidza) a vysiela na kanáli 12A (223,936 MHz) s maximálnym povoleným výkonom 0,7 kW. Signálom digitálneho rozhlasu pokrýva ako samotné Bojnice, tak aj Prievidzu a ich okolie. Nepôjde pritom o posledné novinky v tomto roku. RTVS má v pláne v spolupráci s Towercomom aj ďalšie zlepšovanie pokrytia signálom DAB+.
Pokračovanie nižšie:

V druhej polovici tohto roka dôjde k zvýšeniu výkonu na DAB+ vysielači Borský Mikuláš – Dubník z aktuálnych 2,5 kW na 5 kW a spustiť by sa mal ešte nový DAB+ vysielač v Považskej Bystrici, ktorý má vysielať na kanáli 8A (195,936 MHz) a umožní zlepšiť pokrytie v severnej časti D1. „Individuálne povolenie na používanie frekvencie Považská Bystrica 8A na rozhlasové digitálne pozemské vysielanie v štandarde T-DAB+ nebolo k dnešnému dňu vydané,“ uviedla pre SatelitnáTV.sk ešte v prvej polovici júna Adriana Volfová vedúca tlačovo – informačného oddelenia z Úradu pre reguláciu elektronických komunikácií a poštových služieb (RÚ).

V budúcnosti sa plánuje tiež zvýšenie výkonu vysielača Žilina – Krížava (z 2 kW na 5 kW) a spustenie ďalších nových vysielačov Ružomberok – Úložisko a Poprad – Hranovnica. Začiatkom júna 2023 o tom informoval Roman Skřivánek, riaditeľ sekcie techniky RTVS v relácii Kontakty na Rádiu Slovensku. Spolu sním bol hosťom relácie aj technický riaditeľ Towercomu Zsolt Nagy. Celú reláciu si môžete vypočuť v archíve RTVS.

Ešte pred spustením nového vysielača v Bojniciach bol naopak vypnutý doterajší DAB+ vysielač v Dunajskej Strede, ktorý vysielal na kanáli 12C v jednofrekvenčnej sieti (SFN) s vysielačom Bratislava – Kamzík. Po vypnutí tohto vysielača bola následne samotná technológia presunutá práve do Bojníc. Vypnutie vysielača v Dunajskej Strede nemá takmer vôbec vplyv na pokrytie. Toto územie je totiž dostatočne pokryté s vysielačmi Nitra – Zobor (10C), ako aj Bratislava – Kamzík (12C).

Súčasťou jediného DAB+ multiplexu na Slovensku je aktuálne 12 rozhlasových staníc. Deväť od verejnoprávnej RTVS (Rádio Slovensko, Rádio_FM, Rádio Devín, Rádio Regina, Rádio Patria, Rádio Slovakia International, Rádio Pyramída, Rádio Junior, Rádio Litera) a tri od komerčných vysielateľov (Rádio Lumen, Rádio Mária a Rádio Rock).

Podarilo sa vám naladiť signál z nového DAB+ vysielača Prievidza – TVP Prievidza, ktorý šíri signál na kanáli 12A (223,936 MHz) a doteraz ste signál z vysielača Žilina – Krížava nemali? Môžete sa podeliť o skúsenosti s príjmom v komentároch pod správou.

Kompletný zoznam vysielačov môžete nájsť v sekcii Vysielače, kde sa nachádza zoznam DVB-T/T2 a DAB+ vysielačov, aj s ich aktuálnou ponukou.

Pokrytie vysielača TVP Prievidza. Zdroj Towercom.

Mohlo by vás ešte zaujímať

Komentáre

  1. Test o 20:44. Áno môžem potvrdiť. Miesto príjmu- Prievidza centrum-hustá zástavba, sila signálu na hranici príjmu. V ponuke 12 staníc Slovenského rozhlasu+Radio Maria+ Radio Rock..

    1. …ešte doplním – test na internetovom DAB+/FM prijímači: SENCOR SIR 6000WDB, za použitia vstavanej teleskopickej antény

  2. Kdy bude dab + vysílač Javorina Nové Mesto nad Váhom vysílač jak krava a Dad ticho

    1. @ Václav :

      Towercom by nejraději Javorinu nespustil.l vůbec protože si moc dávají zákežet na tom aby co nejméně signál překročil slovensko-moravskoslezkou hranici na Moravu a do Slezska. Příkladem je na napŕ. Krížava na Martinkách z které postupně a jistě udělal Towercom vysílacím výkonem nakonec dokrývací vysílač a už to dávno není páteřní a hlavní vysílač např oproti nejvyššímu moravskoslezskému vysílací Praděd který je na historické moravsko-slezské hranici přesně jako Javorina na té moravsko-slovenské. ČRa mají své vysílač e oproti Tovercomu na plný povolený mezinárodně schválený výkon a u Towercomu je úplně bězné že jejich vysílače jedou jen na 1/4 povoleného výkonu a podobně.

    2. nemo :

      A Kamzík podle tebe taky není jen pár metrů od hranice s Maďarskem a Rakúskem???!!! Prosím přestaň ťápat zemákovicu. Myslîš si že si tím zajimavý ale opak je pravdou.

    3. @ Zdenek

      no veru, Morava a do Slezsko to je už len dávna história…

    4. @ Miki Mouse :

      Si úplně mimo a Morava a to Slezsko není už jen dávná historie jak si mylně myslíš ale reálná realita víz Preambule platné ústavy České republiky a na netu si môžeš např. najít aj toto:

      Preambule jako národní vizitka

      ,,Úvodní část, formule (zpravidla slavnostní) obsahující obecnou, zásadní charakteristiku“ – tak hovoří naučný slovník o preambuli. Preambule často vystihuje právě ony charakteristické, typické znaky národa, který se takto prezentuje. Preambule ústav je vizitkou národa.
      Z každé preambule lze vyčíst, jakého odkazu se národ dožaduje, nakolik je zřejmě věřící, zda se váže na určité náboženství, jaké jsou jeho základní zásady při rozhodování.

      Z našeho pohledu můžeme nalézt preambule ,,obyčejné“, ale i velmi zajímavé. Za měřítko si můžeme dát naši vlastní ústavní preambuli (historickými zněními se lze zabývat v jiných souvislostech) a též úvodní část ústavy Slovenské republiky. Již zde shledáme podstatné rozdíly. Preambule Ústavy České republiky (zákon 1/1993 Sbírky) zní: ,, My, občané České republiky v Čechách, na Moravě a ve Slezsku, v čase obnovy samostatného českého státu, věrni všem dobrým tradicím dávné státnosti zemí Koruny české i státnosti československé, odhodláni budovat, chránit a rozvíjet Českou republiku v duchu nedotknutelných hodnot lidské důstojnosti a svobody jako vlast rovnoprávných, svobodných občanů, kteří jsou si vědomi svých povinností vůči druhým a zodpovědnosti vůči celku, jako svobodný a demokratický stát, založený na úctě k lidským právům a na zásadách občanské společnosti, jako součást rodiny evropských a světových demokracií, odhodláni společně střežit a rozvíjet zděděné přírodní a kulturní, hmotné a duchovní bohatství, odhodláni řídit se všemi osvědčenými principy právního státu, prostřednictvím svých svobodně zvolených zástupců přijímáme tuto Ústavu České republiky…“.
      Zde je možné poukázat na dikci ,, občané České republiky v Čechách, na Moravě a ve Slezsku“ – právě fakt, že jsme občané ve třech historických zemích souhlasí s názvem Palackého ,,Dějin národa českého, v Čechách a v Moravě“ a naopak koliduje s možností užívat pro Českou republiku pojem ,,Česko“. Ostatně, jak vidno výše, hlásíme se k zemím Koruny české. Touto preambulí jsme se přihlásili do Evropy takřka ,,z plných plic“ a jen těžko bychom hledali moderněji sestavenou a i do budoucna konstruktivní preambuli.
      Kdo však zná dnešní preambuli Ústavy Slovenské republiky?! Je více než nutné ji zde ocitovat, abychom pochopili, jak je nám slovenský národ historicky blízký, ale současně již myšlenkově vzdálený: ,, My národ slovenský, pamätajúc na politické a kultúrne dedičstvo svojich predkov a na stáročné skúsenosti zo zápasov o národné bytie a vlastnú štátnosť, v zmysle cyrilo-metodského duchovného dedičstva a historického odkazu Veľkej Moravy, vychádzajúc z prirodzeného práva národov na sebaurčenie, spoločne s príslušníkmi národnostných menšín a etnických skupín žijúcich na území Slovenskej republiky, v záujme trvalej mierovej spolupráce s ostatnými demokratickými štátmi, usilujúc sa o uplatňovanie demokratickej formy vlády, záruk slobodného života, rozvoja duchovnej kultúry a hospodárskej prosperity, teda my občania Slovenskej republiky uznášame sa prostredníctvom svojich zástupcov na tejto ústave…“
      Je zřejmé, že slovenský národ klade mnohem větší důraz na religiozitu nežli my, že si váží své získané samostatnosti, že je zcela jednotný a to historicky i geograficky (zatímco Česká republika se odvolává na Čechy, Moravu a Slezsko, které jsou třemi historickými zeměmi, a proto nemohou být dohromady ,,Česko“ – na rozdíl od Slovenska, které je dle své ústavní preambule územím jediným). Odkaz na Velkou Moravu je oprávněný a to přinejmenším z pohledu, že Velká Morava se rozkládala na obou březích řeky Moravy, nikoliv jen na území, které dnes označujeme za Moravu.

  3. Taktiež by sa pýtalo pridať na kvalite, v aute sa mi veľa krát stáva že je to nezrozumiteľné, pre porovnanie v okolí TN na D1 rádio Rock na FM krásne počujem aká ide pesnička na DAB je to zahuhňané.
    Ale napríklad keď stojím na parkovisku tak sa mi to zdá že je to v poriadku…

    1. Banská Bystrica má bit zviseni Vikon z 2 kw na 3 kw redakcia prosím zistíte

    2. O ďalších zmenách a novinkách v DAB+ bude ďalšia správa.

  4. Dab+ ,signal mám z vysielača Križava ,umiestnenie vysielača a vykon je pre Čereňany slabí ( mažno je naša lokalita z tohoto vysielača nepokrytá ,vydieť to aj tv signali.)

  5. Redakcia keď má Krížava aktuálne výkon 2 kW malo by tak tak byť uvedené aj vo vašej tabuľke v časti vysielače. Toto je stav ktorý platí k dnešnému dňu. Teraz je tam 5 kW toto však bude platiť až v budúcnosti. Ďakujem

  6. No neviem kedy v PD „zlepšili“ príjem DAB, ale dochádzam z Nitranskeho Pravna a v mojej i30 asi týždeň či dva vypadáva signál DAB. Od Pravenca do N. Pravna už takmer nejde. Donedávna to fungovalo a v N.Pravne v aute išlo aj SRO aj Radio FM aj Radio ROCK. Terazky už nie. Zaujímavé bolo, že pri slovnaftke na vstupe do PD sa radio vždy preplo z DAB ma FM a za slovnaftkou zasa späť na DAB.

    1. Ak je to horšie na okraji, tak by som tipoval na zle nastavenú SFN s Krížavou. Treba si ešte počkať na zvýšenie výkonu.

  7. Děkuju za názor když jsem Veselí na Moravě tak chytám Javoriny co vysílá Sk stanice Trenčín má Dab+ a Novém městě je ticho tak jsi myslím že to by byla kravina analok jednu skončí a my okolí budem staré rádia výhodné a Dab+ jsi nekoupím bude ticho to je při tahle za vlasy

Komentáre už nie sú povolené.