Reklama

Dokument Odhalené tajné dokumenty Vatikánu: Pápež a diabol na Viasat History

Spýtať sa ktoréhokoľvek historika či by chcel nahliadnuť do vatikánskych tajných archívov, je ako sa spýtať či by nechcel vyhrať milióny v lotérii. Odpoveďou určite nebude nie. Britský novinár, historik a spisovateľ Guy Walters túto lotériu vyhral a pre pripravovaný dokument, ktorý odvysiela Viasat History získal exkluzívny prístup do miest, kde môžu vkročiť len vyvolení. Výsledkom jeho bádania je unikátny dokument Odhalené tajné dokumenty Vatikánu: Pápež a diabol.
Pokračovanie nižšie:

Vatikán je právom považovaný z svätý grál archívov. Prístup k miliardám stránkam uchovávajúcich tie najdôležitejšie informácie nie len cirkevnej histórie získa len málokto. Keď Guy Walters dostal povolenie, nemohol tomu ani uveriť.

Je to ako výhra v lotérii,“ priblížil historik svoje pocity, keď si ho prizvali dokumentaristi k spolupráci. „Od tých čias, čo som napísal knihu „Hunting Evil“, v ktorej popisujem, ako nacisti po vojne utekali, som doslova posadnutý dostať sa do vatikánskeho apoštolského archívu. Vďaka práci Dana Browna a mnohých ďalších si niektorí ľudia myslia, že odpoveď na každé tajomstvo je schovaná práve na tomto mieste. Dokonca existujú aj takí, ktorí veria, že vo Vatikáne sú ukryté aj tajomstvá o existencii iných svetov, o kontaktoch s mimozemšťanmi a podobne. Ja medzi takých historikov nepatrím, ale myslím si, že archív nám toho môže zodpovedať veľa o rôznych veciach. Čo ma ale konkrétne zaujíma je skutočnosť, ako sa Vatikán choval v období rozmachu Tretej ríše, ale aj roky po jej rozpade,“ približuje svoje pohnútky Walters a objasňuje tak jadro výskumu pre dokument.

Práve nejednoznačný vzťah medzi pápežom Piom XII. a Adolfom Hitlerom je ústrednou témou dokumentu. Tím výskumníkov na čele s Waltersom sa vydal hľadať odpoveď na znepokojujúce otázky ohľadne možnej spolupráce cirkvi a nacistov. Ako veľmi Pius XII. uchlácholil Hitlera? Snažil sa pápež pomáhať Židom? Aký bol vzťah medzi Vatikánom a Mussolinim? Vedel Vatikán, čo nacisti chystajú? A chceli nacisti naozaj pápeža uniesť? Odpovede nielen na tieto otázky boli zodpovedaná a na éru nenávideného pápeža vrhajú úplne nové svetlo. Viac sa dozvieme priamo v dokumente Odhalené tajné dokumenty Vatikánu: Pápež a diabol.

Guy Walters si z vatikánskeho archívu odniesol mnoho zvláštnych pocitov. „Prvú vec, ktorú si všimnete je, že archív je naozaj obrovský. Pokrýva veľkosť mestského bloku a lemujú ho police s dokumentami. Sú to storočné záznamy, miliarda kusov papierov a pergamenu v niekoľkých poschodiach nad sebou,“ popisuje miesto fascinovaný vedec. Vraj by tam mohol stráviť roky. Našťastie mal pri sebe výskumný tím historikov. Žiadne tajomstvo objasňujúce zmysel ľudskej existencie tam síce nenašli, ale zato fakty, ktoré vrhajú na jednu z najtemnejších kapitol dvadsiateho storočia nové svetlo, mnohých prekvapia.

Preto si nezabudnite každý májový pondelok o 21:00 zapnúť televíznu stanicu Viasat History, kde v dokumente Odhalené tajné dokumenty Vatikánu: Pápež a diabol odkryjeme dlho skrývané tajomstvá Vatikánu.

(PR, Viasat)

Mohlo by vás ešte zaujímať