Reklama

Towercom získal nové povolenia pre vysielače DAB+ na západnom aj východnom Slovensku

Telekomunikačný operátor Towercom získal v druhom štvrťroku 2022 tri nové povolenia pre vysielače DAB+, ktoré budú šíriť digitálny rozhlas v III. pásme VHF. Konkrétne ide o trojicu povolení vďaka ktorým sa môže zlepšiť pokrytie DAB+ na západnom a východnom Slovensku. Spomeňme, že už začiatkom roka získal operátor dve nové povolenia. Celkovo tak už v tomto roku pridelil Úrad pre reguláciu elektronických komunikácií a poštových služieb (RÚ) Towercomu päť povolení pre vysielače digitálneho rozhlasu. Spustený zatiaľ nebol ani jeden z nich.
Pokračovanie nižšie:

Najnovšie povolenia sú pre vysielače Borský Mikuláš – Dubník (6D), Košice – Dubník (10C) a Košice – Heringeš (10C). Prvý menovaný vysielač môže šíriť signál s maximálnym povoleným výkonom 10 kW ERP, zvyšné dva po 5 kW. Všetky nové povolenia sú platné zatiaľ len do konca roka 2022.

Towercom má aktuálne na Slovensku v prevádzke päť DAB+ vysielačov: Bratislava – Kamzík (12C), Banská Bystrica – Laskomer (12A), Košice – Heringeš (12B), Žilina – Krížava (12A) a Dunajská Streda – mesto (12C). Dcérska spoločnosť AVIS prevádzkuje v tejto chvíli iba jeden vysielač a to konkrétne Nitra – Zobor (10C), ktorý však šíri multiplex (Západ) od Towercomu. AVIS počíta do budúcna aj s vysielačom Banská Bystrica – Panský diel (10B), ktorý je dočasne mimo prevádzky.

Detailnejšie parametre všetkých vysielačov aj s ich polohou na mape a programovou ponukou môžete nájsť v sekcii Vysielače.

Zoznam plánovaných vysielačov DAB+:

VysielačMUXKanálVýkon ERP (kW)
Borský Mikuláš – DubníkTowercom – Západ6D (187,072 MHz)10,000
Košice – DubníkTowercom – Východ10C (213,360 MHz)5,000
Košice – HeringešTowercom – Východ10C (213,360 MHz)5,000
Rimavská Sobota – PaláskaTowercom – Stred11C (220,352 MHz)5,000
Trenčín – Nad OborouTowercom – Západ12C (227,360 MHz)4,700

Mohlo by vás ešte zaujímať

Komentáre

  1. 6D na Zahori? Neni to cudne? Preco nie SFN s Bratislavou na 12C? Alebo to su stale experimenty a nakoniec sa to bude musiet vsetko este raz odnova prekopat?

  2. v Tomto mesiaci alebo začiatkom ďalšieho mesiaca sa asi spustí aj Trenčín aj Borsky, pretože sa bude o par dní konfigurovať Kamzík až niekoľko dní.

    1. Sleduj odstávky dab Heringeš potom je šanca, že bude spustený Dubník. Snáď na jeseň sa dočkáš.

  3. pre M@trixX- čo je na tom čudné že bude vysielelať DAB rádio 6.D z Borského Mikuláša bývam pod malými karpatami vzdušnou čiarou 20.km od vysielača Kamzík odkial nič nechytám ani tv ani dab konečne že už hodia DAB na vysielač Borský Mikuláš.

    1. Priestor v trojuholníku Jihlava – Olomouc – Senica zrejme ešte nie je medzinárodne skoordinovaný, nakoľko aj na južnej Morave (v Brne) bol záujem o ďalší dab+ multiplex, len nie sú voľné frekvencie, resp. len experimentálne <1kW čo je pre komerčnú prevádzku nerentabilné. To isté platí aj pre Veľkú Javorinu. Zrejme je ťažká dohoda medzi 6 štátmi, ktoré do koordinácie môžu "kecať". ):

    2. Cudne na tom je to premrhane spektrum. Plynule nadpojenie tej SFN by tiez bolo, okolo Malaciek a smerom na CZ hraje Bratislava dobre, v podhori samozrejme Kamzik nema sancu.

  4. Ako je na tom Krížava? Niekde sa udáva výkon 5 kW a niekde len 2 kW? Pôjde niekedy tento vysielač na plný výkon?

  5. Stará norma , zbytočná akcia. Rádiá počúvame už niekoľko rokov ONLINE vez WiFi. Za mňa palec dolu.

    1. Mysli aj na starších spoluobčanov čo wifi nemajú lebo ho neovládajú, a FM je šuštiak z roku 1970 do kedy tu chcete financovať? za neho predsaj náhrada bude po celej EU okrem Orbana na jeho veľké L… ako už vieme DAB+ v Nemecku je pre 55+ zaujímavejší, pretože tam ladíš stanice jedným tlačitkom bez dolaďovania a pre senior prijímače je to len lahôdka. Tu FM raz a na vždy musí padnúť na hubu, ako vo Švajčiarsku, Holandsku či sa to niekomu páči alebo nepáči. Regulačný úrad je stále niekde v roku 1991 a tento Slovenský spánok je brzdou pre celé digitálne vysielania.

  6. Novsia norma je 5G, ale nie je perspektivna, lebo magori budu neustale podpalovat vysielace.

    1. Kde máš prijímače, kde máš pokrytie?
      Ak si myslíš, že je to perspektivnejsie než FM alebo DAB tak si na tom založ podnikanie

  7. Ak sa spustí ten 5 kW Košice – Dubník, aké to môže mať reálne pokrytie ? Budú pokryté napríklad také Michalovce ? Či som priveľký optimista ?

  8. Michalovce musia byť pokryté z Dubníka aj s 1 kW. Je tam vysoké umiestnenie stanovišťa a antén ako aj priama viditeľnosť a ide o III. pásmo VHF, kde sa lepšie šíri signál ako v UHF a nie sú potrebné vysoké výkony. Napr. aj Veľká Javorina 12. kanál STV 1 vysielala len s ERP 2 kW a pokrývala rozsiahle územie.

    1. To muselo byt velmi davno. Co si ja pamatam tak STV1 bola na k56.

    2. Marian,som z Michaloviec a momentalne sa da ako tak prijimat Heringes,zalezi hlavne na polohe,ale aj antene,je to dst na hrane ,ale ide,treba pockat na dubnik a to bude ficat paradne,inak ide aj dab+ zo rzesowa sucha gora polske radia,ale tiez zalezi na polohe,ked mas byt alebo aspon izbu ci kuchynu na sver,ci vychod a byvas trochu vyssie,ja byvam na trojke,tak to ide a ide to ,epsie ako heringes,ale mam znameho ,ktory to v pohode chyta v rodinnom dome v lastomire antena na streche domu

  9. pre Skrateka:

    Už tretí deň v DVB-T nevysiela TV 7 Prešov na K41 Prešov – Šibená hora. Je iba krikľavo zelená obrazovka. Ostatné stanice v muxe vysielajú…

  10. Veru, slovenské DAB je niekde mimo… Pozrite sa na pokrytie susedov v Čechách a porovnajte u nás. Ešte nie sme ani v dobe kamennej…

    1. Porovnakej ake peniaze do toho leje CRo a ake RTVS. Pokrytie je adekvatne.

    1. Jeden hundre, ze pokrytie je male. Dalsi frfle, ze aj to dnesne je zbytocne. Pripajam sa k vam a somrem na oboch 🙂

  11. Super, dúfam že s rastúcim pokrytím sa aj komerčné stanice začnú zaujímať o DAB. Lebo ten katolícky blábol tam zbytočne zaberá kapacitu. To už aj v PL je aspoň nejaký výber.

    1. Ked nechceš počúvať tu stanicu môžeš si prepnúť na inú ale nemusíš nadávať!

    2. Jozef
      No vidíš, rádio Mária s počúvanosťou 0,0nič si platí DAB+ a komerčné stanice s vyššou počúvanosťou nie. Prečo? Lebo majú zabetónované pozície v FM pásme a ďalšiu konkurenciu (vrátane DAB+) nechcú. DAB+ prináša pre súčasné privátne stanice hrozbu väčšej konkurencie. Čaká sa, až sa vybuduje aspoň jedna celoplošná sieť (mimo SRo) a potom tam prejdú, lebo potrebujú zabrať kapacitu, aby sa tam nedostali nové rádiá. Ale spustenie takej siete nepodporujú a snažia sa to oddialiť. Súčasný stav im vyhovuje. Takže vďaka RTVS a Márii sa pokrytie DAB+ na Slovensku pomaly rozširuje. Som zvedavý či to nový riaditeľ RTVS bude podporovať alebo to utlmí. Pretože sú tam aj takí kandidáti, ktorí pôjdu na ruku komerčnej sfére a budú robiť opatrenia, aby RTVS čo najmenej zasahovala do biznisu komerčným subjektom.

Komentáre už nie sú povolené.