Reklama

Na Slovensku je aktívnych aktuálne iba šesť DAB+ vysielačov, jeden bol v tomto týždni vypnutý

Od tohto týždňa nie je aktívnych na Slovensku 7, ale iba 6 DAB+ vysielačov. Jeden bol vypnutý. Konkrétne ide o vysielač v Banskej Bystrici z kóty Panský diel, ktorý prevádzkuje operátor AVIS. Z akého dôvodu došlo k jeho vypnutiu, nie je v tejto chvíli oficiálne známe.
Pokračovanie nižšie:

Podľa našich zistení vypol AVIS svoj DAB+ vysielač v Banskej Bystrici iba dočasne. Do budúcna sa však počíta, že bude šíriť multiplex Towercomu (multiplex Stred). AVIS tak bude mať DAB+ vysielač v Banskej Bystrici aj naďalej, šíriť bude ale rovnaké stanice ako blízky vysielač Laskomer.

Towercom má aktuálne na Slovensku v prevádzke päť DAB+ vysielačov: Bratislava – Kamzík (12C), Banská Bystrica – Laskomer (12A), Košice – Heringeš (12B), Žilina – Krížava (12A) a Dunajská Streda – mesto (12C). Dcérska spoločnosť AVIS prevádzkuje v tejto chvíli iba jeden vysielač a to konkrétne Nitra – Zobor (10C), ktorý však šíri multiplex (Západ) od Towercomu. Detailnejšie parametre vysielačov aj s ich ponukou môžete nájsť v sekcii Vysielače.

V tomto roku by mohli byť navyše spustené ešte minimálne dva nové DAB+ vysielače. Malo by ísť o Trenčín – Nad Oborou (12C) a Rimavská Sobota – Paláska (11C). O podrobnostiach sme už informovali vo februári.

Mohlo by vás ešte zaujímať

Komentáre

  1. Rimavská Sobota už mala byť už dávno spustená! Vypli AM a DAB stále nič! Najskôr mali spustiť DAB, nechať čas na nákup prijímačov aspoň cca 2 týždne, potom vypnúť AM. Myslím 2 týždne sú dosť na to, aby sa dalo stihnúť ísť do predajne. Alebo prípadne tak mesiac, ale najskôr vypnúť AM a až potom spustiť DAB aj to niekoľko mesiacov neskôr znamená byť bez signálu. Alebo má Patria signál v RS na FM?

    1. Danu AM frekvenciu malo naladenych 10 radii, kolko to bolo posluchacov? Na FM je v RS dostupnych asi 10 radii v madarcine, Patria je pokryta z Lucenca. Po vypnuti AM sa informovalo o moznostiach prijmu u RTVS ci Towercomu asi 15 posluchacov. Bol si medzi nimi? Teraz vypli DAB v BB a techniku operativne presuvaju do RS.

    2. @ BMX 30.04.2022 o 11:10 .

      Napsat „…. by pomohlo okamžité vypnutie AM/FM vysielania a naskladniť elektro – obchody s prímačmy DAB + . “ može jedině totální trotl!

      Jinak aj v DAB + multiplexech ČR a to hlavně na Moravě a ve Slezsku je málo rádií kromě Českého rozhlasu, tak prosím netrep také somariny.

      Jediné trošku slušné pokrytí má to ČRo pouze venku a v budovách už to už jaksi není jaksi pravda (toto přiznává aj samotný Český rozhlas) a v autech to taky taky nebude žádná sláva.

      Celé DAB je na dvě věci a nikdy tam nebude v reálu takové pokrytí jako v FM!!! Za další je DSAB absolutně nepoužité pro místní regionální stanice a je vhodné jedině pro celoplošné soukromé stanice včetně ČRo. Aj ČR musí po celých Čechám šířit po technické všechny české regionálky ČRo.
      Zrovna tak al mo celé moravě a Slezku musí byt na všech moravskoslezských vysílačích všechny moravskoslezské mutace regionálních stanic ČRo z Brna, Ostravy, Olomouce a ze Zlína.
      Aj známy si koupil DBA a do 14 dní ho vrátil (měl dvě radosti, jednu když si ho pořídil a druhou když ho mohl vrátit) a řekl že nikdy více a raději si koupil internetové rádio které má opravdu budoucnost. V době internetu nemá jakési DAB absolutně budoucnost a ani zadarmo bych to nechtěl!!!

  2. Tu na s….love….nsku nemá kto spraviť ani kampaň pre príjem DAB+ signálu čo obsahuju tento prímač DAB + ako to urobili v čechách . češi maju aj internetové stranky čo o dianí s DAB + informuju . češi sú daleko prednami . V slovenských DAB + multiplexoch je málo slovenských rádíí len Slovenský rozhlas a sveté rádia na oblbovanie mozgov . Keby chcel urobiť niekto kampaň na s….love….nsku a ZADARMO tak áno môžte ju urobiť .
    http://www.digitalradiodab.cz/
    https://dobadabova.cz/
    https://www.dabovereno.cz/ , ešte aj na overenie Radia s DAB + majú či to ten prímač obsahuje .

    https://towercom.sk/pre-firmy/radio/
    https://www.rtvs.sk/radio/dab/digitalne-rozhlasove-vysielanie
    No tu na slovensku su ludia blbci , zapnu rádio s AM / FM signálom a sú spokojný .
    Tu na Slovensku by pomohlo okamžité vypnutie AM/FM vysielania a naskladniť elektro – obchody s prímačmy DAB + .

    česko má pokrytie s DAB + radiom celé , a ešte im ide rádio aj v autách .

    Slovensko je jedná velká hanba .

    1. Načo kampaň??? Najskôr by bolo dobré vytvoriť pokrytie DAB/DAB+ celoplošne na celom území, potom riešiť nejakú kampaň a následne po nejakom čase vypnúť AM. Ja mám prijímač, ale u mňa nič nechytím. Iba na chate. Tam chytám odraz z Košíc, ale doma nič a to som geograficky bližšie pri Košiciach. Teda Dubník už dávno mal byť spustený, prípadne Prešov. A to ešte nehovorím o Strednom Slovensku, kde je pokrytie ešte horšie. Na východe aspoň Košice. Na Strede je toho ešte menej…

    2. Kampaň práve prebieha ak si si nevšimol na cisteradio.sk propagovali to aj v TV aj v rádiu.

  3. DAB+ je dnes absolútny nezmysel. Je to stará technológia.Všade je dostupné WiFi a tam je 25000 rádií z celého sveta.

    1. Wi-Fi nie je všade free. A ak máš svoje doma, tak zadarmo to určite nie je. Minimálne RTVS by mala byť pre všetkých zadarmo!

    2. DAB+ je nezmysel? Pretože na území Ćeska môžu vysielať už nie len Nemci
      ale aj Ukrainci? Ja by som bol na Slovensku rád, keby som mohol napr. naladiť v DAB+ hoci kde na SK Český rozhlas rádiožurnál, plus a dvojku. Určite by niektorým Slovákom tieto rádia otvorili viac oči o sa týka objektívneho vysielania . Ukraínske rádia v Čechách cez DAB+ je výhodou
      nemíňať si peniaze na dáta v mobiloch a nevybíjať si ich . Nie každému je umožnené aj bezplatné wifi, preto hoci mať aj malý prenosný DAB v ukrajinčine je určite potešením v Čechách pre prisťahovaných. Na Slovensku si však nemôžme dovoliť ani len pomyslieť, že by tu v DAB+ vysielala nejaká zahraničná stanica, pretože Slováci to jednoducho tu nechcú a nepotrebujú tak ako i komerčné. https://digital.rozhlas.cz/rozhlasova-skupina-media-bohemia-muze-sirit-svou-stanici-radio-ukrajina-v-dab-8733901

    3. naopak slováci by chceli mať aj zahraničné rádiá, TV stanice na SK (napr. z ČR) zadarmo v dvbt, FM, DAB+, ale mediálna mafia to nechce pripustiť lebo by jej to kazilo kšeft. Ale inak tá jednostranná propaganda je rovnaká ako v čr tak na sk

  4. @ Chimenéz 30.04.2022 o 18:40 :

    Plný souhlas a jsi jeden z mála který má opravdu rozumný názor a není úplně mimo z jakéhosi nesmyslného DAB které je úplně o ničem. např. v Irsku mu taky dali umíráček a zůstanou u FM co vím. Tuším že aj v Maďarsku tomu DAB nedávají zelenou.

    1. Plný súhlas??? Podľa mňa má DAB význam, vlastne DAB+. Na rozdiel od vysielania cez internet je ZADARMO (kým sa aj tam nejaké kódovanie nevymyslí (ale u RTVS to nehrozí) a je to nezávislé od operátorov!

    2. To FM je druhá vec, ale náklady na 1 DAB+ vysielač VS náklady na 9 FM vysielačov je asi rozdiel, nie?! DAB+ sa veľkým vysielateľom určite oplatí…

    3. DAB je budúcnosť rádia, len tu na Slovensku to ako vždy nevedia pochopiť

  5. V povolení to nie je…

    Dobrý deň,

    Individuálne povolenie č. 19 10 65 1 001 na používanie frekvencie Banská Bystrica – Panský diel 10B je platné do 30.09.2022.

    S pozdravom,

    Ing. Miroslav Hreus,
    vedúci Oddelenia rozhlasovej služby

    Úrad pre reguláciu elektronických komunikácií a poštových služieb
    Továrenská 7, P.O.BOX 40
    828 55 Bratislava 24

    Slovenská republika

  6. Nech to ani nespúšťajú, načo a pre koho?Počúvam Country radio.cz plnohodnotne cez internet a nieje to žiadny problém.

    1. no prosím ty to rádio Country Praha ladíš cez net. Ale keby to rádio chcelo vysielať i na SK v tomto muxu cez DAB+ a robilo by si to reklamu cez JOJ Markizu a STV , tak mnohý Slováci by boli zaujatý kampaňou by si jednoznačne začalo kupovať DAB+ rádia. Keby vznikol český mux na SK s českými rádiami, tak vedzte DAB+ rádia na SK pôjdu určite na trhačku.

  7. Zdenek za mňa jedine DAB tiež som bol že DAB nie načo doba internetu atď.
    aj predajca mi ho vychvaľoval do nebies vravel odi aké super že DABKO je šmejd v dnešnej dobe internetu atd.
    keď som si kúpil internetové rádio vravím si waw som natešení našťastie som ho kúpil cez eshop
    už na druhy deň letelo odomna preč a bez zaváhania som ho vrátil v rámci 14 dni
    a to z dôvodov
    1.Mizerna ponuka CZ stanice iba 4 čRO
    2.slovenske vôbec mohol som sa aj o zem hodiť žiadne sk stanice tam neboli pardon jedine SRO internacionál
    3 rozlaďovalo sa ako šľahnuté tj každý deň som musel dávať scan načítavanie obsahu ktorí trval neskutočne dlho 10 minút až 30 minút a to mam opticky internet 1Gbps takže žiaden šuchtaví internet
    najnovšia aktualizácia
    Mal som tri znacky a všetky to iste dokonca
    natoľko som si myslel ôk asi vadny kus dobre vrátim kúpil som druhé preznenú to z Lidl keď na FB mu užívatelia skladali ovácie a zase to iste iba 4 stanice slovenské absolútne žiadne no dobre vravím asi smola vadny kus alebo dáke nastavenie strávil som tri dni skúmaním skúšaním nastavovaní ale bez výsledku vrátene naspať
    ôk naštvaní ako perón som naklusal do predajne vypočuj som si predavača a ten predávajúci mi nakukal že som kúpil šmejdy že jedine Sony no skúsim ešte že som zobral cez eshop lebo mat šrot za 300€ kde naladím cca 4 stanice
    ani som to pokakane Sony nevyskúšal hneď to chcelo výpalné 1€ mesačne len aby mi sprístupnili internetové radia ale Sony za to nemohol mali tam dáky soft ktorí bol spoplatnený takže šup vrátene naspať
    prvé rádio Philips TAM6805 cena 245€
    druhé SILVERCREST® Internetové rádio SIRD 14 E1
    Sencor SIR 6000WDB
    Connect 150 MKII, 2.1-internetové rádio
    Sony už neviem presne bol vo výpredaji vrátene este v ten deň čo došlo
    TAK ZA MNA NIE NIE A EŠTE RAZ NIE
    JEDINE DABKO JE ZADARMO A NALADIM HO AJ KUS DRATU stačí 1.5 dlhy drôt a za konektor DAT GTFC-16-8-13 – Dělený ferit 45Ohm ktoré aj pri 200mhz upravy odpor na 75ohm a vďaka tomu naladíte aj sk DAB AJ CZ byvam v ilave a naladim aj 12A krizavu a aj Valašské Meziříčí 12D a to 6 paličiek z 8 za mňa super
    A NEBUDEM RISKOVAT ŽE PO CASE ZAČNE PYTAT SOFT VYPALNE ALEBO LEN 4 STANICE ALE SERVER ZANIKNE A POTOM ČO BEZCENNE TAŽITKO DOMA

    1. Mam doma 3 internetové rádiá, ale prvý krat počujem o nejakom predplatnom.
      DAB zaspalo, internetove rádia su paráda.

    2. Sencor SIR 5000 WDB ide všetko SK + CZ. Žiaden problém. Žiadne „len 4 stanice“…

  8. sony CMT-G2BNIP a jednalo sa o softvare vTuner takže za mna skor nie ako ano tak ako sony može dopadnut akakolvek značna radia a sotf media U brane z www.mediayou.net otazka času kedy nabehne geolokalizacia alebo spoplatnenie

Komentáre už nie sú povolené.