Reklama

Pokrytie DAB+ sa môže rozširovať. Towercom získal dve nové povolenia

Pokrytie digitálneho rozhlasového vysielania sa môže v najbližšom období na Slovensku zlepšiť. Telekomunikačný operátor Towercom získal v poslednom období niekoľko nových povolení. „Regulačný úrad vydal v priebehu roka 2022 dve individuálne povolenia na používanie frekvencií na rozhlasové digitálne pozemské vysielanie v rámci miestneho multiplexu,“ uviedla pre SatelitnáTV.sk Adriana Volfová vedúca tlačovo – informačného oddelenia z Úrad pre reguláciu elektronických komunikácií a poštových služieb (RÚ).
Pokračovanie nižšie:

Povolenia sa týkajú dvoch nových lokalít a to konkrétne Trenčín a Rimavská Sobota, kde môžu byť spustené nové DAB+ vysielače, ktoré budú šíriť signál v treťom pásme VHF. Na základe povolení, ktoré poskytol RÚ, môže vysielač v Trenčíne šíriť signál na kanáli 12C (227,360 MHz) s maximálnym povoleným výkonom 4,7 kW vo vertikálnej polarizácii. V Rimavskej Sobote môže DAB+ vysielač šíriť signál na kanáli 11C (220.352 MHz) s maximálnym povoleným výkonom 5 kW. Obe nové povolenia sú platné zatiaľ len do konca roka 2022. Aktuálne ani jeden z týchto vysielačov nie je aktívny, kedy ich uvedie Towercom do prevádzky, nie je v tejto chvíli známe.

DAB+ multiplex Towercomu šíri aktuálne šesť vysielačov: Bratislava – Kamzík (12C), Banská Bystrica – Laskomer (12A), Košice – Heringeš (12B), Žilina – Krížava (12A), Dunajská Streda – mesto (12C) a Nitra – Zobor (10C). Okrem Towercomu má v prevádzke na Slovensku ešte jeden DAB+ vysielač AVIS a to konkrétne v Banskej Bystrici (10B). Detailnejšie parametre vysielačov aj s ich ponukou môžete nájsť v sekcii Vysielače.

Mohlo by vás ešte zaujímať

Komentáre

  1. Towercom-už konečne nainštalujte DAB+na vysielač Borský Mikuláš aby som si mohol kúpiť rádio DAB+ .

    1. Len aby si ho potom niekde kupil, az to spustia vo velkom style. Pocuvat Pyramidu a Literu bez internetu, to bude naval na obchody.

    2. Zalezi od konkretneho miesta, ale na Zahori ide dodaleka CRo z Brna aj obidva multiplexy z Viedne. S Towercomom je to tazsie, ale ten som na roznych miestach na Zahori tiez chytil z Bratislavy, Nitry aj Ziliny.

    3. Stačilo by spustiť V. Javorinu do 10kW a západ je pokrytý na 80%.

  2. Každé povolenie by malo mať súradnice. O aké kóty sa jedná? To je podstatné.

    1. Však to je viac menej jasné. RS Paláska a TN Nad Oborou

    2. Ako poznám Towercom, po vzore Košíc to môže v Trenčíne dať pokojne na Drietomu.

    3. Quido

      Posledná veta v správe: Detailnejšie parametre vysielačov aj s ich ponukou môžete nájsť v sekcii Vysielače.

    4. Ideálna kóta

      Towertroll by bol schopný dať v Mihaľovcoch nadajnik na nejakú bóju na hladinu Zemplínskej šíravy (nižšie už sa ani nedá dať…)

    1. Dubník preto nie, lebo Ukrajina, Rumunsko a Balkán ešte vysielajú analógovú TV vo VHF.

    2. Rumunsko a Ukrajina majú analógový televíziu dávno vypnutú.

  3. len pre poriadok: Nitru 10C prevádzkuje (má povolenie) Avis, ale púšťa tam Towercom MUX 5001

  4. DAB+ v dnešnej dobe ??? Vyhodené peniaze.Všade internet – množstvo rádií, tv z celého sveta, kocúrkovo.

    1. V aute bez problémov idú radia z netu kto má dosť dát v balíku a nemá low cost operátora..
      Dab+ na SK je stále iba skúšobná prevádzka na náklady operátora.
      Privátne stanice sa tam nehrnú..

    2. David
      Nože daj toho non-lowcost operátora kde internet ide všade. Výpadky sú aj pri telefonovaní nie to pri internete. Tých ciest kde to nefunguje, to nie sú len diaľnice. Prepínanie staníc cez mobil celkom nebezpečné.

    3. Non low cost napríklad Orange alebo Telekom…
      PS: Ale ani títo nemajú pokrytie všade. Možno to s 5G bude, ale aj to pochybujem…

    4. Keby prevádzku DAB financoval operátor a nie rádia, tak by ich tam bolo plno. Rádiá si samozrejme za šírenie platia. Operátor pre nič za nič nepotrebuje budovať sieť. Musí to dávať ekonomický zmysel.

    5. Pre všetkých prorokov, ktorí si myslia, že mobilný net nahradí DAB+: pri DAB stačí jednosmerné vysielanie (broadcast), mobilný net vyžaduje duplexnú komunikáciu, t.j. tydlifón (modem) musí tiež vysielať dáta nazad na BTS-ku. To má obrovské dôsledky – od dosahu signálu cez kongesciu siete až po prerušenie streamu pri prechode medzi bunkami. O potrebe platených dátových služieb, ktoré mnohí nielen nepotrebujú, ale ani nevedia používať, by bolo asi zbytočné veľa písať.

    6. @Blunderbuss:

      Viď toto, nie aby pozerali cez televízor a anténu DVB-T2, ale budú zbytočne zaťažovať siete a internet, ktorý sa zrúti:

      Výpadok webstránky športového kanálu Českej televízie spôsobili technické problémy a nie kybernetický útok, ako pôvodne uvádzala ČT.

      Väčšinu prvej tretiny zmieneného hokejového zápasu vysielala dopoludnia ČT aj v televízii, potom však prepla na iný olympijský šport a hokej mohli diváci ďalej sledovať už len na webe. Po jeho zahltení bol prenos z hokejového zápasu presunutý na núdzovú webstránku…

    7. Aj v aute sa da počuvať internerove radia. Je mnoho moznosti.

    8. Lubos: ale isteže sa dá. Rovnako sa dá bývať v unimobunke alebo v prívese. Ale každý asi uzná, že v byte či dome je to oveľa lepšie, komfortnejšie a praktickejšie. Taký istý rozdiel je medzi DAB+ a rádiom cez mobilný net v aute. Dôvody máš uvedené vyššie, ak teda vieš čítať s porozumením.
      m m: asi tak. Servery RTVS nestíhajú každé MS v hokeji a teraz počas ZOH majú jediné šťastie: že väčšina zaujímavého sa deje v noci.

  5. DAB+české rádia 16.stanic rakúske rádia 32.stanic slovenské DAB+ rádia nič.

    1. Výkon vysielača Kamzík 3,6 kW je na smiech.V Perneku na Záhorí vzdušná čiara od
      vysielaca Kamzik je 20 km, nechytim SK FM,ani DAB+. Zato erfektne všetky multiplexy AT Wien, Český rozhlas , ako i vrátane FM: AT a CZ! Veľmi by pomohol Borský Mikuláš,resp.zvysenie výkon DAB+ Kamzík na 10 kW,takéto výkony majú DAB+ AT a CZ. Privítal by som stanovisko kompetentných.

    2. Myslím, že to nejde ani tých 3,6 kW. To je len na papiery napísaný maximálny povolený výkon. Ako to ide reálne vie len Towercom.

    3. Môže to byť z Kamzíka aj 100kW, keď si raz v tieni pod kopcom, nechytíš nič, leda tak nádchu. Jediné riešenie by bol Borský Mikuláš. Ale to je na dlhé lakte.

Komentáre už nie sú povolené.