Reklama

Správu dekódovacích kariet RTVS bude zabezpečovať aj naďalej Towercom

Po zmene satelitnej distribúcii programov RTVS, na družici Astra 3B (23,5°E), ktorou verejnoprávny vysielateľ výrazne ušetrí, zostáva spravovať dekódovacie karty RTVS aj naďalej spoločnosť Towercom. Dohodol sa na tom verejnoprávny vysielateľ so slovenským operátorom. Vychádzame z novej zmluvy medzi RTVS a Towercomom, ktorá je zverejnená v centrálnom registri zmlúv. Na novinku nás upozornil jeden z našich čitateľov.
Pokračovanie nižšie:

RTVS zaplatí za správu všetkých dekódovacích kariet, ich manažment a samotnú podporu Towercomu mesačne 1583 eur bez DPH. Nová zmluva zahŕňa manažment a podporu v rozsahu do 10 000 kariet RTVS. Cena za službu pre každú ďalšiu kartu RTVS bola stanovená dohodou zmluvných strán vo výške 0,20 eur mesačne. Zmluva platí do konca roka 2022.

Telerozhlas začal distribuovať prvé dekódovacie karty RTVS, ktoré umožňujú príjem všetkých programov RTVS (aktuálne Jednotka HD, Dvojka HD, Trojka HD a Šport HD) bez mesačných poplatkov prostredníctvom družice Astra 3B (23,5°E), v roku 2015. Kartu môže získať každý divák, ktorí platí koncesionárske poplatky a to úplne zadarmo. Stačí len vyplniť objednávku prostredníctvom webovej stránky rtvs.org (http://www.rtvs.org/objednavka-sat-karty).

Samotná karta RTVS pracuje v systéme podmieneného prístupu Irdeto. Pre príjem sa teda odporúča satelitný prijímač práve s týmto dekóderom. Okrem toho sa samozrejme požaduje mať nastavenú satelitnú parabolu na družicu Astra 3B (23,5°E) a vyhľadané programy verejnoprávneho vysielateľa.

Po obdržaní karty nie je nutná jej registrácia. Stačí ju teda len vložiť správne do čítačky dekódovacích kariet satelitného prijímača poprípade CA modulu Irdeto a počkať na aktivačné zápisy. Po úspešnom načítaní zápisov prídu na kartu aktivačné zápisy na 255 dní. Karta je teda funkčná až 255 dní bez ohľadu na to či sa bude využívať (sledovať televízne programy), alebo nie. V prípade, že karta nie je používaná dlhšie ako 395 dní aktivačný zápis už nie je možné obnoviť, stane sa teda nefunkčnou. Takúto kartu je potom potrebné vrátiť RTVS.

Mohlo by vás ešte zaujímať

Komentáre

  1. Príjem cez anténu Plustelka je zadarmo ako sú spomínané programy STV 1, 2, 3, Šport 🙂

    1. Príjem DVB-T je možný cez akúkoľvek vhodnú anténu a divák žiadnu „Plustelku“ k tomu nepotrebuje. Vysielanie je možné prijímať voľne, bez poplatkov.
      Problémom je ale sfušované DVB-T vysielanie na Slovensku. Pre kopcovitý terén je nevhodná vertikálna polarizácia a používanie rovnakých frekvencií z rôznych vysielačov spôsobuje echo. V poslednej dobe pribudlo aj LTE rušenie. Je veľa oblastí, kde je príjem veľmi problematický, ba až nemožný.

    2. Peter: v DVB-T/T2 neexistuje echo, na to je vo vnútornej modulácii (zvyčajne to býva 64QAM a v T2 aj 256QAM) zavedený ochranný interval (GI). Taktiež blízke vysielače vďaka tomu môžu používať rovnaké frekvencie a pracovať v jednofrekvenčnej sieti (SFN). Naštuduj si tieto pojmy, lebo si to asi mýliš s analógovou TV. Proti rušeniu mobilnými sieťami treba použiť LTE filter, ktorý musí byť zaradený ešte pred predzosilňovačom. S tou Plustelkou máš pravdu.

    3. Neviete, či na východe nespustili nejaké nové LTE, lebo oddnes mám zarušený analógový K57 UHF, viem to podľa modulátora na DVB-T prijímači, cez anténny kábel ruší na telke obraz. LTE je aj analógovom K61, K63 a K64 UHF resp. zasahuje do týchto kanálov, tiež ruší na telke obraz.

    4. R-ko: ‚na východe‘ je veľmi široký pojem. 😉 Inak, k57, to vyzerá skôr na 5G, než LTE.

    5. Peter
      Nemas pravdu. Pre kopcovity teren je prave vhodna V polarizacia. Dalej sa lepsie da spracovat prijem v H polarizacii na susednom kanale. Menej sa susedne kanaly negativne ovplyvnuju. U nas nemame plosne velke SFN siete (kde by mohlo dochadzat k rozbitiu ochranneho intervalu), preto by sa u nas nemalo pre-echo vyskytovat.
      Ano s LTE a 5G moze byt niekde problem (pouziva sa tiez V polarizacia) ale to max. do niekolkych sto metrov od zakladnovej stanice, inak to riesitelne je. Samozrejme sirokopasmovym zosilnovacom (a antenam) odzvonilo.

    6. Re: Blunderbus
      Radšej si Ty naštuduj, aká je prax.
      https://www.televizniweb.cz/2020/02/mate-problemy-s-prijmem-dvb-t2-na-vine-mohou-byt-i-nekvalitni-prijimace/
      Echo je v kopcovitom probléme Slovenska značný problém na mnohých územiach. Ja sám na takom území bývam. Navyše, jeden mux je silnejší z vysielača A, druhý mux z vysielača. S tým si neporadí ani smerová anténa. K tomu sa to mení ešte s počasím (sneh, dážď). Úplný bordel.
      Ako sa píše v článku v odkaze, konkrétny výsledok záleží na prijímači. Odolnosť voči echu sa však zákazník pri kúpe nedozvie.

    7. @Igor:

      Mám v okolí cca 6 BTS. Maďarov chytím so širokopásmovým predzosilňovačom len tak, že odkloním cca 30° od smeru maďarského vysielača a zároveň aj od BTS, ktorá je presne v smere vysielača (ale signál aj tak slabo občas kockuje alebo krikľavá dúha). Bez predzosilňovača nechytím. Ešte chcem vyskúšať kanálový predzosilňovač.

    8. Peter: ok, na začiatku som Ťa zle pochopil a potom som sa blbo vyjadril, moja chyba, sorry. Inak, skúšal si nastaviť smerovú anténu pomocou kvalitného meracieho prístroja? Tým sa dá často echo potlačiť. A typy set-top boxov, ktoré si poradia so slabým či rozbitým signálom s echom máš predsa explicitne uvedené v tom článku, ktorý si pastol a v diskusii pod ním.

    9. DVBT
      V prvom rade nepoužívať sirokopasmovy zosilňovač, použiť kvalitný LTE filter a malo by byť po probléme. Maďarské programy chystáš na akých kanáloch? Určite sú pod kanálom 49.

    10. Peter
      To ma celkom zaujíma. Môžeš byť konkrétnejší. Kde sa nachádza miesto príjmu, o ktoré vysielače sa jedná, ktoré multiplexy a na akých kanáloch? Aká anténa je použitá?

    11. Re: Blunderbus
      Robil som merania a nastavenia pomocou meracieho prístroja na viacerých miestach. Nebol to drahý merací prístroj, ale ani šmejd. Problém je, že aj keď mal merací prístroj signál stabilný s dostatočným odstupom S/N, STB v miestnosti často „štvorčekoval“ na niektorom mux. Ako som už písal (vypadlo mi tam B), jeden mux má silnejší signál z vysielača A, druhý mux z vysielača B. V takom prípade Ti nepomôže ani smerová anténa.
      Re: Igor
      Nie, vo verejnej diskusii nechcem riešiť detaily. Ide o lokalitu s dosahom dvoch vysielačov, pričom v kopcovitom teréne nie je priamy výhľad ani na jeden z nich. Prijímať je možné len odrazy od okolitých kopcov. Je to „chytanie duchov“. Osvedčili sa mi smerové antény typu „tri line“ (Emme esse…).
      Ale aj tak bol výsledok závislý na konkrétnom prijímači (set top boxe) a menil sa časom aj s počasím. Od kvalitného príjmu očakávam, že sa na neho môžem spoľahnúť, a že si môžem pozrieť celý celý film aj bez len občasných rušivých artefaktov.
      A takýchto lokalít je v riedkej sieti vysielačov v kopcovitom teréne na Slovensku veľa. Slovensko nie sú len veľké mestá, kde často stačí k príjmu aj „izbová“ anténa.
      DVB-T bolo urobené zle! Preto prešla väčšina ľudí na satelitný príjem.

    12. Peter
      Čo popisujes nie je chyba zle navrhnutej dvb-t siete. Keď chystáš odraz od kopca naviac pokrytý stromami tak Ti to bude ťažko stabilne fungovať. Pri vetre sa stromy hýbu a mení sa aj intenzita a kvalita odrazeného signálu. Pri listnatých stromoch sa menia prijímacie podmienky aj podľa ročného obdobia – keď sú alebo nie sú na stromoch listy. Osobne by som v takomto prípade nepoužíval úzko smerové antény, skôr sito alebo LP anténu. Ak prijímas dva vysielače tak na každý použiť samostatnú anténu a zlúčiť.

    13. Re: Igor
      V prostredí, kde máš len odrazy, potrebuješ nájsť najsilnejší odraz, na ktorý nasmeruješ anténu (vôbec to nemusí byť v smere vysielača), a ostatné odrazy potrebuješ potlačiť. Potrebuješ zvýšiť odstup užitočného signálu od šumu (nežiadúcich odrazov) – S/N. Len so smerovou anténou dokážeš zvýšiť S/N a znížiť chybovosť dátového toku. Široko“smerová“ anténa (sito) je v takomto prostredí nanič. Okrem hlavného odrazu Ti zachytí aj množstvo rušivých odrazov, ktoré Ti znehodnotia hlavný signál.
      V minulosti bol vykrývač analógového signálu pri každej väčšej dedine. Anténu si namontoval a nastavil každý šikovnejší chlap. Riedka sieť DVB-T vysielačov v kopcovitom teréne to poriadne skomplikovala. Ale s dobrou anténou sa to stále dá. Lenže echo, ktoré spôsobuje to, že všetky muxy z rôznych vysielačov sú na rovnakej frekvencii!!!, a ešte k tomu sú jednotlivé muxy v rozdielnej intenzite!, z toho robia neriešiteľný problém.
      Tak ako že to nie je chyba zle navrhnutej DVB-T siete??? Riedka sieť, nevhodná polarita a prekrývajúce sa vysielače s rovnakými frekvenciami! Horšie sa to snáď už vymyslieť ani nedalo.

    14. Nerozoznáte polaritu od polarizácie a budete tu mudrovať, to ste teda ale odborníci, použiť trojplošník na príjem vo vertikálnej polarizáci a potom písať že vertikálna „polarita“ je nevhodná. No dajte sem argumenty, že prečo je jedna polarizácia horšia ako druhá. Nech to vieme aj mi laici.

    15. Elektromagnetická vlna s horizontálnou polarizáciou lepšie kopíruje tvar členitého terénu. Má tak dlhší dosah, ľahšie sa dostane „za kopec“.
      Toto je diskusia, nie vedecké sympózium. Mám snahu vyjadrovať sa stručne, preto niektoré výrazy zjednodušujem. Použitý výraz je bežný, aj keď nie je presný. Aj tak si pochopil, čo som mal na mysli. Alebo nie?

    16. Vlna s H polarizáciou, veľmi zjednodušene povedané, má tendenciu odrážať sa smerom nadol a nahor, pri V pol. do strán. Je to tá istá situácia, ako keď sa nepolarizované svetlo odráža od hladkej vodnej hladiny – odrazené svetlo bude výrazne polarizované v H rovine. (Preto majú slnečné okuliare pre šoférov filter potláčajúci svetlo s H pol., aby eliminovali oslňujúce odrazy od mokrej vozovky.) K anténe: smerovosť je fajn, ale sitá sa napriek zlej smerovosti lepšie správajú v nehomogénnom poli, čo býva práve prípad hornatých oblastí. Dlhé antény s kopou direktorov v týchto podmienkach bývajú práveže niekedy na škodu. Sito si ešte neskúšal?

    17. Peter
      Odrazy vytvárajú nehomogenne pole, nenájdeš jeden smer z ktorého bude stále rovnaký a kvalitný signál, ktorý Ti dobre spracuje uzkosmerova anténa. V situácii, ktorú popisuješ práve potrebuješ anténu, ktorá má širší uhol príjmu, lebo raz je signál lepší v jednom smere a v inom čase môže byť lepší signál z iného smeru, posunutý aj o 20 stupňov. Toto nesúvisí so SFN sieťou, pokiaľ sú dodržané vzdialenosti jednotlivých vysielačov v závislosti od použitej modulácie a ochranného intervalu, nebudú sa signáli rušiť. Nechcem Ťa poučovať, len v stručnosti upozorniť, že určuješ nesprávneho vinníka Tvojho problému.
      Ak napr. nebude vietor budeš mať priaznivé podmienky a signál nebude mať výpadky, naopak ak bude veterno budú výpadky. Ak by bol problém v SFN sieti tak potom by nemal byť problém s príjmom ak jeden z vysielačov bude mať tech. odstávku.

    18. Áno, dlhšie antény majú problém s homogenitou signálu. Lenže tie „tri-line“ antény nie sú až také dlhé, sú kratšie, ako YAGI antény s rovnakým ziskom. A 4 celovlnné dipóly nad sebou v „site“ majú s homogenitou podobný problém.
      Stretol som sa aj so „sitami“ (ja sám ho nemám), a je to taká „lotéria“. Niekde fungujú. Aj keď nameraný signál nemá ideálne parametre, KONKRÉTNY prijímač si s ním poradí. Ak „sito“ nefunguje, výmena za smerovú anténu často pomôže. Opačne to neplatí.
      Intenzita odrazu samozrejme kolíše, vyžaduje si to rezervu. A primerané zosilnenie. Pri smerovej anténe sa však zásadne nemení kvalita signálu (S/N). Pri široko“smerovej“ anténe sa pri každej zmene mení POMER prijímaného odrazu (užitočného signálu) a rušivých odrazov. So zmenou podmienok (počasia…) sa výraznejšie mení S/N.
      Toto všetko sú však problémy, ktoré sa ešte dajú riešiť. Je to pracné a nákladné (oplatí sa to vôbec?), ale dá sa to zvládnuť. Najväčším problémom je však ECHO! Viď odkaz na článok, ktorý som dal vyššie. To robí z tohto príjmu „ruskú ruletu“. Zákazník sa pred kúpou prijímača nedozvie, akú má prijímač voči echu odolnosť. A že sú namerané parametre z antény v danom čase „v norme“, mu nie je nič platné. Citlivosť na echo sa zmenila aj prechodom na DVB-T2. Takže aj systém, ktorý niekoľko rokov relatívne „fungoval“ (výpadky boli zriedkavé a tolerovateľné), už nefunguje.
      Môžeme namietať, že je to chyba prijímačov (ako v spomínanom článku), že nie sú dostatočne odolné voči echu. Keby však echo nebolo (prekrývajúce sa vysielače by mali rozdielne frekvencie), problém by nebol.
      Ja som už na DVB-T rezignoval, využívam satelitný príjem. Mám aj RTVS kartu, o ktorej je článok. DVB-T považujem za sfušované. Na veľkej časti územia ľudia platia (nepriamo) za niečo, čo je pre nich v praxi nepoužiteľné.

    19. Peter
      Nemôžeš porovnávať analóg a digital a písať o rusiacom totoznom signále prichádzajúceho z iného smeru. Toto v digitale neplatí ak sú dodržané podmienky ochranného intervalu pre vzdialenosť vysielačov. Vzájomné negatívne ovplyvňovanie vysielačov v SFN sieti sa u nás vyskytuje marginalne, prave aj pre kopcovitý terén. Jedine, že by mal operátor zle „časovanie“ vysielačov.
      To, že výrobcovia STB osadzujú prijímače nekvalitnými tunermi (často rovnaké komponenty v krabici s iným názvom), ktoré nespĺňajú technické poziadavky, nie je chyba dvb-t. Toto bol problém aj samotného operátora v ČR, ktorý testoval zariadenia, dával im odobrenie, ale echo, pre-echo neanalyzoval.
      To, že na anténu prichádzajú rovnaké signáli z rôznych smerov nie je primárne v digitale na škodu, pokiaľ neprichádzajú na anténu mimo ochranný interval.
      Pri takto meniacich sa signáloch (z dôvodu odrazov) nie je vhodná smerová anténa pretože síce má vysoký zisk, ale ak prijíma slabý, niekedy až nepoužiteľný meniaci sa signál nemôže dávať dobré výsledky.
      Zle príjmové podmienky nemožno automaticky dávať za vinu zlej dvb-t sieti. Aj v analógu boli odrazy viditeľné v obraze množstvom duchov.

    20. Peter: nesúhlasím, že ‚opačne to neplatí‘, tzn. že výmena smerovej antény za sito nepomôže. Nejde totiž len o smerovosť, ale aj o interferenciu rôzne fázovo posunutých vĺn na direktoroch. V nehomogénnom poli práve toto vie parádne rozbiť signál. Ďalej, kolísanie hodnoty SNR samo osebe Ťa predsa nemusí zaujímať, dôležité je len to, aby to v žiadnej chvíli nekleslo pod určitú hranicu, tak neviem, čo si tým myslel. A áno, v DVB-T2 sú problémy s echom častejšie, lebo spolu s T2 sa osekalo UHF TV pásmo a zaviedli sa rozsiahlejšie SFN s dlhším GI – a niekde sa ešte aj navyšovali ERP vysielačov (čo v niektorých oblastiach mohlo zosilniť echá). Lenže tunery, ktoré nevedia spracovať viacnásobné echo (resp. pre-echo), robia problémy objektívne, t.j. aj tam, kde vysielanie vrátane SFN spĺňa všetky normy. Takže to nie je vina ‚zle navrhnutého‘ DVB-T2, v tom musím dať za pravdu Igorovi. Prijímač musí tolerovať echá, lebo tie môžu vznikať aj bez SFN.

  2. Odkóduje karta RTVS, respektíve akákoľvek iná karta (napríklad Skylink) so systémom Irdeto aj kódované programy Plustelky? (TA3 a Sport 2).
    Karty Plustelky už nie sú a nemám televízor so vstupom na CA Modul.
    Ďakujem za odpovede 🙂

    1. Nie, nejdu. Napis do Plustelky ci ti spravia z Rtvs karty Plustelku. Daj potom vediet.

  3. Pôjde ti, ak je RTVS karta funkčná, stačí ti ju v zákazníckej zone Plustelky pridať ako daľsie zariadenie zaplatiť balík Štandard a funguje, RTVs karta a Plustelka majú rovnaký caid, ale musí ti RTVS karta v poriadku fungovať teda kodovať programy RTVS na Skylinku, mám v prevádzke takto na Plustelku viac kariet

    1. Len je tam malý problém: ak máš RTVS kartu viac ako 395 dní v šuflíku, už sa nebude dať použiť (neobnovia sa zápisy). Karty Plustelky sa dajú použiť aj po rokoch nečinnosti. Nechápem, čo tým RTVS sleduje, príde mi to ako nezmyselná šikana.

    2. @Blunderbuss
      Podľa mňa by to malo ísť aj potom rozbehať. RTVS to píše preto, lebo po odoslaní karty do RTVS ju skúsia nejako rozbehať alebo pošlú novú. Nie každý má možnosť skúšať rôzne čítačky a prijímače aby to po takom dlhom čase rozbehal sám. Ale podľa mňa sa to dá. Mám v rodine niekoľko takýchto RTVS kariet, čo sa nepoužívajú, tak asi ich skúsim tento rok rozbehať. So svojou kartou mám iný problém. Občas mi vypadáva dekódovanie, neviem či je to kartou alebo čítačkou. Ale často som ju vyberal a zakladal, nakoľko som skúšal kartu v rôznych prijímačoch. A aj vyzerá tak trošku ošúchaná. Môže byť problém aj tam. Skúsim inú kartu RTVS rozbehnúť a potom, či pôjde bez problémov, alebo bude vypadávať rovnako ako moja. Potom prípade skúsim v RTVS moju kartu vymeniť, ak sa dá.

    3. Po 395 dnoch kartu nerozbehas ani keby co. Nepomaha ani obnova zapisov cez rtvs. Mam skusenosti.

    4. #Goulddigger: zo zvedavosti som vyhrabal moju starú RTVS kartu, ktorú som najmenej 2-3 roky nepoužil a už skoro 2 hodiny je v CA module a čaká na zápisy. Zatiaľ nič. Ešte počkám a potom ju vyskúšam v uni čítačke.

    5. @Blunderbuss

      Nepôjde ani v UNI, ja som mal tiež starú kartu a museli mi poslať novú. Napísali mi, že mám poslať starú a dali novú.

    6. Na konkurenčnom portáli sa na fóre píše o tom, a niekto to rozbehal v Crypyobox-e alebo v oscam, či cccam. Neviem teraz, len som to videl na fóre na parabole.

    7. Blunderbuss: Na kartu musíš poslat reaktivačný zápis cez veb RTVS.

    8. m m: veď ani nešla, čo som predpokladal, ale za pokus človek nič nedá, tak prečo by som neskúsil všetky možnosti.
      Fero: jj, viem, spravil som to hneď na začiatku, ale aj tak nič z toho.

  4. Lenže už nepôjdu stanice cez satelit. Na Plustelka kartách už len DVBT.

  5. Voľná RTVS karta je na jedného koncesionára len jedna alebo dá sa zaregistrovať aj viac kariet? Lebo v ČR je to tuším až 5 voľných kariet ČT.

  6. @xxxx: Koncesionář ČT v ČR může na své jméno vlastnit maximálně 3 kart ČT, nikoliv pět!

    1. Kupte si set top box strong , taky jsme měli problém s vypadáváním a kostičkovaním obrazu, ještě máme mezi koax kabelem útlumový článek filtr lte, 4 g , teď už vše běží bez problému jak v tv LG tak na set top boxech strong. Nejhorší to bylo u Samsungu, ta tv je dělaná maximálně pro kabelovky a satelit. Samsung letěl z baráku. Koupili jsme LG a kvalita signálu procent. P.S; ještě k těm set top boxum, měli jsme jich doma vyzkoušených hodně , ale jediný strong vše vyřešil

  7. @Peter: Peter, Peter, Peter, uz z davnych, este analogovych, cias je vseobecne zname, ze vertikalna polarizacia je odolna voci odrazom signalu a co je este dolezitejsie, ma vacsi dosah, ako horizontalna! Treba si nastudovat fyzikalne podmienky sirenia EMG vln. Preto sa u nas zvolila ako hlavna.

  8. Neviete niekto, či ešte bude nejaké prelaďovanie DVB-T v Maďarsku, alebo voľne šírené muxy A, B už zostanú na pôvodných kanáloch ? ? ? Len sa preklopia do DVB-T2 ? ? ?

    1. DVB-T
      Kanaly by sa nemali menit. Su medzinarodne koordinovane. Dalsie volne uz tusim Madarsko nema, ma len 6 celoplosnych vrstiev v UHF.

Komentáre už nie sú povolené.