Reklama

Skylink zabezpečí distribúciu programov RTVS z vlastnej kapacity. Klientov čaká prelaďovanie

Luxemburská spoločnosť M7 Gorup, ktorú vlastní Canal+, uzavrela dlhodobú zmluvu so slovenským verejnoprávnym vysielateľom RTVS ohľadom satelitnej distribúcie staníc Jednotka, Dvojka, Trojka, ako aj úplne nového športového kanálu Šport.
Pokračovanie nižšie:

Sme veľmi radi a hrdí, že si nás RTVS vybrala na satelitnú distribúciu všetkých svojich kanálov, vrátane nového športového kanála RTVS, vďaka čomu si slovenskí diváci užijú blížiace sa zimné olympijské hry a ďalšie významné športové podujatia v špičkovej HD kvalite,“ hovorí Jaromír Glisnik, člen predstavenstva M7 Group. „Ďakujeme RTVS za dôveru a dôveru v našu technickú odbornosť a tešíme sa na plodné partnerstvo v nasledujúcich rokoch.

Satelitnú distribúciu, na družici Astra 3B (23,5°E), zabezpečoval dlhé roky pre RTVS slovenský operátor Towercom. Po dohode s M7 Group sa to už v blízkej dobe zmení. Okrem toho budú všetky TV stanice (Jednotka, Dvojka, Trojka a Šport) vysielať z nových parametrov a navyše v HD kvalite (HD/MPEG-4). V praxi to bude znamenať postupné ukončenie distribúcie na frekvencii 12 363 MHz a štart na novej 11 954 MHz. Presné termíny vypnutia súčasnej a spustenia novej distribúcie staníc RTVS zatiaľ zverejnené neboli. Nová distribúcia by však mala byť spustená ešte v tomto mesiaci. O ďalších podrobnostiach ešte budeme informovať.

Jaroslav Rezník, generálny riaditeľ RTVS, komentuje: „Za satelitného partnera sme si vybrali M7, keďže predložili najlepšiu ponuku. Zároveň si uvedomujeme, že M7 poskytuje v našom regióne vynikajúce a kvalitné riešenia satelitnej distribúcie. To je kľúčové pre verejnoprávneho vysielateľa, akým sme my. Partnerstvo s M7 navyše zabezpečuje distribúciu našich kanálov do všetkých domácností Skylink TV a zároveň nám umožňuje využívať satelitné signály na doručovanie kanálov tretím operátorom. Tešíme sa na skvelú spoluprácu v nasledujúcich rokoch.

Budúce technické parametre pre stanice RTVS:

Družica: Astra 3B (23.5°E)
Frekvencia: 11954 MHz
Polarizácia: H
FEC: 2/3
SR: 29900
Norma: DVB-S2
Modulácia: 8PSK

Mohlo by vás ešte zaujímať

Komentáre

  1. Konečne kopli ten Towercom do riti.Akurát TP je troch slabší.

    1. @ Fero :

      Moc bych se neradoval a od M7 nic dobrého nečekám!!!

      “ Na původní kapacitě maďarských programů se začnou vysílat programy RTVS ve vysokém rozlišení (HDTV) – tedy Jednotka HD, Dvojka HD, Trojka HD i připravovaný program RTVS Šport HD, jenž začne vysílat 20. prosince 2021, s testovacím obsahem o 4 dny dříve. “

      No to bude opravdu super kvalita u těch čtyřech HD stanic RTVS pokud budou opravdu jen na původní kapacitě po těch sedmi maďarských stanicích co měly u všech průměrný datovým tok tak jen okolo 1,350. Pokud by aj měla jedna tato původní maďarská stanice stanine včetně včetně zvuku atd. tak 1,7 Mbit/s tak je to celkově 11,9 Mbit/s (7 x 1,7 Mbit/s) co ž by ak na jednu stanici RTVS co má vyt v HD bylo asi 2,975 Mbit/s kompletně včetně dvou až čtyřech audio stop což bude pak opravdu super kvalita obrazu a výsledek bude ten že bude nově ve výsledku horší obraz než nyní u Towercomu.

    2. Dobrá správa je že TP pri zhoršenom počasí,sila signálu neklesá oproti Towercomu.

  2. RTVS si mohli vybrať inú spoločnosť na distribúciu programov , nie M7 Group – Canal + , Skylink čo vyraduje CT Sport v spolupráci s Joj Group .

    1. @OMV neboj sa prídu aj na rád ďalší operátori ,to je iba začiatok. Veď aj Barrandov v minulosti chcel aby ich operátori na Slovensku vypli.Aj keby sa tak stalo chýbať mi nebude lebo tam ide sami Soukup Show a Klenot TV.
      @FERO mne tento tp čo si spomenul ide bez problémov aj za dažďa to ide.

    2. ČT, Prima aj Barrandov to povedali raz, že ich majú vypnúť, resp. Prima trvala na vypnutí Prima Family a Prima + 1, čo sa aj stalo a ČT má licencie na ČT 1, ČT2 a ČT3 aj na SK územie a ČT24 vysiela FTA, hoci tiež oficiálne nie je pre SK územie. Ale tieto 3 TV to neriešia. Horšie sú Markíza/Nova a Jojka. Tam sa povyhrážali právnikmi, takže to si nevezme na triko žiaden operátor. Ale aj tak mne osobne chýba len Nova Cinema a najnovšie ČT Sport.

  3. nie je lepšie vysielať na satelite na vlastné náklady cez vlastného operátora?? tak ako je lepšie mať svoj byt ako platiť nájom. RAI má tiež Tivusat a môže si tak robiť čo chce…

    1. Marian
      Hovori Ti nieco spojenie „uspory z rozsahu“?
      Je tam vela faktorov, ktore hovoria v prospech nejakeho sat. operatora, ktory prevadzkuje infrastrukturu (frekvencie, uplink, distribuciu, kodovanie, enkodery, dekodery, EPG, administracia…). Verim tomu, ze ak by si to mala robit RTVS sama tak to vyjde drahsie, nez ked to robi na kluc nejaky operator s dlhorocnymi skusenostami v danej oblasti. Aj ostatnym televiziam distribucie (nielen satelitnu) zabezpecuju prevazne externe firmy. Predtym to pre RTVS robil Towercom, teraz M7.

    2. Igor: takže talianska televízia to teda robí zle a nevie šetriť?

    3. Marian
      Ja o Tivu sat nepisem, lebo sa to podla mojho nazoru s RTVS porovnavat neda.
      RTVS rovna sa RAI co do verejnopravneho postavenia v medialnom priestore. Avsak tam to porovnanie konci, pretoze dalsie veci sa odvijaju od (rozdielneho) sposobu financovania, rozpoctu, poctu koncesionarov…
      Tivu sat je bezplatna platforma, ktorej ucastnikom je aj RAI. Nie su v nej len RAI programy. Cize RAI sa spojila s inymi (komercnymi) subjektami, aby dosiahla take uspory z rozsahu, aby sa jej byt v tejto platforme vyplatilo viac, nez by distribuciu riesila inym sposobom. Cize aj Tivu sat je akysi „virtualny“ operator, ktory to pre RAI zabezpecuje.
      RTVS musela vyberat medzi existujucimi komercnymi subjektami, ktore jej dokazu poskytnut komplexne distribucne (sat) sluzby.

    4. Na přenosu některých tv proTívúsat se podílí i TVN.

  4. Prečo práve na skylink, prečo nie napríklad na nejakú družicu kde je digi?
    To len tak bez súťaže dosluhujúci riaditel podpíše nevýhodnú zmluvu.

    1. samo
      To je len tvoj nicim nepodlozeny nazor alebo mozes dolozit svoje tvrdenia?
      Mas vedomost o tom, ze ziadna sutaz alebo prieskum trhu so zavaznymi cenovymi ponukami nebola?
      Mozes dolozit fakty, ktore potvrdzuju, alebo podla ktorych je zrejme, ze dana zmluva je nevyhodna?
      RTVS je verejna institucia, takze sa mozes pytat, zistovat, overovat si svoje tvrdenia…

  5. RTVS Šport HD testuje u Slovak Telekomu Intelsat 10-02 (1°W), freq. 12,563 GHz, pol. V, SR 28800, FEC 3/5, DVB-S2/QPSK, CA Nagra MA + Conax

  6. Kvalita vysielania M7, Canal+ stoji za h… Cele to ide do kloaky. A RTVS sa teraz k tomu prida. No fajn, toto sme chceli, fantazia.

  7. Pri terajšej frekvencii kvalita signálu 90%, pri novej frekvencii kvalita signálu 70%. Bývam v okolí Trebišova.

  8. @igor, CAM s kartou TivuSat mam a nieje to bezplatna platforma…Pretoze za CAM+karta som platil 110€ a musel som ju registrovat na obcana ITA s code fiscale, pretoze je platena aj z ITA koncesii…Nakoniec TivuSat je podobne najdrahsia pyramida ako kedysi davno prevadzkoval Skylink svoju, ze kupou karty za 3990,- SKK mas tv stanice navzdy zadarmo 😀

    1. Autista: čo to píšeš z hlúposti? TivuSat je zadarmo. a čo by si chcel, aby ti dali zadarmo CI modul???? a koncesie platíš tak aj tak bez ohľadu a TivuSat.

    2. Ked nevies a TivuSat nemas, tak radsej netaraj a nedristaj Marian-ko 😀

  9. Konečne je to tam – Jednotka, Dvojka, Trojka a RTVS Šport – všetky 4 stanice v HD na Astre 3B, 23,5°E
    To trvalo

  10. @ Zdenek
    Tak tie dátové toky videa sa pohybujú aktuálne na úrovni 7,000-11,000. Co je podla mňa na slušnej úrovni vzhľadom na skylink….

  11. A na freesate nebude? Aj to je už Skylink, na to sa zabúda, aj v redakcii. Na čo si Skylink kúpil freesat, keď sa oň nestará?

    1. Ako keby si nevedel, že konkurencia sa kupuje za účelom jej eliminácie.

Komentáre už nie sú povolené.