Reklama

Slovenské DAB+ je chudobnejšie o tri rozhlasové stanice

Ponuka digitálneho rozhlasového vysielania (DAB+) na Slovensku je chudobnejšia o tri komerčné rozhlasové stanice. Z DAB+ multiplexu, ktorý prevádzkuje operátor Towercom, vypadli stanice Anténa Rock, Rádio Jemné a Rádio Vlna. Rádio Anténa Rock ukončilo vysielanie, ďalšie dve stanice opustili DAB+ multiplex na vlastnú žiadosť. Poslucháči využívajúci technológiu DAB+ tak prišli o tri komerčné rozhlasové stanice.
Pokračovanie nižšie:

Aktuálne je v DAB+ multiplexe Towercomu k dispozícii už iba 10 rozhlasových staníc, z toho osem od verejnoprávnej RTVS (Rádio Slovensko, Rádio Devín, Rádio _FM, Rádio Junior, Rádio Litera, Rádio Pyramída, Rádio Patria/Radio Slovak International, Rádio Regina) a dve od komerčných vysielateľov (Rádio Mária a Rádio Lumen).

DAB+ multiplex Towercomu šíri aktuálne šesť vysielačov: Bratislava – Kamzík (12C), Banská Bystrica – Laskomer (12A), Košice – Heringeš (12B), Žilina – Krížava (12A), Dunajská Streda – mesto (12C) a Nitra – Zobor (10C). Okrem Towercomu má v prevádzke ešte jeden DAB+ vysielač AVIS a to konkrétne v Banskej Bystrici (10B). Detailnejšie parametre vysielačov aj s ich ponukou môžete nájsť v sekcii Vysielače.

Mohlo by vás ešte zaujímať

Komentáre

  1. Okrem štatu ma ešte financie akurat cirkev. V DVB-T je to podobne : Lux, Noe a Zemplin.

    1. Veru. 🙂 Pre cirkev je to dobrá investícia, hoci na svojich médiách priamo nezarába. Na kšefty s vierou a naivitou je však masáž mozgov a zvyšovanie svojho vplyvu nevyhnutná – pretože v demokracii je mocou vplyv. Vďaka tomu sa potom cirkvi peniažky mnohonásobne vrátia.

  2. Do Slovenského DAB + prídu Rádio Expres , Europa 2 , Rádio Jemné . Radšej by tam mohlo byť New Model Rádio – toto radio neobťažuje zo žiadnymi správami a nemajú žiadne diskusné relácie . Hrá len perfektná hudba .

  3. sorry, teda suhlasim aby tam zacalo hrat radsej New Model Radio

  4. treba to DAB viac zviditeľniť u ľudí, kopa ľudí ano netuší čo je nejaké DAB

    1. Bohužiaľ týmto spôsobom sa im zviditeľniť nepodarí. Kto počúval Jemne alebo Vlnu cez DAB musí preladiť opäť na FM. Ako je možné, že v AUT to ide a u nás nie? Lebo u nás to má štát na háku. 🙁

  5. Je to proste krásny príklad toho, že Expres a Kollárovci veľmi nemajú Towercom v láske.

    Zase tu vidíme ukážku toho, čo sa môže stať, keď dve rádia vlastnia spolu 60% trhu. Potom ešte štátne „Rádio Slovensko“ (ktoré sa skôr prezentuje ako TV bez obrazu, s podielom 12%) a pár cirkevných (spolu 3%). Ostatné sú regionálne alebo internetové. DAB+ za jeden deň sa stal miestom, ktorú ovláda RTVS aspoň s 90%-ným podielom

    Neviem, ale štát by mal pohnúť s vecami inovácii (povinné DAB+, migrácia na DVB-T2), lenže asi Kollár to zase bude brať ako „červenú čiaru“ a zase nikdo nič neurobí bez rozkazu z Bruselu.

    1. Štartér Kollár je osina v zadku. Strašne slizký samoľúby darebák. Do DAB sa rádiá nehrnú najmä kvôli tomu, že FM pásmo je prehustené a to bráni tomu, aby na trh vstúpila ďalšia konkurencia. V DAB by sa eventuálne mohli karty rozdávať odznova, čo mafiánsky štartér a inseminátor samozrejme nedopustí.

    2. @ešus
      No práve pre menšie a nové rádia by mohol byť DAB riešením, pokiaľ by bolo dobré pokrytie a Towercom dal zaujímavé štartovacie ceny. FM je plne a nikto nové lukratívne frekvencie už nezíska pre rozšírenie vysielania alebo vstup na trh. Presne ako je to v Rakúsku.

  6. Museli ukončiť vysielanie cez dab+.
    Digitálna licencia je neprenosná.

    1. Ak by mali záujem tak si požiadajú o novú, ale nestalo sa tak. Ale nemuseli žiadať, ani pri FM sa nemusí žiadať o novú licenciu, len sa požiada RVR o zapísanie iných vlastníkov.

  7. Ja sa ani nečudujem, že o dab+ nie je záujem. Vieš aké je dab+ pokrytie? Na väčšine územia SR nedostupné a Towercom bude isto aj nenažratý, takže sa mu tam každý okrem štátu a kostolníkov vykašle ísť. Podľa posledných údajov by tam mali všetci povinne do roku 2026, tak som zvedavý kedy konečne začnú rozširovať pokrytie.

  8. Towercom vyveste si transparenty na kamzíku. My lietame vzduchom Anallogicky s veľkou spotrebou a tak Vám do budúcna zaručujeme kvalitnejší šum peňazi cez naše FM vyzdierače. S Towercomom Ferriťovo a nikdy inak.

  9. Towerkom dab Trencasky kraj 0% to stačí Antena Rock krachla vysilala monu a hrala porád dokola jak Expres ať žijú internetová rádiá zadná reklama hity ktoré Slovenske rádiá nehraji dám príklad Rádio Pohoda sk Žilina Československé Rádio to 1hraje hity 70 a 80 90let Pohoda 2hraje country 2hraje československé hity od 70 až do roku 20010 obe rádiá hrajú rock disko pop a to 2hraje rep Český a Slovenský a jsu supr

Komentáre už nie sú povolené.