Reklama

Rádiá Jemné a Europa 2 s novou licenciou na digitálne vysielanie

Slovenské rozhlasové stanice Rádio Jemné a Europa 2, ktoré zmenili len pred nedávnom majiteľa, získali nové licencie pre digitálne rozhlasové vysielanie. Digitálne licencie museli pôvodní vlastníci rádií vrátiť, vzhľadom k tomu, že po predaji sú tieto licencie neprenosné. Z toho dôvodu musel nový vlastník, spoločnosť D.Expres, požiadať Radu pre vysielanie a retransmisiu (RVR) o nové digitálne licencie.
Pokračovanie nižšie:

RVR sa so žiadosťami zaoberala na svojom poslednom zasadaní, ktoré sa konalo 22. septembra 2021. V oboch prípadoch mediálny regulátor licencie novému majiteľovi rádií pridelil a sú platné od 1. októbra 2021. V prípade záujmu môže ako Rádio Jemné, tak aj Europa 2 vysielať aj v DAB+ multiplexoch po celom Slovensku, vzhľadom k tomu, že sa jedná o licencie na celoplošné vysielanie.

Obe rádiá už v DAB+ šírené na Slovensku boli. Rádio Jemné v multiplexe Towercomu a Europa 2 v multiplexe operátora AVIS. Šírenie však bolo ukončené na ich vlastnú žiadosť. Či sa niečo do budúcna zmení, nie je v tejto chvíli známe.

Mohlo by vás ešte zaujímať

Komentáre

    1. Dobrá otázka. Možno keď budú prijímače s DAB+ stáť 10-20 eur 🙂
      Koľko domácností vlastní prijímač s DAB+ tunerom? Aká by asi bola v súčasnosti počúvanosť rádií cez T-DAB?
      Je vôbec pre rádiá rentabilné vysielať digitálne? Respektíve, je to pre ne finančne zvládnuteľné? Lebo ako sa zdá, pre televízie asi nie je. Keď vidíme všetky tie problémy pri DVB-T, nedopadne rovnako aj T-DAB?

    2. Cena DAB radia nie je rozhodujúca. Rozhodujúce je pokrytie a ponúka staníc v multiplexe. Ak bude zaujímavá ponúka staníc a dobré pokrytie poslucháč si rád kúpi DAB rádio keď bude mať z jeho vlastnenie benefit v podobe 10-12 staníc s dobrým zvukom. Všetko to stojí na prevádzkovateľovi vysielačov a majiteľoch rozhlasových staníc.

  1. Jediná rádio stanica ktorá robieva reklamu na DAB+ ako i dnes so postrehol pred spravodajstvom 17:30 h je Lumen . cez 2 minútový playlist – výzva aby si poslucháči zakúpili DAB+ prijímače pre kvalitný posluch a odporúčanie , no a ku tomu sprístupňujú i ich vlastnú tel. linku cez ktorú poslucháčom poradia aké DAB+ rádio by si mali zakúpiť v ich veku. Lumen takto spĺňa propagáciu DABu ako i rádio Mária ktoré tiež u nich začalo s touto kampaňou keď vstúpili do DABu. Prečo toto nerobia iné rádia?. Pretože oni všetko naopak a radšej proti DABu.

  2. veď to DAB je budúcnosť a nie to zašumené fm rádio treba robiť len osvetu a hlavne ceny na normálnu úroveň 10,20 e

  3. a už to vidím ako príde rozhlasová počúvaná stanica do dab-u a vypne svoju stanicu na analógu. V tom momente nastúpi nová platforma „plusrádio?“ a za každú dab stanicu bude treba platiť ako pri telke. … TV narkóza šla za svojim cieľom. A to ZISKY … ZISKY … €€€€€€. …… Verte, že ju budú nasledovať aj rádiá. Tak potom opáť zbohom zdravý slovenský rozum. … A v susedných čechách? DVB-T … grátis. ( ktorý Čech by platil za telku? ) Verte, že to na SK nastane.

    1. Zatiaľ sa však neriešilo kódovanie v DAB, a neviem, či sú nejaké prijímače s podporou kódovania a prípade vloženia karty alebo modulu. Myslím, že pri DAB toto nehrozí, na rozdiel od TV. Navyše potom by všetci prešli na Spotify, a to si asi rádia aj uvedomujú. TV bola v tom čase iná. Navyše sa najskôr začal platiť satelit a platená platforma DVB-T bola najskôr na platené kanály, ešte aj ČT1 a ČT2 išli zdarma nejaký čas. Až potom sa rozhodli na Markíze spoplatniť vysielanie a odísť z bezplatného DVB-T. Kvôli podmienkam Markízy nie je ani ČT1 a ČT2 zadarmo. Rádiá ale nemajú niečo také ako satelit, respektíve aj áno, ale využitie má minoritné. Tu už skôr internetové rádio, ale to je free, kódovanie sa uplatňovalo len pri SAT TV, čo technicky umožňovalo spoplatnenie. Internetové rádio je bez kódovania alebo akejkoľvek identifikácie a podobne DAB, tam sa taktiež nikde nekóduje. V čase spoplatnenia Markízy ešte nebol tak rozšírený Netflix a ani HBO GO a ani VOYO nebolo tak prepracované. Neboli Smart TV a ani smartfóny neboli tak rozšírené, ako dnes. Viacerí si teda zvykli na klasickú TV a aj na to, že za ňu treba platiť a na Netflix prechádzať by bolo teraz ťažšie. Mladá generácia síce áno, ale rodina obsahuje viaceré generácie a tie zväčša TV sledujú. Pri rádiách by to dnes však bolo iné. Staršia generácia by prešla na SRO 1, ktoré ale pôjde kvázi zdarma, lebo je platené cez koncesionárske poplatky a prípade Regina, čo je podobne na tom a mladí by prešli asi na Spotify. Internet aj na cestách je už relatívne dostupný, aj vďaka 4ke. Platené Spotify má navyše aj offline režim, a teda ani internet netreba. Toto si rádia uvedomujú. Inak Spotify nie je len hudba, ale aj rôzne podcasty a to môže byť vážna konkurencia pre rádio. Takže s tým spoplatňovaním odtiaľ potiaľ…

  4. pokial viem, vsetky auta vyrobene v tomto roku 2021 uz maju aj v najzakladnejsej vybave DAB radio a keby som chcel DAB radio dokupit do stareho auta tak Pioneer MVH-130DAB stoji v alze 100eur, co je tak o 20-30 eur viac oproti štandartnemu kvalitnemu autoradiu…podla mna to nieje predražene, keby to stalo 200 a vyššie tak by som povedal ze DAB este ma cas ale teraz…a pocul som rozdiel ked este islo Antena rock a poviem na rovinu ze sa DAB oplati, kvalita je o dost vyssia

  5. inak cudujem sa komentarom „ceny na normálnu úroveň 10,20 e“
    to kde ste videli radia do auta za 10-20eur? to fakt take kupujete? (doma radio nepocuvam, to je už prežitok podla mna)

Komentáre už nie sú povolené.