Reklama

Ako jednoducho pripojiť DIGI a Magio box k Wifi

Užívatelia satelitných služieb DIGI TV a Magio Sat, ktorí chcú využívať internetovú službu archív, musia svoje satelitné boxy pripojiť k internetu. Jednou z možnosti je pripojenie cez LAN kábel (RJ45). Existuje však aj druhá možnosť, a to pripojenie cez bezdrôtovú Wifi sieť. Práve túto druhú možnosť by som vám teraz chcel bližšie predstaviť, vzhľadom k tomu, že nie všetci užívatelia môžu o tejto možnosti vedieť. Pripojenie dodávaných prijímačov nemusí byť teda riešené iba prostredníctvom LAN kábla. Nie všetkým totiž káblové pripojenie vyhovuje, respektíve je pre nich z nejakého dôvodu neprijateľné a preto musia využiť práve bezdrôtové pripojenie k Wifi.
Pokračovanie nižšie:

Po pripojení prijímača k internetu je možné využívať so satelitnými službami DIGI TV či Magio Sat internetové aplikácie, aktuálne je to síce iba archív, do budúcna však nie je vylúčené, že sa objavia aj iné (napr. videotéka či HbbTV). Tí, ktorí archív aktivovaný nemajú, pripájať box k internetu budú teda úplne zbytočne.

Osobne som otestoval bezdrôtové pripojenie na dvoch dodávaných boxoch, ide o úplne najstarší Kaon NA 1170 HD a potom aj novší dvojtunerový Kaon KSTB 2046 HD so vstavaným pevným diskom (HDD). V oboch prípadoch išlo o boxy, ktoré majú rovnaké hlavné menu a pracujú s kódovacím systémom Nagravision. Nižšie uvedený postup platí teda pre obe zariadenia.

Ani jeden zo spomínaných dodávaných boxov nemá zabudovaný Wifi modul. V prípade potreby je teda nutné k boxu pripojiť externý Wifi USB adaptér. Ten si môžu klienti zakúpiť buď samostatne, alebo priamo u operátora. Pre potreby testovania odporúča DIGI Slovakia napr. Wifi adaptér Edimax s označením EW-7811UUn (chipset: Realtek RTL8188CUS), ktorý mi ochotne zapožičali a vďaka tomu som mohol aj ja pripojenie cez Wifi otestovať.

Reálne skúsenosti
Po pripojení externého USB adaptéru do USB portu je nutné stlačiť na diaľkovom ovládaní prijímača „Menu“ a vybrať voľbu „Nastavenie – Nastavenia systému“. Po potvrdení (stlačení tlačidla OK) vyskočí na obrazovke okno, kde je nutné zadať PIN kód. V prípade, ak nedošlo k jeho zmene, je štandardne nastavený na štyri nuly (0000). Po jeho zadaní vojdeme do „Nastavenia systému“, kde sa posunieme dole na voľbu „Nastavenia internetu“. Tu je nutné vybrať pri voľbe typ internetu Wifi a potom prejsť k samotnému nastaveniu Wifi. Po výbere voľby „Nastavenie Wifi“ sa načítajú všetky dostupné Wifi siete v našom okolí. Ak by sa tam neobjavili, môžeme ešte raz spustiť vyhľadávanie manuálne a to stlačením modrého tlačidla na diaľkovom ovládaní. Zo zoznamu dostupných sietí potom už len vyberieme našu bezdrôtovú sieť. V prípade, že je Wifi sieť zaheslovaná, zadáme jej heslo, ktoré potom uložíme červeným tlačidlom. Po niekoľkých sekundách, ak je všetko v poriadku, sa následne prijímač pripojí k bezdrôtovej sieti. Hneď na to sa zmení aj stav internetu na pripojený.

Vyššie som popísal ako je možné pripojiť boxy k Wifi pomocou externého Wifi adaptéra cez hlavné menu. Je tu však ešte jedna možnosť, a to pripojiť sa k sieti priamo pri prvotnej inštalácii. Tam je postup veľmi podobný. Pri výbere pripojenia je nutné zvoliť Wifi. Následne prijímač zobrazí všetky dostupné siete. Potom už len stačí zadať heslo a prijímač sa k Wifi pripojí.

Pokiaľ by vás zaujímali detailnejšie informácie o doplnkovej službe Archív, môžete sa ich dozvedieť v tomto článku, kde sme otestovali archív satelitnej DIGI TV.

Na koniec by som chcel ešte upozorniť, že vzhľadom k tomu, že testovaný Wifi USB adaptér je minimálnych rozmerov a nemá externú anténu, je potrebné, aby bol Wifi signál v danej miestnosti dostatočne silný. S Wifi so slabším signálom môže byť totiž problém a box sa tak k bezdrôtovej sieti nemusí pripojiť, respektíve sa bude od siete často odpájať.

V tomto roku predstavíme ešte jednu novinku od satelitnej DIGI TV. Bude to nový bezkartový modul, ktorý plánuje v blízkej dobe operátor uviesť na trh. Novinku testujeme už od začiatku decembra, podrobnejšie informácie preto môžete očakávať už čoskoro na našom webe.

Mohlo by vás ešte zaujímať

Komentáre

  1. Keby nebol telekom stary zamrznuty dinosaurus uz by davno mal aplikaciu pre Apple TV a Smart TV..lenze oni aj na sklonku roka 2021 traposia so STB a ich trapnou neintuitivnou politikou.

    A poculi ste, ako spristupnili nemoznu ponuku filmov “zadarmo” v case ked trhu dominuje Netflix a HBO GO ?
    Celkom slusny fail.. ale aspon sme sa pobavili

    1. otázka?
      platí sa za prenájom setopboxov mesačný poplatok ? (ako u UPC ktoré sa tiež neponáhľa s aplikáciami na smart TV.)
      otázku berte aj ako odpoveď

  2. Čo tak vyskúšať aj iné ant.wifi adaptéry, čo máme na trhu a majú aj ext.anténu????

    1. Ved tam mas chipset. Kupis si dongle s rovnakym chipsetom akurat s antenou a ides.

    2. Asi tak. Zaujímavé, že ide o chipset Realtek RTL8188CUS, lebo veľká väčšina boxov je kompatibilná s Ralink RT5370, ktorých je na trhu množstvo, vrátane adaptérov s 5dB anténou, občas dokonca aj odpojiteľnou.

Komentáre už nie sú povolené.