Reklama

DIGI TV má archív. Prinášame podrobnosti a reálne skúsenosti so službou

Satelitná platforma DIGI TV sa pridáva k operátorom, ktorí poskytujú svojim zákazníkom archív vysielania. Zákazníci si tak môžu pozrieť spätne svoj obľúbený program a to aj bez toho, aby si ho nahrali. Pri prehrávaní z archívu je samozrejme možné program kedykoľvek zastaviť, pretočiť späť, prípadne pretočiť nežiadúce reklamy.
Pokračovanie nižšie:

Služba TV archív je k dispozícii pre všetkých klientov satelitnej DIGI TV s dodávaným boxom za mesačný poplatok 1,9 €. V cene je zahrnutý automaticky aj prístup k mobilnej službe DIGI GO, ktorá sa v týchto dňoch rozšírila o nové programy (Jednotka HD, Dvojka HD, Markíza HD, Doma HD, Dajto HD, JOJ HD, Plus HD, WAU HD, ČT1 HD, ČT2 HD, TA3 a ČT24 HD). V službe sa tak aktuálne nachádza 27 staníc, vrátane občasných kanálov DIGI Sport 6 až 10. Novinkou je aj archív vysielania. Podrobnosti o zmenách v DIGI GO sme priniesli v predchádzajúcej správe.

Vďaka ochote DIGI TV som mal možnosť archív osobne otestovať a to na staršom DIGI boxe Kaon NA1170 HD. Archív je dostupný pre všetky se-top-boxy, ktoré od roku 2014 klientom DIGI TV poskytuje. Pokiaľ sa teda niekto zo zákazníkov satelitnej DIGI TV pre archív rozhodne, zostáva mu súčasne zariadenie.

Archív nie je však dostupný pre užívateľov CAM modulov. Pre jeho využívanie je totiž nutný práve dodávaný set-top-box, kde bude sprístupnená špeciálna aplikácia.

TV Archív v menu

Podmienkou pre využívanie služby TV Archív je internetové pripojenie s minimálnou rýchlosťou 1,5 Mbit/s. Operátor však odporúča aspoň 3 Mbit/s. Každý DIGI box je možné pripojiť k internetu buď LAN káblom (RJ 45), alebo pomocou špeciálneho USB WIFI adaptéra, ktorý sa zasunie do USB portu. WIFI adaptér nie je však bežne k zariadeniu dodávaný, v prípade potreby si ho môžu zákazníci objednať priamo so službou u operátora. Cena WIFI adaptéra je 10 €. Ide o WIFI adaptér, ktorý má operátor otestovaný a vie garantovať jeho správnu funkčnosť. Pokiaľ by zákazník mal doma nejaký svoj, môže ho použiť, ak ho box bude podporovať. V tomto prípade však už ale operátor neručí za jeho správne fungovanie.

Záujemcovia si môžu archív aktivovať priamo cez e-konto, alebo na predajnom mieste či cez zákaznícku linku. Aktivácia služby prebehne do 24 hodín. Po jej aktivovaní je nutné nechať box zapnutý na jednom programe z frekvencie 12 054 MHz (napr. Jednotka HD), aby sa načítal potrebný zápis na dekódovaciu kartu. Po jeho načítaní sa objaví klientom v hlavnom menu set-top-boxu nová kategória TV Archív. Pokiaľ by karta z nejakého dôvodu v boxe vložená nebola, archív sa v menu zobrazovať nebude.

TV Archív od DIGI TV na boxe Kaon NA 1170 HD.

Hlavné menu TV Archívu je robené na štýl elektronického programového sprievodcu (EPG). Na obrazovke je možné vidieť program siedmych staníc. V celom zoznam sa dá pohybovať ovládacími šípkami, dni sa menia tlačidlami pretáčania vpred a vzad. Vybraný program sa spustí po stlačení tlačidla OK.

Počas sledovania programu z archívu je možné program kedykoľvek zastaviť a pretočiť vpred/vzad. Pretáčať je možné tlačidlami pretáčania. Dostupných je päť rýchlostí pretáčania (2x, 4x, 8x, 16x a 32x) a to ako vpred tak aj vzad. Všimol som si, že počas pretáčania sa kvalita obrazu dočasne zhorší, po ukončení sa však všetko rýchlo vráti do pôvodného stavu. Len dodám, že testy prebiehali s internetovým pripojením 8 Mbit/s. Pri sledovaní sa po stlačení tlačidla info (i) na diaľkovom ovládači zobrazí informačný panel, pri jeho opätovnom stlačení sa zase zobrazia podrobnejšie informácie o programe (ak sú k dispozícii).

Pretáčať je možné aj ovládacími šípkami vpravo/vľavo. Stačí len počas sledovania stlačiť tlačidlo info (i) a posúvať sa ovládacími šípkami.

Aktuálne je archív dostupný pre 12 televíznych staníc, z toho až 11 je k dispozícii v HD kvalite. V budúcnosti sa má ich počet ešte rozširovať.

TV Archív – info panel

Na viacerých zariadeniach

Pokiaľ má niekto v domácnosti viac boxov od satelitnej DIGI TV, TV Archív mu bude aktivovaný automaticky na každom z nich. V praxi to znamená, že ak má niekto až štyri satelitné boxy od operátora, archív bude môcť využívať na všetkých. Okrem toho netreba zabudnúť ani na mobilnú službu DIGI GO, ktorá je v cene služby TV Archívu. Vďaka tomu môžu sledovať klienti vybrané programy na ďalších dvoch zariadeniach (mobil či tablet).

Programy dostupné v archíve

Jednotka HD, Dvojka HD, Markíza HD, Doma HD, Dajto HD, JOJ HD, Plus HD, WAU HD, ČT1 HD, ČT2 HD, TA3 a ČT24 HD.

Záver

Nová služba TV archív funguje bez vážnejších problémov. Aktivovať si ju môžu všetci klienti DIGI TV s dodávaným boxom, vrátane užívateľov prijímačov Kaon NA 1170 HD, ktoré má DIGI TV v ponuke od roku 2014. Samotné ovládanie archívu je úplne jednoduché, zvládnuť by ho preto mal aj menej technicky zdatný užívateľ. V cene služby je navyše aj prístup k mobilnej službe DIGI GO, ktorá ponúka možnosť sledovania vybraných programov na dvoch mobilných zariadeniach súčasne. Na záver by som ešte dodal, že archív je dostupný iba pre klientov satelitnej služby.

Mohlo by vás ešte zaujímať

Komentáre

  1. Od 5.12. mi nefunguje archív. Píše hlášku „Služba sa pripravuje“. V piatok (6.12) som to oznámil na info centrum Digislovakia a do dnes žiadna odpoveď ani oprava.

  2. Všade je normálne archív a zdarma len tu za poplatok. Tak pekne ďakujem za takúto službu.

    1. Vsade kde pridem do obchodu a kupim rozky, tak mi daju zdarma aj sunku a maslo

  3. Dá sa pozerať z archívu program ktorý ešte beží v normálnom vysielaní? Napríklad, že by som začal pozerať film s polhodinovym meškaním.

    1. Nie, ale na to co chces nepotrebujes archiv. Mozes vyuzivat PVR, alebo TimeShift. V archive je mozne spustit programy cca hodinu az dve po skonceni.

      Na mobilnej DIGI GO to ale ide v pohode.

Komentáre už nie sú povolené.