Reklama

Otestovali sme vynovenú aplikáciu Orange TV

Orange začal v poslednom období s nasadzovaním novej a modernejšej mobilnej aplikácie Orange TV. Vďaka nej môžu sledovať užívatelia svoje obľúbené programy kdekoľvek s prístupom na internet a to od ktoréhokoľvek poskytovateľa. Vynovená aplikácia je dostupná pre zariadenia s operačnými systémami Android a iOS.
Pokračovanie nižšie:

Najnovšia aktualizácia aplikácie priniesla vylepšenia v dizajne, zosúladila užívateľské prostredie s ostatnými TV službami operátora a hlavne vylepšila užívateľskú skúsenosť.

Prehľad všetkých noviniek

– Vzhľadovo sa zmenil elektronický programový sprievodca (EPG), ktorý je teraz prehľadnejší
– Pribudla takzvaná agregácia obsahu. Teda divákovi sa prehľadnejšie zoskupí a následne zobrazí video obsah
– V novej sekcii Domov nájdu užívatelia návrh obsahu relevantný preňho. K dispozícii tak má napríklad rýchly prístup k naposledy sledovaným staniciam či nedopozeranému programu.
– Pribudla aj personalizovaná sekcia Moje videá, ktorá ponúka mix nahrávok, zapožičaných či rozpozeraných videí a podobne.
– Nová verzia aplikácie umožňuje aj komfortné používanie Orange TV sticku a to bez potreby inštalovania si ďalšej špeciálnej aplikácie.

Reálne skúsenosti s novou aplikáciou Orange TV

Novú verziu aplikácie som mohol vďaka ochote Orangeu aj reálne dva týždne testovať. Počas mojich testov som využíval aplikáciu na smartfóne so systémom Android ver. 10. Okrem toho som si otestoval aj webové rozhranie Orange TV na PC, ktoré je graficky takmer identické ako aplikácia na mobilných zariadeniach. Pre plnohodnotné využívanie internetovej Orange TV je nutné stabilné internetové pripojenie od ktoréhokoľvek poskytovateľa. Operátor odporúča pre sledovanie na PC rýchlosť internetu 4 Mbit/s a na mobilnom zariadení aspoň 3 Mbit/s.

Samotnú službu Orange TV cez internet je možné využívať maximálne na troch zariadeniach. Vždy maximálne na jednom set-top-boxe (STB) a dvoch ďalších zariadeniach (smartfón, tablet, PC) súčasne. Ak niekto nevyužijete prístup pre STB, má možnosť ho využiť na ďalšom zariadení. U PC sa odporúča využívať webový prehliadač Google Chrome. Skúsil som to aj s prehliadačom Safari pod Mac OS a objavila sa hláška, že tento prehliadač nie je podporovaný. Musel som si tak nainštalovať Chrome s ktorým už nebol žiadny problém ani pod Mac OS.

Po nainštalovaní aplikácie do mobilného zariadenia je samozrejme nutné sa prihlásiť s prihlasovacími údajmi. Hlavné menu aplikácie sa nachádza v spodnej časti obrazovky. Obsahuje kategórie Domov, Videopožičovňa, Televízia a Hľadať. Hneď na úvodnej obrazovke sa zobrazia posledné sledované stanice (logá), nedopozerané programy, ako aj odporúčané filmy z videopožičovne. V hornej časti obrazovky je ešte možnosť pripojenia Orange TV Sticku, ktorý sa snaží aplikácia automaticky nájsť v domácej sieti. Pre manuálne vyhľadávanie TV Sticku stačí len kedykoľvek kliknúť na znak +.

Po kliknutí na voľbu Televízia sa dostaneme do ponuky TV kanálov. Pri každom programe je možné vidieť názvy aktuálne vysielaných a nasledujúcich relácií. Stanice je možné posúvať hore a dole pohybom prsta. Štandardne je nastavený aktuálny deň, v prípade, že si chceme pozrieť nejaký program z predchádzajúcich dní, môžeme si zmeniť deň vo vrchnej časti. Stačí len ťuknúť prstom na voľbu „DNES“ a zobrazia sa dni podľa dátumu, ktoré si následne môžeme posúvať pohybom do strán. K dispozícii je aj program dopredu na 12 dní.

Sledovať vybrany program je možné po kliknutí na jeho názov. Obraz je najskôr v malom okne, pootočením mobilu na šírku, alebo ťuknutím na špeciálny znak v pravom dolnom rohu, sa obraz zväčší na celú obrazovku. Kvalita videa sa počas prehrávania nastavuje u všetkých staníc automaticky. Nie je teda možné si manuálne vybrať kvalitu video streamu. Zaujala ma však možnosť výberu audio stopy, ktorá je k dispozícii po ťuknutí prstom na tri bodky. Orange TV je tak jedna z mála OTT služieb, ktorá túto voľbu poskytuje. Musím však dodať, že výber audio stopy nie je u každého programu, hlavne ide o filmové, dokumentárne či detské. U niektorých staníc majú klienti na výber aj tri audio stopy (slovenskú/českú, originálnu a maďarskú). Titulky na výber nie sú, aspoň som si to v čase môjho testovania na žiadnom programe nevšimol. Počas sledovania je možné kedykoľvek prepnúť na iný program a to posunutím prsta hore, či dole na displeji smartfónu. Trochu mi však chýbalo ovládanie hlasitosti gestami.

Ak sledujeme program aspoň niekoľko minúť a z nejakého dôvodu ho nedopozeráme, aplikácia si to zapamätá a automaticky ho zaradí do sekcie Moje videá. Neskôr si tak môžeme daný program nájsť a pokračovať v jeho sledovaní a to na akomkoľek zariadení. Ak teda napr. niekto začal sledovať program na mobile či tablete, môže si ho dopozerať na PC alebo opačne. Programy je tiež možné pridávať do obľúbených a pripravená je aj funkcia nahrávania do cloudu, ktorú som však ja sprístupnenú nemal.

Aplikácia podporuje aj funkciu rodičovskej kontroly, to znamená, že pre zobrazenie programov pre dospelých je nutné zadať PIN kód. Bez zadania štvormiestneho kódu sa tak žiadny takýto obsah neprehrá.

Veľmi užitočné je vyhľadávanie, ktoré umožňuje vyhľadávať stanice, relácie, programy či filmy v archíve, videopožičovni alebo v EPG. Priamo z vyhľadávania je tiež môžné spustiť program z archívu či z videpožičovne.

Programová ponuka a archív

Programová ponuka internetovej služby Orange TV je celkom bohatá. Nachádza sa v nej k dnešnému dňu 84 televíznych staníc, vrátane exkluzívnych športových kanálov Orange Sport. Ceny základných programových balíkov začínajú od 6 EUR mesačne. K ním si môžu potom užívatelia priplatiť ďalšie prémiové balíky, ktoré sú od 1,49 EUR mesačne. Počet prémiových balíkov záleží od toho, aký základný programový balík má užívateľ aktivovaný. Najväčší výber je v najvyššom základnom balíku.

Okrem živého vysielania je u väčšiny staníc z ponuky k dispozícii aj archív vysielania a to až na 30 dní spätne. Nechýba tiež funkcia časového posunu TimeShift. TimeShift je však možné využívať iba u staníc, ktoré majú archív. Počas testovania sa mi však niekoľkokrát stalo, že pri spustení programu z archívu vypísalo hlášku, že nastala chyba a program nebolo možné z archívu spustiť.

Súčasťou aplikácie Orange TV je aj služba HBO OD. Klienti, ktorí si predplatia prémiové programy HBO získaju tak automaticky vo videopožičovni obsah z HBO zadarmo. Nemusia si tak inštalovať aplikáciu priamo od HBO (HBO GO). Všetok obsah od HBO je totiž implementovaný priamo do aplikácie Orange TV. Samozrejmosťou je aj vyhľadávanie.

Programy vo videopožičovni sú roztriedené do veľkého množstva kategórií. Spomenúť môžem aspoň Odporúčane, Novinky, Western, Talkshow, Športový, Špionážny, Satira, Stand Up, Muzikál a množstvo ďalších.

U niektorých filmoch z videopožičovne je možné dokonca spustiť videoukážku (trailer). Ešte pred samotným zakúpením filmu si tak môže užívateľ pozrieť aj krátku videoukážku.

Na akomkoľvek PC

Ako som už spomínal, Orange TV je možné využívať aj na akomkoľvek PC. Netreba pritom ani inštalovať žiadnu aplikáciu. Stačí v ňom mať iba nainštalovaný webový prehliadač Chrome. Webové rozhranie má takmer identický vzhľad a obsahuje všetky funkcie, ktoré sú k dispozícii na mobilných zariadeniach. Na PC stačí len navštíviť adresu tv.orange.sk a prihlásiť sa s prístupovými údajmi.

Záver

Samotná aplikácia Orange TV fungovala počas mojich testov na smarfóne bez vážnejších problémov. Celkom príjemne ma prekvapila možnosť voľby audio stopy. Naopak mi chýbalo ovládanie hlasitosti gestami a niekedy sa objavili aj problémy s prehrávaním videí v archíve. Zaujať môže aj videopožičovňa a hlavne služba HBO OD, vďaka ktorej je obsah z kanálov HBO implementovaný priamo do aplikácie. Užívateľ tak nepotrebuje inštalovať ďalšiu aplikáciu HBO GO. Podobne je tomu aj v prípade Orange TV Sticku, kde už tiež stačí klientom iba aplikácia Orange TV.

Mohlo by vás ešte zaujímať

Komentáre

  1. Kedy už bude slubovana aplikacia v televizoroch Samsung??

  2. Touto vynovenou aplikáciou pre mňa urobil Orange veľký krok späť a kvôli toku uvažujem o zmene operátora.
    Oproti pôvodnej nie je absolútnej možné n
    manageovanie Orange TV, ktorý máme v domácností, t.j. nie je možné cez aplikáciu nastaviť a vymazať nahrávky, vzájomne ich nie je možné synchronizovať, takže kým som donedávna mal rovnaký obsah aj vizuálnu grafiku v, telefóne aj v TV, tak momentálne nič s ničím nesúvisí, všetko je odlišné, nič sa nedá na diaľku nastaviť, domáce nahrávky si nemôžem pozrieť v, telefóne ale prácne vyhľadávať v archíve, nie je možné si pridávať k programom záložky…
    Jednoducho, kto bol doteraz zvyknutý na komfortné používanie domáceho Fiber TV s Orange TV v mobile, tak nech na to zabudne, v, tejto novej aplikácií nevidím absolútne žiadnu pozitívnu vec.

  3. mne sa to nepáči tá predošlá verzia bola prehľadnejšia všetky naj. programy boli viditeľné naraz a teraz aby som každú stanicu prehľadávali aj s archívom asi to zrusim kto bude tam niečo hľadať a klikať jeden film tri hodiny …0 bodov… až na malé úpravy ste to pokazili…

Komentáre už nie sú povolené.