Reklama

RTVS: Rozhlasové vysielače v Banskej Bystrici prejdú generálnou obnovou anténnych systémov

Towercom, ktorý pre RTVS zabezpečuje rozhlasové vysielanie prostredníctvom terestriálnej siete v pásme VKV, pristupuje po dohode s verejnoprávnym vysielateľom k obnove vysielacej technológie na vysielači Banská Bystrica – Suchá Hora. Pôjde o generálnu výmenu FM rozhlasovej technológie v náročných podmienkach, ktorá bude prebiehať od 12. do 24. augusta 2021. Poslucháči sa musia pripraviť na niekoľko odstávok.
Pokračovanie nižšie:

V termíne od 12 .júla predbežne do 20. júla bude namontovaný náhradný anténny systém, ktorý bude zabezpečovať FM vysielanie so zníženým výkonom 10 kW počas nasledujúcich týždňov. Počas týždňa, kedy sa bude inštalovať náhradný anténny systém bude odstávka vysielania denne od 10.00 h do 18.00 h. V tomto čase nebude možné naladiť programové služby Rádio Slovensko 90,1 MHz a Rádio Regina Stred 101,5 MHz. Po namontovaní nového anténneho systému, ktoré je plánované na 13. augusta, budú prebiehať merania a spustenie jeho trvalej prevádzky s vyžiareným výkonom 100 kW. V období medzi 23. a 24. augustom bude potom dočasný anténny systém demontovaný. Rovnako si tieto kroky vyžiadajú odstávku FM vysielania Rádia Slovensko a Rádia Regina Stred medzi 10.00 h a 18.00 h.

Zníženie vysielaného výkonu počas prevádzky dočasného anténneho systému ani odstávka vysielania sa nedotknú FM vysielania Rádia Devín ani Rádia FM, pretože tieto sú realizované z vysielača Banská Bystrica – Laskomer. Výmena vysielacej technológie sa z rovnakého dôvodu nedotkne ani prevádzky DAB+ vysielania žiadnej z programových služieb Slovenského rozhlasu, ani šírenia rozhlasových služieb prostredníctvom siete prvého televízneho terestriálneho multiplexu.

Mohlo by vás ešte zaujímať

Komentáre

  1. Riešením je Sencor SIR 5000 WDB. A samozrejme internet. Dobré je, keď bude viac zdrojov signálu, potom je pravdepodobnosť kompletného výpadku minimálna. Myslím tým kombinácia FM, DAB, Internet…

  2. Rekonstrukcia FM vysielacov je krasny dokaz, ze sa s prechodom na DAB+ nepocita.

    1. Nemyslím, že sa nepočíta. Skôr by som povedal, že sa plánuje ešte vysielať aj v fm pásme. Treba povedať, že tie antény čo sa menia budú zdieľané medzi všetkými frekvenciami ktoré z toho vysielača vysielajú. Aj antény majú nejakú životnosť tá dohoda medzi RTVS a Towercomom by mala byť len ohľadne dočasného obmedzenia daného vysielača. Určite minimálne 5 – 10 rokov sa nebude vypínať fm a aj keby k tomu došlo myslím, že okruh SRo1 ostane vysielať dlhšie aj po prechode na DAB. Preto je potrebná rekonštrukcia. V CZ sa mala v roku 2014 vypnúť Topolna nakoniec vymenili technológiu za novšiu s nižším výkonom a teraz ku koncu roka ju plánujú úplne vypnúť.

    2. Si myslíš, že antenny systém je len pre fm? Koncový stupeň dokáže vyziarit to čo doňho pustiš, teraz FM neskôr kľudne aj DAB+.

    3. Z anténneho systému pre FM/VKV, ktoré majú inú vlnovú dĺžku a H polarizáciu asi ťažko vyžiariš signál pre DAB+ s plánovanou V polarizáciou.

    4. Ale vyžiariš. VHF pásmo má približne dvojnásobne vyššiu frekvenciu, ako FM pásmo. Takže namiesto lambda/4 môžu mať antény pomer dipólov voči vlnovej dĺžke lambda/2 a stále budú mať dobré charakteristiky. Netvrdím, že v tomto konkrétnom prípade naozaj budú použité tie isté antény aj pre DAB, len vravím, že to nie je úplne blbá úvaha.

  3. Už len keby bolo DAB z FM som si svoje užil dávno teraz cez net v pohode ale v aute by to bolo super len na sk si ešte počkáme ako na každý technológicky nový trend

  4. Je tu nejaký odborník na TV? V čom je problém ak sú v analógovom signále na obrazovke biele bodky ako sneh? Je niekde v koaxiálnom kábli alebo v koncovke skrat? Alebo niečo iné?

    1. A ako to myslíš? Ako máš prepojený TV? Máš analógového káblového poskytovateľa? Alebo máš pripojený set-top-box? Si pripojený cez SCART alebo RF koaxiál? Aký máš TV? CRT alebo už novší (LCD, plazma, LED, OLED, QLED)? Ako pri CRT to môže byť napríklad aj nejaký ani nie skrat, ale kontakt niekde v TV, kde to potom spôsobuje rušenie a tým tie bodky (sneženie). Môže to byť aj skrať (alebo slabý kontakt aj inde v el.), alebo môže robiť problém aj nejaký spotrebič. Niekedy sa to môže prejavovať aj pri SCART, ale väčšinou je to pri koax RF pripojení. Len sa mi nechce veriť, že ešte stále používaš analógový zdroj signálu v 2021. Ako aj ja to tak mám, no ja mám aj VHS REC a ďalšie SET-TOP-BOX-y, ktoré sú v 1 izbe a aby boli dostupné aj inde, ale väčšina z nás má už HDMI kábel alebo aspoň SCART. Ako neviem, ale môže to byť porucha v TV, ale aj v SET-TOP-BOX-e (alebo inom zariadení) pripojenom k TV, ktoré je zdrojom daného signálu, alebo aj chyba inde v elektroinštalácii. Neviem, kde by mohol byť problém, ale ak máš signál z nejakého BOX-u, tak normálne by to nemalo robiť a znamená to nejakú chybu. Trebárs kľudne aj prerušený el. kontakt. Ale samozrejme neviem, čo to bude v tomto prípade. Ak máš analógového káblového operátora, problém môže byť aj tam. Ak pozeráš záznamy z VCR REC (videorekordér), tak to môže byť aj kvalitou nahrávky, však predsa je to analógové. Nemôžem poradiť, nakoľko neviem zdroj signálu (KTV operátor/STB/VCR), typ TV (CRT/LCD/Plazma/LED/OLED) a spôsob prepojenia (RF Koax/SCART/RCA Cinch/HDMI – asi nepravdepodobné/iné)…

    2. Skús uploadnúť video na youtube a daj sem odkaz, aby som vedel lepšie si predstaviť o čo ide.

Komentáre už nie sú povolené.