Reklama

Towercom zmenil v DAB+ parametre súčasných rádií a testuje dve nové pozície

V digitálnom rozhlasovom multiplexe (DAB+), ktorý prevádzkuje operátor Towercom, došlo k viacerým zmenám. Podľa zistení portálu SatelitnáTV.sk boli do multiplexu pridané dve nové pozície s označením „Radio_FM1“ a „Radio_FM2“. Na oboch je šírené aktuálne Rádio_FM, každá z pozícií je však k dispozícii s iným dátovým tokom. U oboch je použitý kodek AAC-LC. Podrobnosti o testoch aktuálne zisťujeme.
Pokračovanie nižšie:

Spolu s rozšírením o nové pozície došlo k zníženiu dátových tokov (kvality) takmer u všetkých doterajších rozhlasových staníc. Výnimkou sú iba Rádio_FM a Rádio Devín, ktoré vysielajú aj naďalej v pôvodnej kvalite. Kompletný prehľad prinášame na konci článku.

Na Slovensku je dostupných aktuálne šesť DAB+ vysielačov, päť prevádzkuje Towercom a jeden AVIS. V blízkej dobe by mal byť navyše spustený aj vysielač Nitra – Zobor (horná stanica lanovky). Podľa našich informácií sú už vysielacie antény na Zobre namontované.

Aktuálny zoznam DAB+ a DVB-T/T2 vysielačov, ako aj ponuku jednotlivých multiplexov, môžete nájsť v sekcii Vysielače.

Zmeny dátových tokov:
Radio Junior – Dát. tok sa zmenil zo 136 kbit/s na 64 kbit/s
Radio Litera – Dát. tok sa zmenil z 96 kbit/s na 64 kbit/s
Radio Slovensko – Dát. tok sa zmenil zo 136 kbit/s na 128 kbit/s
Radio Patria/RSI – Dát. tok sa zmenil zo 112 kbit/s na 80 kbit/s
Radio Lumen – Dát. tok sa zmenil zo 104 kbit/s na 96 kbit/s
ANTENA ROCK – Dát. tok sa zmenil zo 104 kbit/s na 96 kbit/s
Radio Jemne – Dát. tok sa zmenil zo 104 kbit/s na 96 kbit/s
Radio VLNA – Dát. tok sa zmenil zo 104 kbit/s na 96 kbit/s

Aktuálna ponuka DAB+ multiplexu

LogoNázov rádiaDátový tokSlideshowService IDCUProtection level
Radio JuniorRadio Junior64 kbit/snie500248EEP 3-A
Radio LiteraRadio Litera64 kbit/snie500548EEP 3-A
Radio SlovenskoRadio Slovensko128 kbit/sáno520196EEP 3-A
Radio_FMRadio_FM128 kbit/sáno520296EEP 3-A
Radio_FM1Radio_FM172 kbit/snie520354EEP 3-A
Radio_FM2Radio_FM264 kbit/snie520448EEP 3-A
Radio RSIRadio RSI80 kbit/snie520860EEP 3-A
Radio DevinRadio Devin96 kbit/snie521B72EEP 3-A
Radio LumenRadio Lumen96 kbit/snie534372EEP 3-A
ANTENA ROCKANTENA ROCK96 kbit/snie534672EEP 3-A
Radio JemneRadio Jemne96 kbit/snie534772EEP 3-A
Radio VLNARadio VLNA96 kbit/snie534872EEP 3-A

Mohlo by vás ešte zaujímať

Komentáre

  1. Dobrý deň redakcia.

    Zaujíma nás aké kodeky použil Towercom u ostatných programov, hlavne s nižším dátovým tokom (aac Plus v1, resp. aac Plus v2). Ďakujem

    1. Všetko je AAC-LC. Iba Rádio Junior je HE-AAC v1.

  2. A Litera zostala s kodekom AAC-LC pri dátovom toku 64 kbps? Rád by som to videl rovnako ako pri Juniore, teda HE-AAC v1. Veď uvidíme, resp. počujeme..

    1. Litera (moja najobľúbenejšia stanica spolu s Devínom) má s dátovým tokom 64 kbps a kodekom AAC-LC zvukový prejav akoby ste počúvali rádio zo stredných vĺn (AM). Toľko sa testovali výskumnou inštitúciou v Banskej Bystrici možné zvukové varianty z dvoch DAB vysielačov a toto je výsledok za tie peniaze, ktoré to stálo? Nemám slov..

    2. No veď píšte a žiadajte vysvetlenie od: VÚS – Výskumný ústav spojov, RÚ – Regulačný úrad, RVR – Rada pre vysielanie a retransmisiu, RTVS, Towercom, Ministerstvo dopravy…

  3. Namiesto zvýšenie dátového toku (a tým pádom zvýšenie kvality) oni dátový tok znížia….

    To je fakt možné iba v tejto banánovej republike …

  4. Nerozumiem tomuto biznis modelu. Kvalita je určená pre počúvanie v aute, kde sa pri hluku motora nemusí až tak bazírovať na HIFI kvalite a na druhej strane pokrytie je určené pre stacionárny príjem, v mnohých prípadoch s vonkajšou anténou. Pri jazde autom už 20 km od vysielača dochádza k výpadkom v zatienených lokalitách (najmä v kopcovitom teréne). Takže nakoniec to nie je ani pre počúvanie v aute a kvalitou už vôbec nie pre počúvanie doma, kde sa dá dosiahnuť počuteľne lepšia kvalita na FM, cez satelit a v mnohých prípadoch aj cez internet. Pre koho je vlastne určené toto DAB vysielanie? Vedela by toto redakcia zistiť u vysielateľov? Veď keď niektoré stanice potrebujú voľnú frekvenciu v nejakej lokalite, tak by dávalo zmysel budovať DAB na báze menších vysielačov, ktoré by mali hustejšiu sieť – ideálne by mali pokryť aj hlavné cestné ťahy. Načo sa vysiela duplicitný program z výkonnejších vysielačov v nižšej kvalite? Je to ako paralelné vysielanie SD a HD televízie. Veď SD sa už všade vypína. A DAB rozhlas ho zavádza ako alternatívu k už dostupnému HD v domácnostiach. Divné, nie?

    1. Bohuzial digitalizacia rozhlasu pojde v rovnakych stopach ako prebehla digitalizacia televizie. Vacsia kapacita nesuvisela so zvysenim kvality, prave naopak! V DAB+ budu datove toky postupne okliestovane, pretoze stanice budu chciet usetrit. Radsej budu nasadzovat rozne kompresie a kodeky aby usetrili desiatky kbps a podstatna zvukova stranka ide do kelu! V studiach maju super zvuk ale do eteru sa dostava uplny odpad! K comu to potom cele je? Bohuzial u nas je o to zlozitejsia situacia, ze to v tejto oblasti neexistuje volny trh ale monopol comu presne zodpoveda dany stav a nic sa na tom nezmeni ani v buducnosti 🙁
      Ved ani nevieme kedy bude DAB+ v beznej prevadzke.
      Stanice budu tvrdit, ze kvalitne vysielanie je cez internet ale mobilny internet je este stale pomerne drahy (o budovani 5G nehovoriac).

  5. Litera je pri 64 kbit/s pre mňa týmto nepočúvateľná – to zvukové skreslenie a sykavky nemienim akceptovať – DAB Slovakia towergrc bye bye.

    1. AAC LE sa pri 64 kbps ešte stále kvalitou zvuku s prehľadom vyrovná FM rádiu. HE-AAC v2 so SBR má u hovoreného slova (prípad Rádia Litera) vyššiu kvalitu, než FM. Takže tak, odborníci. Sykavky sú príšerné napríklad aj v TV Joj v DVB-T/T2/S2 – neviem, či sú tamojší zvukári permanentne ožratí, ale technológiou to určite nie je. Predpokladám, že pre Rádio Litera platí to isté. Ďalej, DAB u nás je stále v pilotnej prevádzke, toto zníženie bitrate nemusí byť definitívne. Towercom si zaslúži kritiku, ale za niečo iné…

    2. @oplt
      aby sme si rozumeli,ja sa tu nehrám na hifistu aby som kritizoval za každú cenu je to z osobnej skúsenosti.
      Môžete tu dávať štúdie ,merania ako je 64 AAC kvalitou v pohode ale ja mám osobnú skúsenosť a tú žiadne papierové merania nezmenia.
      A čo sa týka Litery tam dávajú hovorené slovo ktoré má slabšiu kvalitu už pri nahrávaní kedže ide zväčša o veci pre ,,pamätníkov,,takže tam sa to sykavky a skreslenie teraz viac zvýrazňuje. Jednoducho povedané pred znížením dát.toku bol zvuk OK teraz je na GRC.

  6. To máte aké prijímače, keď vnímate zvukové skreslenie? Cez internet na Sony xperia je kvalita rádií RTVS postačujúca.

    1. Asi tak. Poznám pár audiofilov, ktorí zásadne počúvajú len FLAC a opovrhujú všetkým pod 256 kbps, ale keď som im podstrčil 64 kbps stream, nepostrehli rozdiel. Na špičkovej sústave, samozrejme. Čím nevravím, že je správne znižovať bitrate, ako to robí Towercom, ale to lamentovanie, odpisovanie DAB ako celku a sťažnosti na nepočúvateľnosť sú väčšinou úsmevné.

  7. Kazdy o tom dab hovori ja ho v zivote nepocul na Sk hm.snazim sa ladit a stale nic.preco ho tak schovavate?

  8. Do 64kbps je to ok a dúfam ze tam dajú niečo normálne typu FUN radio Európa2 Express new model rádio Best FM rádio a nie kakanice typu ave Mária ježiš alebo geriatria rádio muzika

  9. A hlavne by už konečne mohly pokryť TN kraj bože to je veľký problém tresknut vysielač Na Trenčíansku Javorinu alebo nové Mesto Nad Oborou stačí 2kw az 5 kW ako je Žilina krížava a bolo by super.

  10. Tak ako povdal prorok Fico: „na vychode nic nie je“,
    tak u nas v Poprade ani DAB+ nebude.

  11. nielen v poprade, dab nieje ani vo fetovciach /nitra/ uz niekolko rokov
    v poprade mate zaluda,ten je lepsi ako dab

  12. Súkromné rádia hlavne celoplošky nemajú dôvod sa hrnúť do DAB. Mizivé pokrytie , mizivá penetrácia prijímačov DAB. Im úplne stačí pokrytie cez FM pásmo.
    Prijímače DAB sú nepochopiteľne drahšie od FM.
    Lacné od Sencoru či Lidlu nerátam. Tam je fakt jedno akým dátovým tokom to ide.

    Do DAB pôjdu až , keď budú musieť čiže pri vypínaní FM.

    1. To nie kvôli tomu sa rádia nehrnú do DAB… Je to preto, aby udržali status quo v rozdelení reklamného koláča. Do FM už žiadna nová celoplošná stanica nevstúpi – nie je tam dosť voľných frekvencií, ale v DAB bude miesta dosť. Toho sa boja. A DAB/DAB+ prijímače sú celkom pochopiteľne drahšie, ako FM, kvôli počtu vyrábaných a predaných kusov. Až ich bude toľko, ako FM rádií, aj ich cena klesne. Btw. FM rádio je konštrukčne oveľa jednoduchšie, ako DAB rádio (nepotrebuje DAC, demodulátor je oveľa jednoduchší, atď.)

Komentáre už nie sú povolené.