Reklama

Vyskúšali sme Lepší.TV box, ktorý umožňuje sledovať internetovú službu na akomkoľvek televízore

Mobilnú aplikáciu internetovej služby Lepší.TV som už na portáli SatelitnáTV.sk predstavil pred niekoľkými mesiacmi. Dnes prišiel na rad dodávaný box, vďaka ktorému je možné sledovať nielen programy z ponuky operátora Lepší.TV, ale aj využívať množstvo multimediálnych aplikácií, na akomkoľvek televízore a to v celej Európskej únii. Postačovať bude pritom internetové pripojenie s minimálnou rýchlosťou 3 Mbps.

Lepší.TV box pracuje pod operačným systémom Android, vďaka tomu ponúka užívateľom okrem sledovania programov aj možnosť inštalácie veľkého množstva aplikácií či hier z obchodu Google Play. Pre ich ukladanie poslúži flash pamäť o veľkosti 8 GB. Chod prijímača zabezpečuje štvorjadrový procesor s taktovacou frekvenciou 2GHz a 1GB pamäť RAM. Samozrejmosťou je podpora nového kodeku H.265.
Pokračovanie nižšie:

Základná charakteristika:
Rozmery: 94 x 94 x 20 mm (ŠxHxV)
Procesor: Amlogic S95X, štvorjadrový, 2 GHz
Flash pamäť: 8 GB
RAM: 1 GB
2x USB 2.0 port (bočný panel)
1x slot pre micro SD kartu (bočný panel)
1x konektor HDMI
1x optický audio výstup S/PDIF
1x Ethernet (RJ45)
1x AV výstup (jack 3,5 mm)
1x IR vstup pre pripojenie externého snímača DO (jack 3,5 mm)

Podpora: TimeShift, WIFI (pásmo 2,4 GHz), DLNA, HDMI CEC, EPG, časové nahrávanie na úložisko operátora, prístup k veľkému množstvu aplikáciám z Google Play.
Spotreba v prevádzkovom režime udávaná výrobcom max. 20 W.

Obsah balenia

Okrem samotného boxu nájdeme v balení ethernetový kábel, externý napájací zdroj (5V/2A), HDMI kábel, externý snímač diaľkového ovládača, diaľkový ovládač a dve mikrotužkové batérie (AAA). Nechýba samozrejme ani stručný užívateľský manuál. Aktuálne navyše operátor poskytuje zadarmo s boxom aj druhé náhradné ovládanie. Ak niekto potrebuje pripojiť k boxu starší televízor bez HDMI portu, bude si musieť dokúpiť navyše AV kábel, ktorý nie je bežne súčasťou balenia.

Predný a zadný panel

Zo zadnej strany sa nachádzajú konektory IR, AV (jack), Ethernet (RJ 45), HDMI, optický audio výstup S/PDIF, a konektor pre pripojenie externého napájacieho zdroja. Z prednej strany je iba podsvietený krížik, ktorý svieti v prevádzkovom režime na modro a v StandBy na červeno. Vďaka tomu je možné zistiť v akom režime je práve box, vzhľadom k tomu, že nemá displej. Na bočnej strane boxu nájdeme ešte dva USB porty a slot pre micro SD kartu.

Lepší.TV box – predný panel
Lepší.TV box – zadný panel
Lepší.TV box – bočný panel

Malé rozmery a externý snímač DO

Samotný box má malé rozmery a nízku hmotnosť. S prípadným umiestnením niekde na skryté miesto či na zadnú stranu televízora, by tak nemal byť problém. Vhodný je v tomto prípade aj externý snímač diaľkového ovládania. Ten je však nutné pripojiť k prijímaču ešte pred samotným spustením, bez neho nebude totiž fungovať ovládanie. Interný snímač DO k dispozícii nie je.

Diaľkový ovládač

Dodávaný diaľkový ovládač je malých rozmerov. Všetky tlačidlá sú pogumované a prijímač sníma povely veľmi dobre, nie je teda potrebné ani presné mierenie. Nachádza sa tam aj špeciálne tlačidlo znázorňujúce počitačovú myš. To sa hodí v prípade, ak sa používajú internetové aplikácie, alebo hrajú hry. Po jeho stlačení sa objaví na obrazovke kurzor, ktorý môžeme posúvať po celej obrazovke šípkami.

K boxu je možné pripojiť navyše aj počítačovú klávesnicu či myš. Osobne som otestoval počítačovú myš a fungovala úplne bez problémov, takmer okamžite po pripojení do USB portu. Nebolo ani potrebné nič inštalovať či nastavovať.

Diaľkový ovládač

Skúsenosti

Počas mojich testov som mal box s verziu operačného systému Android 6.0.1. Pri úplne prvom spustení prijímača, prípadne po vykonaní výrobných nastavení, neponúkne box žiadnu prvotnú inštaláciu. Všetko potrebné sa nastaví automaticky a bez nutnosti zásahu užívateľa. Jedine čo som musel spraviť, bolo prihlásiť sa do aplikácie Lepší.TV so svojimi prístupovými údajmi. Inak by som nemohol sledovať programy z ponuky Lepší.TV. V prípade, že niekto ešte nebude mať box pripojený na sieť ethernetovým káblom, bude nutné ho pripojiť prostredníctvom WIFI. Po pripojení na internet si box automaticky stiahne preddefinované aplikácie.

Vzhľadom k tomu, že služba Lepší.TV funguje prostredníctvom internetu je potrebné pre jej využívanie internetové pripojenie. Pre bezproblémový chod odporúča operátor minimálnu rýchlosť pripojenia 1,3 Mbps pre SD a 3 Mbps pre HD programy. Takto nízky dátovy tok je z toho dôvodu, že operátor už využíva pre šírenie programov v HD kvalite nový úspornejší kodek H.265/HEVC. Za hodinu sledovania HD programu sa tak spotrebuje približne 1,3 GB dát.

Hlavné menu

Menu a informačný panel

Hlavné menu sa zobrazí vždy po stlačení tlačidla s ikonou domu na diaľkovom ovládaní. Jeho súčasťou sú viaceré aplikácie ako Lepší.TV, Webový prehliadač, obchod Google Play, Hudba, Video a Obrázky. Nechýbajú tu ani Nastavenia, Aplikácie či voľba Vyčistiť pamäť. Užívatelia si môžu do hlavného menu pridať aj svoju obľúbenú aplikáciu, ku ktorej sa tak neskôr dostanú rýchlejšie.

Aplikácia Lepší.TV má rovnaký vzhľad na všetkých zariadeniach. Pokiaľ niekto teda využíval službu doteraz na mobilnom zariadení, alebo PC, bude celé prostredie veľmi dobre poznať.

Hneď na úvodnej stránke je vidieť posledné sledované stanice, užívateľ môže pokračovať v sledovaní nedopozeraných programov, pozrieť si nahrávky, alebo aktuálne počasie pre zvolené mesto. Nachádzajú sa tu aj programy triedené podľa žánru (filmy, seriály, dokumenty, šport, deťom), kde si môže divák nastaviť detailné kritéria zobrazenia. U športových programov je napr. možnosť výberu konkrétneho športu. Ak niekoho zaujíma iba hokej, budú sa mu na hlavnej stránke zobrazovať iba hokejové prenosy, prípadne programy so zameraním na tento konkrétny šport. Pri filmoch je zase možné nastaviť filter žánru, krajiny pôvodu či roku natočenia. Tu musím pochváliť tvorcovia aplikácie, pri tomto si dali naozaj záležať.

Pri sledovaní programov je možné zobraziť informačný panel, stačí len kedykoľvek počas sledovania stlačiť tlačidlo OK na diaľkovom ovládači. Na paneli sa nachádzajú základné informácie o práve sledovanom programe a okrem toho sú tu dostupné aj možnosti nahrať, info/diely či info/podobné. Počas sledovania je možné program kedykoľvek zastaviť a pretočiť späť, prípadne si ho nahrať. Nahrať je možné aj program, ktorý začne divák sledovať napr. od polovice. To by však nebolo nič zvláštne, akurát tu platí, že aj napriek tomu bude nahraný celý program, teda od začiatku do konca. Osobne som vyskúšal nechať nahrať aj program z archívu, ktorý bol odvysielaný pred niekoľkými dňami a tiež s tým nebol žiadny problém.

Pozastaviť sa môžem ešte nad voľbou info/diely, kde veľmi jednoducho nájde užívateľ všetky dostupné časti seriálu či programu v archíve a nechýbajú tu ani detailné informácie o danom programe či videoukážky tzv. trailery. V spodnej časti obrazovky sú ešte dostupné tipy na podobné seriály, ktoré by mohli diváka zaujať.

Multi EPG
Pozeranie programu z archívu

EPG a prepínanie programov

Tlačidlo elektronického programového sprievodcu (EPG) by sme hľadali na diaľkovom ovládači márne. Nenachádza sa tam. Lepší.TV funguje na princípe aplikácie, v ktorej sa vyberajú a prepínajú programy z tzv. multi EPG. Pri výbere programov je teda vidieť čo daný program vysielal, aktuálne vysiela a bude vysielať. Celé je to skrášlené aj o obrázky, ktorých zobrazovanie je možné vypnúť v nastaveniach. Programy sa preto vyberajú hlavne šípkami. Operátor však myslel aj na užívateľov, ktorí sú zvyknutí na prepínanie podľa čísiel. Stačí pri zozname kanálov iba stlačiť potrebné číslo. Poradie kanálov, a teda aj číslovanie, je možné meniť v nastaveniach.

Sieťové aplikácie

Operátor aplikácie v obchode Google Play neblokuje, užívatelia si tak môžu nainštalovať do boxu ľubovoľnú aplikáciu. Dostupná je dokonca aj možnosť manuálnej inštalácie aplikácie z externého pamäťového zariadenia či flash pamäte. Tu by som chcel však upozorniť, že nie všetky aplikácie sú optimalizované pre veľký displej (TV) a nikto tiež nezaručuje ich správnu funkčnosť, vzhľadom k tomu, že ide o aplikácie tretích strán. U niektorých bolo tiež komplikovanejšie ovládanie cez diaľkový ovládač. V tomto prípade bolo lepšie pripojiť k boxu myš.

Štandardne sú v boxe predinštalované aplikácie ako Facebook, FM Cube, webový prehliadač Chrome, Kalkulačka, MX Player, OfficeSuite, Spotify, Miracast, Media Center a YouTube. Aplikácia populárneho video servera YouTube funguje bez problémov, až pokiaľ sa neobjaví hláška o novej verzii. Po kliknutí na aktualizáciu sa však v Google Play objaví informácia, že nová verzia nepodporuje toto zariadenie.

HBO On Demand

Od októbra implementoval prevádzkovateľ Lepší.TV do svojej aplikácie službu HBO On Demand (HBO OD). Vďaka nej môžu sledovať všetci predplatitelia týchto prémiových kanálov vybrané filmy a seriály priamo v aplikácii. Nie je teda už nutné inštalovať zvlášť aplikáciu HBO GO. Všetky obľúbené programy tak nájdu diváci v jednej aplikácii s rovnakým grafickým rozhraním. Nechýba samozrejme ani nahrávanie.

HBO OD
Obchod z aplikáciami Google Play

Nahrávanie a Multimédia

Box podporuje aj nahrávanie a funkciu TimeShift, na ktoré sú diváci zvyknutí pri satelitných či terestriálnych boxoch. Nejedná sa však o klasické nahrávanie na externé pamäťové zariadenie. To nie je vôbec totiž pri boxe Lepší.TV potrebné. Všetky nahrávky sa automaticky ukľadajú na internetovom serveri prevádzkovateľa služby a to až po dobu 30 dní. Po tomto termíne ich operátor automaticky zmaže. Pokiaľ by však niekto chcel mať nahrávku k dispozícii bez obmedzenia, na svojom vlastnom pamäťovom zariadení, existuje aj taká možnosť. Všetky nahrávky je totiž možné stiahnuť do PC a následne si ich skopírovať na HDD či USB disk. Pre stiahnutie nahrávok je nutné sa prihlásiť do služby TVprogram.cz. Prihlasovacie údaje sú rovnaké ako v prípade služby Lepší.TV. Aj keď počet nahrávok nie je limitovaný, ich sťahovanie limitované je, na maximálne 100 stiahnutí do mesiaca. Operátor to zdôvodňuje tým, že pri neobmedzenom sťahovaní dochádzalo k zneužívaniu služby. Všetky stiahnuté nahrávky sú vo formáte mp4 a je ich možné prehrať na akomkoľvek zariadení, ktoré podporuje uvedený typ video súboru. Majú vždy iba jednu audio stopu a skryté titulky dostupné nie sú.

Vďaka tomu, že sú nahrávky ukladané na úložisko operátora, je tu aj viacero výhod oproti klasickému nahrávaniu na externé pamäťové zariadenie. Bez problémov je možné nahrávať neobmedzené množstvo programov naraz a navyše sa programy nahrajú aj v prípade, že bol box z nejakého dôvodu vypnutý, prípadne nemal pripojenie k internetu. Ďalšou výhodou je aj možnosť si nastaviť nahrávanie z mobilu, alebo iného zariadenia.

Nahrávať je možné jednoducho. Stačí si len vybrať program a stlačiť červené tlačidlo. V prípade seriálov ponúkne prijímač užívateľovi hneď aj na výber či chce nahrať iba jednu časť, alebo všetky.

Pre prehrávanie videí z externého pamäťového zariadenia využíva box štandardne aplikáciu MX Player. Z testovaných súborov AVI, FLV, MKV, MP4, MPEG či TS nemal box žiadny problém s ich prehraním. Vďka podpore H.265/HEVC je možné navyše prehrávať aj videá už v tomto novom formáte a to až do rozlíšenia UHD (4K), teda 3840 × 2160 px. Samozrejmosťou je podpora externých titulkov a nechýba ani voľba audio stopy.

Multimediálny prehrávač zvládne bez problémov prehrať aj najbežnejšíe audio súbory (MP3, WMA, WAV, ACC) či obrázky (JPG, BMP, PNG, GIF, TIF).

Media Center

Predinštalovanou aplikáciu v boxe Lepší.TV je aj Media Center. Vďaka tejto aplikácii je možné prehrávať multimediálny obsah zo sieťového disku (NAS), prípadne mobilných zariadení. Osobne som otestoval prehrávanie video a audio súborov z môjho NAS disku a nezaznamenal som žiadny problém.

Veľmi jednoducho je možné vďaka funkcii DLNA DMR prezerať fotografie a videá priamo z mobilnch zariadení (mobil, tablet atď.) na obrazovke televízora. Potrebné je však mať nainštalovanú aplikáciu s podporou tejto funkcie v mobile.

Media Center podporuje aj funkciu AirPlayer pre zariadenia iOS, bohužiaľ ak som sa snažil poslať nejaký súbor cez AirPlayer, tak mi v telefóne vyskočila chyba, že nie je možné sa k boxu pripojiť. Pritom mobil zariadenie identifikoval.

Media Center
Rádiá

Rádiá

OTT služba Lepší.TV neposkytuje pre svojich užívateľov iba televízne, ale aj rozhlasové stanice. Tie je možné nájsť v sekcii Rádiá. Užívateľ má možnosť si rádiá vyhľadávať podľa jazyka, krajiny či žánru. Samozrejmosťou je aj ich pridanie do obľúbených.

Počas prehrávania rádia sa zobrazuje názov hraného interpreta a nechýba ani obrázok albumu. V čase písania tohto článku bolo v databáze 20 472 rozhlasových staníc. Pre ich prehrávanie je samozrejme nutné internetové pripojenie.

Programová ponuka a ceny

Lepší.TV ponúka aktuálne na Slovensku takmer 100 televíznych staníc, ktoré šíri buď v SD, alebo HD kvalite. K 6.11.2019 to bolo konkrétne 93 z toho 44 v HD. Jednou z predností služby je prepracovaný archív vysielania, ktorý je dostupný u všetkých programoch z ponuky a je zahrnutý v cene mesačného poplatku, nie je teda nutné platiť poplatky navyše. Jedinú nevýhodu by som videl v tom, že je možné súčasne využívať službu bez ďalších poplatkov iba na jednom zariadení. V prípade, ak by niekto mal záujem sledovať programy z ponuky Lepší.TV na dvoch a viac zariadeniach súčasne, bude si musieť pár eur mesačne priplatiť.

Základný balík ponúka Lepší.TV aktuálne slovenským predplatiteľom za 7,39 € a prémiový HBO balík za 8,14 € mesačne. V cene balíka HBO je aj prístup k službe HBO OD, ktorá bude dostupná priamo v aplikácii Lepší.TV. Okrem toho majú predplatitelia aj prístup k HBO GO. HBO GO však nie je štandardne aktívna, je potrebné si ju aktivovať cez webové rozhranie v sekcii Moje služby. Krátko po jej aktivácii vygeneruje systém unikátny kód, ktorý následne použijeme pri registrácii a aktivácii na stránkach HBO GO.

Záver

Lepší.TV box je multimediálny internetový box pracujúci pod systémom Android, ktorý nielen umožňuje svojim majiteľom sledovať programy z ponuky operátora, ale aj ponúka množstvo multimediálnych funkcií. Napriek tomu, že ide o dodávaný box od prevádzkovateľa služby Lepší.TV, je možné doň inštalovať akúkoľvek aplikáciu z obchodu Google Play. Vďaka tomu je možné spraviť aj zo staršieho televízora Smart TV. Tu však treba upozorniť, že nie všetky aplikácie tretích strán fungujú bez problémov.

Veľkou výhodou celej služby Lepší.TV je archív vysielania. Ten je k dispozícii pre všetky programy z ponuky od 7 do 30 dní. Naopak nevýhodu by som videl v tom, že je možné v cene balíka sledovať súčasne programy iba na jednom zariadení. Za každé ďalšie je nutné si priplatiť.

Doporučená maloobchodná cena set-top-boxu Lepší.TV je 74.10 €. Záujemcom, ktorí nechú z nejakého dôvodu zaplatiť plnú cenu boxu, ponúka operátor možnosť si box prenajať za 3,49 € mesačne.

Mohlo by vás ešte zaujímať

Komentáre

  1. Skoda tej ponuky programov. Pre mensie deti skoro nic (chyba Rik, Minimax), dokumentarne tiez o nicom (chybaju Viasaty, Discovery, NatGeo), hudobne stanice tiez len s reklamami (chyba VH1). Normalne ze zlata Plustelka…

    1. Ale ak niekto potrebuje mat zakladnu ponuku a s dlhym archivom, aby mohol reklamy preskakovat, tak to bude asi fajn

    2. Redakcia: nejako som nezachytil, zeby ste tu odpromovali ine sluzby Apple TV+, Netflix, HBO GO..Amazon..

    3. Test novej Apple TV+ sa zvažuje. Momentálne však nie je na to čas.

  2. Ďakujem za peknú recenziu.Práve v týchto dňoch Lepší.TV testujem aj ja-a porovnávam s Skylink LIVE. Lepší.TV je veľmi dobrý-prepracovaný projekt.Vyzdvihujem jeho funkčnosť aj v čase špičky-je to spôsobené nízkym dátovým tokom potrebným pre prehrávanie služby 3 Mbit-HD. Pre porovnanie Skylink Live potrebuje min 10 Mbit pre funkčnosť-aj tak má veľké problémy so sekaním obrazu v čase špičky 18:00 až 22:00,tak ako dokazujú mnohé recenzie.Moja mesačná spotreba dát pri Skylink Live pri 2TV v domácnosti narástla o 380 GB/mes.,je to neskutočné.Nevýhodou Lepší.TV je spoplatnenie ďalšieho zariadenia-tuším 3,69€/mes za každé zariadenie v rámci 1 účtu.Programová skladba je chudobnejšia ako má SkylinkLive,kde pri Skylink je možné vybrať balíček už od 3.99€/mes a sledovať 4 zariadenia v rámci 1 účtu.V Lepší.TV som testoval spustenie 2TV v rámci 1-účtu za základný poplatok: 2TV išli súčasne max 10 sec,potom 1 TV odstavilo,je teda nutné priplatiť si za ďalšie zariadenie.Lepší.TV je funkčná OTT služba pre menej náročného diváka,napriek tomu ponúka všetky žánre aj rádia.Skylink Live je atraktívnejšia OTT služba ponuka TV rastra (nemá rádia)/cena za 4 zariadenia,ale vo večerných hodinách má dlhodobo technické problémy-je veľmi náročná-nejde na 100%,tak ako tu nedávno písali užívatelia na tému Skylink Live.Takže rozhodnutie je na každom…možno vyskúšať SledovanieTV alebo KukiTV…

  3. A čo tak trocha pravopisu a matematiky? Na televízory? 2A x 5V = 10W.

  4. Ja mam A95X max tomu sa da povedat tv box 4 jadrovy proc. 4gb ram 64gb pamet a este k tomu hdd 2 tb tv nox sa zacina tu.

  5. ´Ja mam všetky programy,ktore existuju,myslim tym aj premiove česko slovenske a za 5 eura je to skoro zadarmo……pekny den….

    1. O čo ti ide? Stavím sa s tebou, že slovenské DIGI Sporty nemáš, hlavne DIGI Sport 6,7,8,9. Tak nehovor, že všetky.

  6. No kamarade,keby som si otočil satelit na družicu,kde vysiela digi-tv,mam aj to…..

    1. No to jiste…najskôr si zisti ako sa šíria Digi 6-10.

    2. Urcite pouzivas vip server od rusov kde ti ide skylink freesat orangesat a antik a madarska digitv ale nasa digi pouziva nagru a jej karty sa zdielat nedaju lebo sa paruju sprimacom viem to lebo som sa istu dobu staral o funkcnost tychto serverov na sk

  7. vie mi niekto zodpovedat nasledovne ?

    – da sa dohrat youtube prehliadac videii (asi cez GooglePlay??)
    – je mozne nahrat .m3u8 so zoznamom mojich IPTV kanalov a tie sledovat ?

    Vdaka

Komentáre už nie sú povolené.