Reklama

Otestovali sme Lepší.TV na mobilných zariadeniach

Operátorov, ktorí poskytujú svoje TV služby prostredníctvom internetu je už na našom trhu niekoľko. Viacero takýchto služieb som vám už na portáli SatelitnáTV.sk predstavil, dnes prišla na rad internetová televízia Lepší.TV, ktorú prevádzkuje spoločnosť goNET so sídlom v Ostrave. Nejde o žiadneho nováčika na trhu, IPTV platforma Lepší.TV ponúka svoje služby už od roku 2016 a to ako v Českej republike, tak aj na Slovensku. V oboch krajinách je programová ponuka takmer totožná, niektoré programy však môžu byť v danej krajine nedostupné kvôli autorským právam. V slovenskej ponuke tak diváci nenájdu programy českých komerčných vysielateľov TV Nova či Prima a naopak v českej ponuke zase chýbajú vybrané programy skupiny Markíza a JOJ Gorup. Ostatné programy sú k dispozícii pre predplatiteľov v oboch krajinách.
Pokračovanie nižšie:

Lepší.TV som mal možnosť testovať približne dva mesiace. Služba funguje na princípe predplatného, nie je tu teda žiadna viazanosť. Užívateľ si preto môže predplatiť Lepší.TV kedykoľvek bude potrebovať a na akékoľvek obdobie, minimálne však na jeden mesiac. Za základný balík s takmer stovkou programov zaplatíme 7,39 €/mesiac. Operátor však ponúka v rámci akcie aj ochutnávku pre nových klientov. Prvý mesiac tak je iba za 0,1 €. Podmienkou je platba platobnou kartou.

Po registrácii a zaplatení poplatku za balíky môžu službu využívať slovenskí a českí predplatitelia v celej Európskej únii. Bez problémov je tak možné sledovať svoje obľúbené programy aj na cestách či dovolenke a to bez akýchkoľvek obmedzení. Podmienkou je samozrejme mať prístup k internetu s minimálnym pripojením 3 Mbps. Lepší.TV je možné sledovať prostredníctvom špeciálnej aplikácie na vybraných značkách Smart TV, mobilných zariadeniach (mobil, tablet, PC) či na akomkoľvek televízory vďaka špeciálnemu Android boxu Lepší.TV. Dnes vám predstavím službu na mobilných zariadeniach, v budúcnosti sa môžem zamerať aj na dodávaný box či aplikáciu pre Smart TV.

Lepší.TV ponúka aktuálne takmer 100 televíznych staníc, ktoré šíri ako v SD, tak aj HD kvalite. Programy v HD kvalite sú už dostupné v novom úspornejšom kodeku H.265/HEVC. Okrem živého vysielania je u všetkých staniciach, ktoré sú súčasťou služby, k dispozícii aj archív vysielania. V prípade najsledovanejších slovenských a českých staníc je archív dostupný až 30 dní spätne, u zvyšných programov je to spravidla vždy 7 dní. V ponuke sa tak nenachádza program, ktorý by nemal sprístupnený aj archív. Samotný archív je už v cene služby, nie je ho potrebné aktivovať zvlášť a ani platiť ďalšie poplatky navyše. Aktuálnu ponuku služby Lepší.TV nájdete na konci článku. Pri každom programe je v zátvorkách uvádzaný aj počet dní dostupných v archíve. Okrem archívu vysielania je u všetkých programov dostupná aj funkcia TimeShift a veľmi praktické nahrávanie s možnosťou stiahnutia si nahraného programu. O tom ale neskôr.

Skúsenosti

Mobilná aplikácia Lepší.TV je dostupná v obchodoch Google Play a App Store. Je bezplatná, stiahnuť si ju tak môže do svojho zariadenia ktokoľvek. Osobne som testoval aplikáciu v mobilnom telefóne iPhone SE. Pri úplne prvom spustení je možné sa do aplikácie prihlásiť s prihlasovacími údajmi (ak ich už máme k dispozícii), alebo si rovno objednať predplatné, či len otestovať službu bez prihlásenia v tzv. demo režime. V Demo režime síce nie sú dostupné všetky funkcie a nie je možné sledovať ani živé vysielanie, okrem ČT 24, ale na prvé zoznámenie sa a otestovanie aplikácie to postačuje.

Všetky funkcie a programy sú samozrejme sprístupnené až po prihlásení a zaplatení predplatného. Po spustení aplikácie nájdeme v hlavnom menu voľby Televízia, Najlepšie z TV, Vyhľadať, Nahrávky a zhliadnuté, Nastavenia a Počasie. Samotná aplikácia je dostupná vo viacerých jazykoch, vrátane slovenčiny. Pri voľbe slovenčiny je však väčšina textu dostupná iba v českom jazyku. Tu by tak mohol ešte operátor zapracovať na slovenskom preklade, aj keď väčšine slovenským užívateľom české texty asi veľmi prekážať nebudú.

Hlavné menu Lepší.TV
Výber kanálov s obrázkovým EPG
Nastavenia pri sledovaní televízie
Počasie pre vybrané mesto

Po kliknutí na voľbu Televízia sa dostaneme do ponuky TV kanálov. Pri každom programe je možné vidieť názvy relácií, ktoré si môžeme posúvať dopredu či dozadu. Dostupné sú dva režimy zobrazovania EPG – obrázkový a textový. Sledovať vybraný program môžeme po kliknutí na jeho názov.

Počas sledovania živého vysielania je možné program kedykoľvek zastaviť, pretočiť, prípadne spustiť od začiatku. Vo vrchnej časti obrazovky si môžeme nastaviť kvalitu streamu, hlasitosť, pomer strán, prípadne spustiť skryté titulky (ak sú k dispozícii). Pri skrytých titulkách ponúka Lepší.TV aj voľbu nastavenia veľkosti písma. V ponuke sú tri možnosti – malé, stredné a veľké. V spodnej časti obrazovky sa zobrazujú základné informácie o programe a nechýba tam ani možnosť si daný program nahrať, zobraziť ďalšie diely, kalendár, alebo zistiť podrobnejšie informácie o programe. Pozastaviť sa môžem pri funkcii Ďalšie diely, kde nám aplikácia zobrazí zoznam už odvysielaných, ako aj budúcich častí. Veľmi jednoducho si tak môžeme pozrieť predchádzajúce časti seriálu či relácie, alebo si len pozrieť, kedy bude ďalšia časť, ktorú si môžeme rovno aj dať nahrať. Nechýbajú samozrejme ani detailnejšie informácie o programe, ktoré sú celkom prepracované, nachádza sa tam nielen rozšírený textový popis, ale aj fotky, komentáre a hodnotenia priamo od užívateľov. Pri filmoch sú navyše dostupné aj video ukážky (trailery) v českom jazyku, alebo v pôvodnom znení s českými titulkami.

Videoarchív

Videoarchív, ktorý pripomína aj vďaka obrázkom videopožičovňu, nájdeme v sekcii Najlepšie z TV. Dostupné sú v ňom programy, ktoré odvysielali v poslednom období televízie z ponuky Lepší.TV. Programy sú roztriedené do siedmych kategórií (Filmy, Seriál, Šport, Správy, Zábava, Dokumenty, Deťom), v ktorých sú potom zoraďované štandardne od najsledovanejších. Nastaviť je však možné aj zoraďovanie podľa, krajiny pôvodu, roku, stanice, ktorá program odvysielala, či najlepšie hodnotených podľa užívateľov. Okrem už odvysielaných programov sú tu k dispozícii aj TV tipy pod názvom Bude v TV, ktoré si môžeme v prípade záujmu dať nahrať.

Ak sledujeme programy z archívu a z nejakého dôvodu ich nedopozeráme, aplikácia si zapamätá kde sme prestali sledovať a uvedený program nám automaticky zaradí do sekcie Nahrávky a zhliadnuté – Nedopozerané. Vďaka tomu môžeme neskôr pokračovať v sledovaní, kde sme skončili a to na akomkoľvek zariadení. Ak som napr. nedopozeral program na PC, v mobile či tablete, môžem si ho dopozerať na Smart TV alebo opačne. Jednoducho sa dostaneme aj k dopozeraným programom, tie sú už ale v sekcii Zhliadnuté.

Služba ponúka aj funkciu Vyhľadávanie. Vyhľadávať je možné stanicu, reláciu, program či film v archíve, alebo v EPG. Priamo z vyhľadávania si tak môžeme nastaviť aj nahrávanie či spustiť program z archívu.

Najlepšie z TV
Informačný banner
Vyhľadávanie

Nahrávanie

Okrem už spomínaného archívu je možné využívať aj funkciu nahrávania, ktorá umožňuje divákom nahrať si svoj obľúbený program a následne si ho spätne prehrať. Nahrávky sú k dispozícii v účte 30 dní, počas ktorých je možné si program prehrávať bez obmedzenia. Po uplynutí 30-tich dní sa nahrávka automaticky vymaže. Výnimočná je funkcia nahrávania v tom, že užívateľov nijak neobmedzuje v počte nahrávných programov. V praxi to znamená, že je možné si nahrať na neskoršie pozretie neobmedzené množstvo programov. Jediným obmedzením je maximálna dĺžka uchovávania nahrávky a to je už spomínaných 30 dní. Po kliknutí na Nahrať sa všetky nahrávky nahrajú automaticky, nie je teda nutné mať zapnutý PC či spustenú aplikáciu v mobile. Nahrávať je možné nielen programy, ktoré ešte len budú odvysielané, ale počas môjho testovania som si mohol dať nahrať aj programy z archívu prípadne ich aj stiahnuť do PC. Pre stiahnutie nahrávok je nutné sa prihlásiť do služby TVprogram.cz. Prihlasovacie údaje sú rovnaké ako v prípade služby Lepší.TV.

Z dôvodu zneužívania sa však rozhodol operátor obmedziť sťahovanie nahrávok do PC na maximálne 100 do mesiaca. Všetky nahrávky sú vo formáte mp4 a je ich možné prehrať na akomkoľvek zariadení, ktoré podporuje uvedený typ video súboru. Majú vždy iba jednu audio stopu a skryté titulky dostupné nie sú.

Nahrávanie

Aplikácia pre PC

Ako som už spomínal, Lepší.TV má špeciálnu aplikáciu aj pre PC. Je robená na rovnaký štýl ako pre mobilné zariadenia. Nie je ju teda nutné popisovať zvlášť. Aplikácia pre PC však nie je podmienkou, samotná služba totiž funguje aj cez webové rozhranie a to na akomkoľvek PC, teda nielen na zariadeniach s operačným systémom Windows, ale aj na Linux či Mac OS. Tu však musím spomenúť, že v prípade sledovania programov cez webové rozhranie sú programy dostupné vždy iba v SD verzii. Programy vo vysokom rozlíšení (HD) sú sprístupnené už iba v aplikácii.

Viac zariadení

Lepší.TV je možné využívať aj na viacerých zariadeniach. Sledovanie na jednom zariadení je v cene základného balíka. V prípade ak potrebujeme sledovať programy na viacerých zariadeniach súčasne, je nutné si priplatiť. Za každé ďalšie zariadenie si pýta operátor 99 Kč. Toto platí samozrejme iba v prípade, že chceme sledovať službu na viacerých zariadeniach súčasne. Ak bude napr. užívateľ sledovať programy vždy iba na jednom zariadení, môže samozrejme službu využívať bez obmedzenia na TV, alebo aj na mobile či PC. Nie však súčasne.

Divácke profily

V poslednom období sprístupnil operátor pre užívateľov aj novú funkciu Divácke profily, ktorá umožňuje nastavenie unikátneho profilu pre každého diváka. Vhodné je to v prípade, že službu využíva viacero užívateľov. Každý z nich si tak môže vytvoriť svoj vlastný profil, v ktorom bude vidieť vždy iba svoje obľúbené programy, nedopozerané filmy, seriály či nahraté programy. Navyše u každého profilu je možné nastaviť aj PIN kód, bez jeho zadania sa tak k profilu nikto cudzí nedostane.

Divácke profily

Rádiá

Lepší.TV ponúka v súčastnosti predplatiteľom iba televízne kanály, v blízkej dobe by sa to však malo zmeniť a pribudnúť by mali aj rozhlasové stanice. Nepôjde však len o slovenské, prípadne české stanice, ale aj o veľké množstvo zahraničných. K dispozícii bude okolo 20 000 rádií, ktoré si zákazníci Lepší.TV budú môcť triediť podľa obľúbenosti, krajiny, žánru i jazyka.

Ceny

Dostupné sú aktuálne dva balíky – Lepší.TV za 7,39 € mesačne a HBO balík za 8,14 €. V cene balíka HBO je aj prístup k HBO GO. Služba HBO GO však nie je štandardne aktívna, je potrebné si ju aktivovať cez webové rozhranie v sekcii Moje služby. Krátko po jej aktivácii vygeneruje systém unikátny kód, ktorý následne použijeme pri registrácii a aktivácii na stránkach HBO GO.

Záver

Lepší.TV je celkom zaujímavou internetovou TV službou. Využívať je ju možné nielen na mobilných zariadeniach ako tablety a smarfóny, ale aj PC či Smart TV, pre ktoré sú k dispozícii špeciálne aplikácie. Dostupný je navyše aj Lepší.TV set-top-box, pomocou ktorého je možné sledovať programy na akejkoľvek TV. V cene služby je dostupný už aj archív vysielania a to na všetkých ponúkaných programoch, vrátane filmových HBO či zahraničných. Veľmi zaujímavou je aj služba nahrávania, kedy ponúka operátor aj možnosť si nahraný program stiahnuť a uložiť pre vlastnú potrebu na pamäťové zariadenie. Počet nahrávok nie je limitovaný, v podstate si tak zákazníci môžu nahrávať toľko programov, koľko sa im zachce. Jedinú malú nevýhodu služby by som videl v tom, že v cene základného balíka je možné sledovať programy iba na jednom zariadení. V prípade, že už niekto chce súčasne sledovať programy na dvoch a viac zariadeniach, musí si pár eur priplatiť.

Programy v základnom balíku Lepší.TV pre SR

Slovenské a české
Jednotka HD (30), Dvojka HD (30), JOJ Family HD (7), Life TV HD (7), TV LUX (7), TV 8 HD (30), Nova International (7), Doma HD (30), JOJ HD (30), Plus HD (30), Markíza HD (30), Dajto HD (30), WAU HD (30), ČT1 HD (30), ČT2 HD (30), TV Barrandov HD (30), Kino Barrandov HD (30), Barrandov Krimi HD (30), Barrandov News (30), ČT art HD (30), Hobby TV (7), Mňam TV (30), Relax, TV (7), Natura HD (7), TV Noe HD (7)
Filmové
JOJ Cinema HD (7), FilmBox Premium HD (7), FilmBox HD (7), FilmBox Plus (7), Horror film (7), CS Film (7),
Detské a športové
ČT:D HD (30), Nickelodeon (7), CS mini (7), Mňau TV (30), Top Kids HD (30), Sport5 (30), Nova Sport 1 HD (7), Nova Sport 2 HD (7), ČT4 Sport HD (30), FightBox HD (7),
Dokumentárne a spravodajské
KinoSvět (7), Nasat TV HD (7), UP Network (30), Adventure TV HD (30), ČT24 HD (30), OIK TV (3), Praha TV (7), regionalnitelevize.cz (7), Polar (7), TA3 HD (7), V1 (3)
Hudobné a erotické
Óčko (7), Óčko Expres (3), Power TV HD (7), Óčko Star (1), Retro Music (7), Slušnej kanál TV (3), Šlágr TV (7), Šlágr TV 2 (7), Leo TV HD (14), Leo TV Gold HD (14), Eroxxx HD (7), Extasy HD (7)
Zahraničné
TVP Info HD (7), TVP1 HD (7), TVP2 HD (7), Polsat (7), TVN (7), TV Puls (7), TV6 (6), TV4 (7), Puls2 (7), TVP Sport (7), BBC World News HD (3), CNBC Europe (3), Bloomberg (3), RTL (3), RTL2 (3), Super RTL (3), Pro 7 (3), 3sat (3), ZDF (3), ARD (7), arte (7), KiKa (3), France 24 (3), TV5monde (3), m1 (7), m2 (7), Duna (7), Duna World (7)

Prémiový balík HBO

HBO HD (7), HBO 2 HD (7), HBO 3 HD (7) + HBO GO

Poznámka: V zátvorkách pri každom programe je uvádzaný počet dní dostupných spätne v archíve.

Mohlo by vás ešte zaujímať

Komentáre

  1. Appka funguje slušne, funkčne asi to najlepšie v branži, služby super, podpora smart TV palec hore, ale nakoniec všetko zabili ponukou programov v SK verzii a hlavne vyžadovaním poplatku za každé ďalšie zariadenie sledované súčasne… Za tú istú cenu by mali mať možnosť pozerať TV na 3 zariadeniach naraz a do SK verzie zaradiť aspoň ostatné stanice Primy okrem hlavnej (predovšetkým Zoom, Max a Comedy Central) a prípadne ešte taký Film+ alebo AMC a Viasat History a bolo by to vysoko konkurencieschopné. Takto to zostáva v rovine lekcie ostatným operátorom, ako má vyzerať a fungovať appka a služby OTT platformy. Čiže forma super, obsah nedotiahnutý. Škoda.

  2. Cely článok , je len reklama!!! ide o princíp ako získať viac klientov…. ale napr. kde sú Maďarske programy prosím vás ??? (keď nepočítame M1,M2, Duna a Duna world, ktoré sa dá pozrieť všade na internete dokonca legálne ,ale v ponuke Lepši tv ešte musim zato aj platit, ) smiešne…

  3. Pekná recenzia: Appku LEPŠÍ.TV som mal možnosť vyskúšať na smart TV TOSHIBA,kde je podpora priamo od výrobcu.Je to prvá výhoda,že nepotrebujete ďalšie doplnkové zariadenie STB+ovládač na stole.Aplikácia funguje výborne-bez zásekov,je to plnohodnotná appka na pokojné sledovanie TV.Ponuka staníc…dá sa vybrať,pre nenáročného diváka.Cena-tu sa začína lámať chlieb:7,39€/mes-OK, ale pozor ! len pre jedno zariadenie+za ďalšie 3€/mes túto službu degraduje!Tu začína vyhrávať ANTIK TV…na SK za 3,90€ a v EU za 7,90 €/mes až na sedem zariadení!!!Nevýhodou Antiku je,že nemá oficiálnu Smart appku-len cez Google play a pod..kde pri aktualizáciách dochádza k chybám prehrávania obsahu-takže jedine Antik Smart box Nano3,čiže opäť ďalšie zariadenie,ktoré nestojí málo.

Komentáre už nie sú povolené.