Reklama

Towercom bude aj naďalej prevádzkovať prvý celoplošný multiplex

Úrad pre reguláciu elektronických komunikácií a poštových služieb (RÚ) pridelil na základe výberového konania frekvencie pre využívanie prvého celoplošného multiplexu spoločnosti Towercom. Operátor tak bude môcť prevádzkovať tento multiplex aj po roku 2021. Informoval dnes o tom RÚ.
Pokračovanie nižšie:

Towercom sa zaviazal, že najneskorší termín začatia používania systému zdrojového kódovania H.265 / HEVC alebo novšieho systému bude 1.1.2024. Pokrytie prvého multiplexu má k 1.6.2021 dosiahnuť 86,6% obyvateľstva Slovenskej republiky.

Držiteľ povolenia je povinný uhradiť jednorazovú úhradu za pridelenie frekvencií 501 tis. EUR. Platnosť nového povolenia je od 1.6.2021 do 9.9.2029. Rok 2029 nie je náhodný, ide o rok do ktorého sú platné prevádzkové povolenia pre ďalšie tri terestriálne multiplexy (MUX2, MUX3 a MUX4). Takýmto pridelením chce RÚ zjednotiť dobu, na ktorú sú vydané existujúce povolenia pre všetky štyri celoplošné terestriálne multiplexy na našom území.

Mohlo by vás ešte zaujímať

Komentáre

  1. Neviem, k čomu je táto správa dobrá….ako keby niekto so zdravým rozumom mohol pochybovať o tom, že Towercom MUX 1 opätovne získa….celé výberové konanie bolo len fraškou s účasťou vopred dohodnutých komparzistov.

    1. A, kto iný, keď vlastníkom vysielačov je Towercom ?
      Myslíš si, že niekto by investoval ozrutné peniaze do nových vysielačov, aby pokryl celé Slovensko DVB-T verejnoprávnym MUXom ?

    2. iným by museli stožiare sprístupniť, tak ako v minulosti sieť pevnej linky. Riešiť by sa malo skôr, kto a prečo predal v minulosti štátne Rádiokomunikácie o. z.

  2. Sme fakt šokovaní, že víťazom „výberového“ konania je Towercom…

  3. No predal Dzuirnda s Miklóšom. Nemcom ich pribalil so Slovák telekomunikáciami a T-comom ( niekdajší Eurotel).
    Odobrila im to Slovač, lebo počas volieb do snr sa nezúčastnila referenda o neprivatizácii Slovák. strat.podnikov.

    PS: prečo Towercom by mal dať niekomu k dispozícii svoje veže ?

    1. Fakt? Takže Towercom podľa teba vlastnia alebo vlastnili Nemci (Deutsche Telekom)? Lebo im boli predané Telekomunikácie, ale Towercom nie! Sa zobuď a netrep nezmysly. Towercom patril v čase, keď sa rozdávali karty, spoločnosti J&T. Čiže Ficovým kamarátom, k nim na jachtu chodil aj jeho minister Počiatek… A Ficova vláda im prilkepla aj monopol na šírenie DVB-T multiplexov v SR, dokonca kvôli tomu ‚bol odídený‘ aj B. Máčaj, ktorý bol proti a poukazoval na manipuláciu a nefér praktiky pri celom tomto kšefte. Takže samé voloviny si napísal. A prečo by Towercom mal niekomu dať k dispozícii svoje veže, to ti vysvetlil nick xxxx, ale pre istotu to zopakujem: z tých istých dôvodov, pre ktoré musel Telekom sprístupniť svoje linky (poslednú míľu) konkurencii. Kvôli protimonopolnej legislatíve.

  4. Korupcia v priamom prenose.,Ako vyplatia jednorazovú úhradu keď kazdy rok vykazujú stratu a ta je stále vacsia a vacsia.

  5. OT: K spustenie športu na RTVS možno príde aj skôr (Futbal ME) https://sport.aktuality.sk/c/409324/novy-sportovy-kanal-rtvs-sa-nebude-musiet-nicomu-prisposobovat/

  6. Ináč teraz som si všimol, že TWC sa „zaviazal k používaniu systému zdrojového kódovania H.265 / HEVC alebo novšieho systému najneskôr k 1.1.2024“. Zaujalo ma / a znepokojilo zároveň/ slovné spojenie „alebo novšieho systému“….uniklo mi niečo a je už plán k znovuvýmene set to boxov a televízorov, alebo môžem ešte byť so svojim novým LG z r. 2019 zatiaľ v pohode?

    1. check2: no už prebieha vývoj novších kodekov, predovšetkým h.266. Zatiaľ je jeho hardwarová náročnosť nereálne vysoká, ale časom pravdepodobne dôjde k výraznej optimalizácii a určite vzrastie výkon rentabilných chipsetov, takže jeho nasadenie začne mať zmysel. Kedy to bude, to ani srnky netušia, zatiaľ je vo fáze laboratórneho testovania.

Komentáre už nie sú povolené.