Reklama

Reprezentačný futbal na obrazovkách a v éteri RTVS do roku 2022

RTVS získala vysielacie práva na tri najdôležitejšie súčasti medzištátneho futbalového programu na obdobie rokov 2018 – 2022. Uzavretie nových zmlúv s UEFA tak doplní vysielacie práva na záverečné turnaje MS 2018 v Rusku a MS 2022 v Katare, ktoré sa RTVS podarilo získať v roku 2015.
Pokračovanie nižšie:


RTVS sa v otvorenom tendri a následných rokovaniach podarilo prostredníctvom spoločnosti CAA11 uzavrieť dve nové zmluvy s UEFA na vysielanie prestížnych futbalových turnajov. Verejnoprávne médium v nasledujúcich rokoch divákom aj poslucháčom prinesie zápasy záverečného turnaja futbalových majstrovstiev Európy 2020, kvalifikačné zápasy slovenskej reprezentácie na ME 2020 a majstrovstvá sveta 2022, zápasy Slovenska v Lige národov 2018 a 2020, ako aj zápasy finálových turnajov (Final Four) tejto novej medzinárodnej súťaže, ktoré sa budú hrať v júni 2019, resp. v júni 2021. Keďže UEFA sa rozhodla scentralizovať vysielacie práva na všetky zápasy národných tímov, RTVS získala práva na odvysielanie všetkých medzištátnych zápasov Slovenska – súťažných (kvalifikácie na ME a MS, Liga národov) a od septembra 2018 aj priateľských duelov na obdobie štyroch sezón (2018/19 až 2021/22).

Teší nás, že sa nám podarilo uzatvoriť dohodu, vďaka čomu diváci i poslucháči RTVS ani v nasledujúcich rokoch neprídu o žiadny dôležitý zápas slovenskej futbalovej reprezentácie. Ostávame tak i naďalej verní ambícii prinášať čoraz viac športových zážitkov,“ uviedol k uzavretiu zmlúv generálny riaditeľ RTVS Jaroslav Rezník.

Z európskeho šampionátu 2020 RTVS plánuje odvysielať 51 zápasov, z toho 45 priamych prenosov. Špecifikom nasledujúceho európskeho šampionátu je až 13 hostiteľských miest (Baku, Grimbergen, Kodaň, Londýn, Mníchov, Dublin, Budapešť, Rím, Amsterdam, Bukurešť, Petrohrad, Glasgow, Bilbao, Štokholm a Cardiff) v 13 rôznych krajinách kontinentu, šampionát vyvrcholí na londýnskom štadióne Wembley.

Po skončení MS 2018 v Rusku sa v Európe mení obsah kalendára asociačných termínov FIFA. Vzniká nová súťaž s názvom Liga národov, ktorej základná časť sa bude hrať vždy na jeseň v párnych rokoch.

Zaujímavosťou je, že prvenstvo v každej zo štyroch skupín Ligy národov a v každej zo štyroch kategórií zabezpečuje bez ohľadu na výsledky kvalifikácie ME účasť v baráži o EURO 2020. Súčasťou vysielacích práv na Ligu národov je aj finálový turnaj (Final Four), ktorý odohrajú víťazi štyroch skupín najsilnejšej A-kategórie od 5. do 9. júna 2019, resp. pri druhom ročníku Ligy národov v júni 2021.

Verejnoprávna televízia odvysielala v ére samostatného Slovenska od januára 1993 všetkých dvanásť svetových a európskych šampionátov, z ktorých priniesla divákom 501 priamych prenosov.

Mohlo by vás ešte zaujímať