Reklama

Towercom plánuje v blízkej dobe spustiť ďalší DAB+ vysielač

Telekomunikačný operátor Towercom plánuje tento rok rozšíriť testovacie DAB+ vysielanie, vo VHF pásme, na Slovensku. K súčasným trom vysielačom digitálneho rozhlasu preto pribudne ďalší na severe Slovenska.

Digitálne rozhlasové vysielanie vnímame ako nástupnícku technológiu konvenčného analógového vysielania, ktorá okrem digitálnej kvality prinesie aj nový rozmer vysielania rozhlasových služieb. Na dostupnosti tejto služby neustále pracujeme a v krátkej dobe spustíme vysielanie ďalšieho regionálneho vysielača,“ povedal Zsolt Nagy, technický riaditeľ Towercomu.
Pokračovanie nižšie:


V poradí štvrtý vysielač digitálneho rozhlasu má v pláne spustiť Towercom z kóty Žilina – Krížava, ktorý zabezpečí pokrytie digitálneho rozhlasu aj na severe Slovenska. Presné termíny či parametre vysielača však v súčastnosti nie sú známe.

Aktuálne je digitálnej rozhlasové vysielanie dostupné na Slovensku už zo štyroch vysielačov Bratislava – Kamzík (12C), Banská Bystrica – Laskomer (12A), Košice – Heringeš (12B) a Nitra – Zobor, horná stanica lanovky (11C). Prvé tri prevádzkuje Towercom a posledný AVIS.

Towercom šíri vo svojom DAB+ multiplexe šesť rozhlasových staníc. K zmene ponuky došlo naposledy včera 2. februára 2017, kedy na žiadosť verejnoprávneho vysielateľa RTVS bolo Rádio Pyramída nahradené porgramovou službou Rádio Patria/RSI.

Mohlo by vás ešte zaujímať

Komentáre

  1. Konečne bude DAB aj na Krížave vo výške cca.1500 m.n.m !
    Ostáva len veriť , že výkon bude dostatočný na to, aby bol signál bez výpadkov aj pre príjem v automobile počas jazdy v Žiline alebo Martine (priama viditeľnosť).

  2. V Poprade mám na 32, 35, 52 DVB-T čiže konečne bude aj slovenské DAB+. Poľské mám na 12D a 10B.

  3. Krakov už od decembra vysiela na 11B namiesto 12D,ako aj Katovice na 11A namiesto 10A.12A z B.Bystrice ide naladiť na niektorých miestách aj na Kysuciach v teréne z vhodnou anténou.

  4. Aaaa zabudol som, ze Choragwica zmenila kanal. Aj Swiety Krzyz ide miesto 11C, 10D. Przehyba 10B zatial ide v PP najlepšie.

Komentáre už nie sú povolené.