Reklama

Telekom navýši na satelite kapacitu, využívať bude celých 5 transpondérov

Od februára dôjde k ďalšiemu rozšíreniu ponuky slovenských platforiem Magio Sat a DIGI TV. Celkovo sa predplatitelia oboch operátorov dočkajú pridania až deviatich programov FightBox, Nova International, Prima PLUS, M4 Sport, Doma HD, Dajto HD, Wau HD, Plus HD a JOJ Cinema HD.

Aj keď po pridaní piatich nových HD programov odpojí Slovak Telekom (ST) súčasné SD verzie, nebude mu stačiť pre zaradenie všetkých noviniek na satelitnej pozícii 0,8°W aktuálna kapacita a preto ju bude musieť navýšiť. Zatiaľ však nemá ísť o nový satelitný transpondér.
Pokračovanie nižšie:


ST má momentálne 4 transpondéry (+ časť piateho) a zvyšuje svoju kapacitu na celých 5 transpondérov,“ uviedol operátor pre náš portál SatelitnáTV.sk. „Čo sa týka HD kanálov, nebudú na jednom transpondéri, ale na viacerých,“ dodal.

Telekom tak zatiaľ neaktivuje na orbitálnej pozícii 0,8°W nový satelitný transpondér, ale iba navýši kapacitu tým, že začne používať celý transpondér s frekvenciou 12 380 MHz. Ten totiž doteraz využíval iba čiastočne a kapacitu si delil s iným operátorom. To by sa však malo v blízkej dobe zmeniť. Uvedený transpondér navyše ešte pracuje v norme DVB-S. Do úvahy tak pripadá aj jeho preklopenie do DVB-S2. Či však tomu dôjde, Telekom už nekomentoval.

ST aktuálne využíva na orbitálnej pozícii 0,8°W transpondéry s frekvenciami 11 977 MHz, 12 054 MHz, 12 380 MHz, 12 607 MHz a 12 723 MHz. Niektoré programy pre svoje platformy ešte navyše preberá aj z kapacity konkurenčného operátora freeSAT, maďarskej DIGI TV či Viacomu.

Mohlo by vás ešte zaujímať

Komentáre

  1. no to zas bude kvalita,nabuchať čo najviac programov na jeden transpondér, bitrate bude o ničom, len aby nemuseli naozaj pridať ďaľší tp – no však to veľa stojí a pritom u Magio Sat sú poplatky za paušaly skoro o polovicu vyššie ako u Digi za tie isté programy

    1. Pokial tam bola vyslovene volna a nevyuzita kapacita tak nevidim v tom problem. A vzhladom k tomu ze pridavaju tolko HD programov tak volneho miesta tam muselo byt este dost. Bitrate moze byt a asi aj bude porovnatelny s ostanymi HD.

  2. Maju problem s kapacitov transporderov,ale sportovy balik nezrusia.Treba z ludi vyberat peniaze co najdlhsie za HD .Ako povedal golkomen poplatky za pausal maju nekrestansky drahe.

  3. Golkomen: ST malo doteraz prenajatu iba fixnu cast transpondera 12380. Od 1.2. budu mat k dispozicii cely transponder. Zaroven ST vykona 1.2. migraciu z modulacie DVB-S do DVB-S2. V praxi znamena ,ze ak pouziju rovnake parametre ako pre 12054, tak ziskaju 66Mbit. To uz je dostatocny priestor na zlepsovanie sluzby.

  4. Z 12 380 MHz využíva Telekom ak to dobre počítam teraz cca 26 Mpbs, ďalších 10 je nevyužitých a približne 7 Mbps je pre Discovery TLC. Po prehodení na DVB-S2 a odpojení TLC od Discovery bude mať voľnú kapacitu na tomto tp. nejakých 40 Mbps. Ak vyhodia Doma SD, Dajto SD, Wau SD, Plus SD a JOJ Cinema SD uvoľní sa im na 12 054 MHz ďalších cca 7,5-8 Mbps.

  5. Chcem sa spýtať, tí ktorí prijímate ČT24 v MPEG-2 zo satelitu Thor 6 na pozíciách 0,8° W + 1° W, tak obidva ČT24 vysielajú aj teletext alebo idú bez teletextu ? ? ?

    1. ČT24 vysiela na 0,8W už len z 12 073 MHz. TXT tam je, HbbTV nie.

Komentáre už nie sú povolené.