Reklama

Slovinci spustili oficiálne DAB+, signál by mal doletieť až na Slovensko

V Slovinsku bol spustený prvý celoplošný digitálny rozhlasový multiplex (DAB+), ktorý je šírený na kanáli 10D (215,072 MHz) po celej krajine. Signál šíri celkovo až sedem DAB+ vysielačov vo VHF pásme, konkrétne Krvavec, Pohorje, Plešivec, Krim, Nanos, Trdinov Vrh a Tinjan. Pokrytie dosahuje približne 67 % domácností. Ide o predpokladané pokrytie v interiéri, pri použití externej antény, prípadne mobilnom príjme v aute sa predpokladá pokrytie až 89 % územia.
Pokračovanie nižšie:


Súčasťou prvého slovinského multiplexu, ktorý sa identifikuje v digitálnych prijímačoch ako multiplex R1, sú aktuálne štyri rozhlasové stanice tamojšieho verejnoprávneho vysielateľa RTV Slovenia: Prvi Slo Radio, Val 202 Radio, Ars 3 Radio a Radio SI Int. Aktívna je aj jedna testovacia pozícia s názvom Service #5. V blízkej budúcnosti však majú multiplex rozšíriť aj ďalšie rádia od tamojších komerčných vysielateľov, celkovo by mohlo byť šírených až 20 staníc.

Vysielanie DAB+ zo Slovinska môže byť zaujímavé aj pre Slovenských „lovcov“ vzdialenejších signálov. Je totiž bežné, že pri zlepšených prijímových podmienkach je na južnom a západnom Slovensku dostupný televízny signál z vysielača Pohorje. Predpokladáme preto, že DAB+ signál bude možné zachytiť tiež.

Skúsili ste už DAB+ multiplex zo Slovinska naladiť? Môžete sa podeliť s vašimi skúsenosťami v komentároch pod článkom.

Aktuálna ponuka DAB+ multiplexu R1 zo Slovinska
RTV Slo Prvi, dátový tok: 96 kbps, Stereo, kodek AAC
RTV Slo Val 202, dátový tok: 96 kbps, Stereo, kodek AAC
RTV Slo ARS, dátový tok: 112 kbps, Stereo, kodek AAC
RTV Slo Radio SI, dátový tok: 96 kbps, Stereo, kodek AAC
Service #5, –

Parametre vysielača Pohorje
Vysielací kanál: 10D (215,072 MHz)
Polarizácia: Vertikálna
Výkon: 5 kW

Mohlo by vás ešte zaujímať

Komentáre

  1. Pri bežných prijímových podmienkach sa objavil signál na kopci(869) za Žilinou vzdialenosť 391,5 km.Na prerobené radio Tesco DR 1501BB-CE+5 prvková anténa 10-12k + zesilovač .Kolísavý signál iba našiel programy,ktoré nehrali max.4 štvorčeky.Pri zlepšených podmienkach by to tam mohlo hrať aj na teleskopickú anténu.

  2. To rádio máš zjavne prerobnené na externú anténu. Existuje ale nejaké prenosné s možnosťou pripojenia ext. antény?

Komentáre už nie sú povolené.