Reklama

Towercom môže šíriť digitálny rozhlas už aj v Košiciach a Banskej Bystrici

Úrad pre reguláciu elektronických komunikácií a poštových služieb (RÚ) vydal dve nové povolenia spoločnosti Towercom na šírenie digitálneho rozhlasu v štandarde T-DAB+ v rámci miestnych multiplexov Košice a Banská Bystrica. RÚ okrem toto predĺžil aj povolenie na používanie frekvencie 12C (227,360 MHz) pre terestriálne digitálne rozhlasové vysielanie v štandarde T-DAB+ v rámci miestneho multiplexu Bratislava a to do 30.09.2016.
Pokračovanie nižšie:


Vysielač Košice – Heringeš má povolenú frekvenciu 12B a maximálny výkon ERP v nulovej rovine 2000 W. Platnosť povolenia je do 31.12.2016. Vysielač Banská Bystrica – Laskomer má povolenú frekvenciu 12A a maximálny výkon ERP v nulovej rovine 2000 W. Platnosť povolenia je do 31.12.2016. Kedy však začne Towercom používať nové vysielače, nie je aktuálne známa.

Digitálne rozhlasové vysielanie bolo spustené na Slovensku z vysielača Bratislava – Kamzík 15. decembra 2015. V multiplexe sú šírené zatiaľ iba štyri rozhlasové stanice verejnoprávnej RTVS. Audio kodek je použitý HE-AAC.

Aktuálna ponuka digitálneho rozhlasového multiplexu:
Radio Pyramida, dátový tok: 136 kbps, Stereo, kodek AAC
Radio Slovensko, dátový tok: 136 kbps, Stereo, kodek AAC
Radio_FM, dátový tok: 128 kbps, Stereo, kodek AAC
Radio Junior, dátový tok: 128 kbps, Stereo, kodek AAC

Mohlo by vás ešte zaujímať

Komentáre

  1. Rozhodujúci bude vyžarovací diagram, hlavne v prípade Heringeša.

  2. …a co tak vysielac Kralova Hola? Z dobrym vykonom by zabezpecil signal pre polovicu Slovenska.

    1. KH zabezpečí signál aj (skoro) pre polovicu Maďarska, ale na Slovensku má výrazné diery v pokrytí 🙂

    2. Mmc o tom kam je ten signál nasmerovaný rozhoduje nielen charakter terénu, ale aj šikovnosť technikov instalajucich antenny systém.

    3. jasne, elektromagnetické vlny, ako aj všetky ostaté fyzikálne zákony sa dajú ohýbať hasákom

    4. Priznávam o hasaku som doteraz nevedel. Vďaka za info. Ja som doteraz počul len o ladení antennej sustavy, kde sa ladí smerovost a zisk vyžarovania jednotlivých antén, keďže nejde len o jednu anténu je to možné aj čiastočne upravovat.

    5. mmc tym chcel zjavne povedat, ze ziadne upravy vyzarovacieho diagramu nespravia nic s clenitostou terenu. A v tom ma pravdu. Kralova Hola ma sice velku nadmorsku vysku, ale je obklopena mnozstvom terennych prekazok, napr. masiv Branisko ju spolahlivo odrezava od celeho severovychodneho Slovenska. Zakrivenie zemskeho povrchu toto blokovanie este umocnuje.

    6. FM z Kráľovej hole ide bez problémov na lepšom tuneri až v Snine. Ináč obec Ľubotice a časť Prešova príjmala analógovú TV z Kráľovej hole, lebo Dubník majú zatienený. Čiže Branisko je diskutabilné.

  3. Takže Prešov utrie nos, lebo z Heringeša signál do Prešova nedoletí.

  4. Výkon 2 kW pre DAB je dosť. Da sa to porovnat s beznym FM vysielacom 20 kW.

  5. 15. júna to už bude polroka čo ide test z BA Kamzíka, ako je možné, že za toho polroka nebol rozvysielaný ani jeden vysielač ? Objednanie technológie a samotné spustenie netrvá až tak dlho. Ja len pevne verím, že sa dočkáme ešte v júni…

Komentáre už nie sú povolené.