Reklama

Poľsko: EmiTel získal dve nové povolenia pre vysielače multiplexu 8

Poľský telekomunikačný operátor EmiTel získal od Úradu elektronických komunikácií (UKE) dve nové povolenia na vysielače digitálneho terestriálneho multiplexu 8 (MUX 8). Ich platnosť je 10 rokov (od 19. februára 2016 do 18. februára 2026). Operátor tak môže po hlavnom meste spustiť testovacie vysielanie nového multiplexu už aj z vysielačov TSR Bogatynia – G.Wysoka a RTON Kłodzko – Czarna Góra.
Pokračovanie nižšie:


Nový celoplošný MUX 8 u našich severných susedov bude šírený netradične v pásme VHF (kanály 5-12, 174-230 MHz), ktorý sa používa hlavne pre DAB+. Testy aktuálne prebiehajú od 17. decembra 2015 len z vysielača vo Varšave, ktorý je umiestnený na výškovej budove Palácu kultúry a vedy.

Programová ponuka nového multiplexu ešte nie je známa. Vysielať v ňom bude pravdepodobne sedem programov v štandardnom rozlíšení z toho tri budú od verejnoprávneho a štyri od komerčných vysielateľov, alebo iba šesť programov z toho jeden bude však vo vysokom rozlíšení. Predpokladaný štart spustenia multiplexu je polovica roku 2016.

Aktuálny prehľad povolených vysielačov MUX 8:

TSR Bogatynia – G.Wysoka
Výkon: 0,2 kW ERP
Polarizácia: H
Kanál: 6
Frekvencia: 184,5 MHz
Šírka kanálu: 7 MHz

RTON Kłodzko – Czarna Góra
Výkon: 0,5 kW ERP
Polarizácia: V
Kanál: 6
Frekvencia: 184,5 MHz
Šírka kanálu: 7 MHz

RTCN Warszawa – PKiN
Výkon: 2 kW ERP
Polarizácia: H
Kanál: 7
Frekvencia: 191,5 MHz
Šírka kanálu: 7 MHz

(satkurier.pl)

Mohlo by vás ešte zaujímať