Reklama

Nefungovali Vám rozhlasové stanice zo skúšobného DAB+ vysielania? Chyba nebola u Vás

Štyri rozhlasové stanice RTVS, ktoré je možné naladiť prostredníctvom prvého skúšobného DAB+ vysielania z bratislavského vysielača Kamzík, aktuálne nemôžu poslucháči počúvať. Dôvodom je pravdepodobne technický problém. Ak sa preto rozhodnete digitálne rozhlasové vysielanie v týchto hodinách vyskúšať, programy naladíte, no na každej rozhlasovej stanici je ticho. Chybu preto nemusíte hľadať vo vašom prijímacom zariadení. Ďalšie podrobnosti aktuálne zisťujeme.
Pokračovanie nižšie:


Vôbec prvé digitálne rozhlasové vysielanie DAB+ na Slovensku bolo spustené v utorok 15. decembra 2015 na kanáli 12C (227,360 MHz) v tzv. treťom pásme VHF. Vysielač je umiestnený v Bratislave na vysielacej veži Kamzík, vysiela s výkonom 3,6 kW vo vertikálnej polarizácii. Prevádzkovateľom je spoločnosť Towercom.

TIP: Towercom chce v budúcom roku spustiť digitálny rozhlas minimálne v ďalších dvoch mestách

V digitálnom rozhlasovom multiplexe sú aktuálne šírené programy Rádio Devín, Rádio Slovensko, Rádio FM a Rádio Junior. Všetky štyri vysielajú stereo a s dátovým tokom 128 kpbs. Audio kodek je použitý HE-AAC. Do budúcna sa počíta s rozšírením multiplexu o ďalšie rozhlasové stanice ako aj doplnkové služby medzi ktoré patrí napr. slideshow či informácie o programe.

Aktualizované o 13:16:
Všetky rozhlasové stanice fungujú už bez problémov.

Keďže T-DAB beží v skúšobnej prevádzke, tak sa môžu pri niektorých konfiguráciách vyskytnúť výpadky, ktoré skutočne nastali,“ uviedol v pondelok 21. decembra 2015 pre náš portál SatelitnáTV.sk marketingový manažér spoločnosti Towercom, Michal Šuran.

Mohlo by vás ešte zaujímať

Komentáre

  1. Niekto písal do jednej diskusie, že to nejde už od 18.12.2015 (údajne to prestalo ísť po 17-tej).

  2. Ano,ja som to pisal. Pocuval som Radio FM a cca 17:05 to vypadlo. Skoda, fakt sa to dobre pocuva v tom DAB. Musel som zas preladit na analog 🙁

  3. Today on mountain Medvednica (1100m) near capital town of Croatia, I received a DAB+ signal on 12 C from Kamzik, Slovakia. Reception is steady, not propagation. Be sure to always take at this location Wien DAB+ signal, as well as signal DAB+ from Italy and Hungary.

    youtube.com/watch?v=W8fGy2eSwRY

    Greetings from Croatia/Chorvátsko, Zagreb

Komentáre už nie sú povolené.